Uro-ginecologie interventionala

Gama de afectiuni si organele care pot fi tratate prin proceduri interventionale sunt in continua evolutie si  cuprind inclusiv boli ale sistemului genito-urinar. Tehnicile de interventie ghidata radiologic sunt adesea folosite atat pentru diagnosticarea si tratarea pacientelor cu diferite probleme ginecologice, precum fibroamele uterine sau adenomioza, cat si pentru investigarea si tratarea barbatilor cu afectiuni ale prostatei, infertilitate sau varicocel.

In ceea ce priveste afectiunile ginecologice, radiologia interventionala poate fi utilizata pentru tratamentul sindromului de congestie pelviana, a adenomioziei si a leiomioamelor uterine, a sarcinilor ectopice cat si pentru recanalizarea trompelor uterine.

Afectiuni tratate

Medicii nostri specializati in Radiologie interventionala utilizeaza tehnici minim-invazive pentru tratamentul fibroamelor si adenomiozei uterine, sindromului de congestie pelviana, a sarcinilor ectopice tubare, dar si pentru recanalizarea trompei uterine. In cazul barbatilor, tehnicile interventionale sunt utilizate pentru tratarea adenomului de prostata sau a varicocelului.

Investigatii

Persoanele cu semne si simptome asociate afectiunilor uro-genitale pot fi evaluate si diagnosticate rapid cu ajutorul tehnicilor de imagistica medicala obisnuite (ecografie, CT, RMN) sau speciale (Histerosonografia, uroflowmetria) urografia intravenoasa, histerosalpingografia si histerosonografia. Investigatiile ghidate cu ajutorul ultrasunetelor pot fi utilizate atat in diagnosticul, cat si  in tratamentul afectiunilor ginecologice benigne si maligne.

Investigatii realizate:

Interventii terapeutice

Ideea din spatele radiologiei interventionale este de a trata pacientii folosind cele mai putin invazive tehnici disponibile in prezent. Astfel, marele avantaj al procedurilor de radiologie interventionala este ca reduc semnificativ riscul de complicatii, oferind rezultate post-operatorii sigure si eficiente. Tocmai de aceea, multi pacienti cu afectiuni uro-genitale prefera procedurile terapeutice interventionale in favoarea  interventiilor clasice de chirurgie deschisa.

Una dintre cele mai utilizate proceduri interventionale din sfera ginecologica, dar nu numai, este embolizarea. Aceasta interventie inlocuieste chirurgia laparoscopica in tratamentul fibroamelor uterine unice sau multiple, cu dimensiuni de la 2 la 15 cm. Prin embolizare sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de numarul, dimensiunile sau localizarea acestora. Astfel revine la o structura apropiata de normal, redevine fertil iar riscul de recidiva este minim, de 30 de ori mai mic decat cel de dupa miomectomie. Embolizarea poate fi utilizata si in multe alte afectiuni, pentru a opri sangerararile anormale sau pentru a bloca fluxul de sange catre o tumora sau malformatie vasculara.

Interventii realizate:

  • Embolizare fibrom uterin
  • Embolizare adenomioza uterina
  • Controlul sangerarilor cronice din sfera ginecologica
  • Controlul sangerarilor acute din sfera ginecologica
  • Embolizare varice pelvine (sindrom de congestie pelvina)
  • Embolizare adenom prostata
  • Embolizare varicocel

Pentru programari, va rugam sa o contactati pe colega noastra Maria - Patient Care dedicat la numarul de telefon 0732301418.