Evolutie spontana

Piciorul plat flexibil este o varianta fiziologica (este normala) care poate determina doar ocazional tulburari functionale

Piciorul plat flexibil este considerat normal la copiii mici. Peste 90% dintre copiii sub 4 ani au picior plat flexibil  deoarece bolta plantara se formeaza incepand cu varsta de un an pana la 6-8 ani, ca urmare a dezvoltarii oaselor piciorului si intaririi aparatului ligamentar pe masura ce copilul merge din ce in ce mai mult.

De-a lungul a zeci de mii de ani, omul s-a adaptat perfect la mersul descult, incidenta piciorului plat fiind actualmente mult mai mare in tarile cu un standard de viata mai ridicat, unde incaltamintea este purtata intre 12 si 16 ore zilnic. Evolutia spontana a piciorului plat flexibil al copilului catre cresterea inaltimii arcului longitudinal medial si lipsa, in marea majoritate a cazurilor, a tulburarilor functionale si a durerii au determinat numeroase dispute in ceea ce priveste tratamentul.

Modificarea incaltamintei sau purtarea sustinatorilor plantari interni nu au demonstrat nici un efect asupra dezvoltarii arcului longitudinal intern al piciorului, fapt demonstrat in multe studii prospective, randomizate. Mai mult, exista studii in literatura care demonstreaza incidenta mai mare a piciorului plat la populatiile care poarta incaltaminte, fata de cele care merg cu piciorul gol. Cel mai important aspect al tratamentului este recunoasterea acestei entitati clinice prin eliminarea celorlaltor cauze ale piciorului plat.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.