Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv (SASO) la copil

Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv (SASO) consta din intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului cu durata de 3-5 secunde. Aceste opriri ale respiratiei pot determina scaderea oxigenului in sange, ceea ce va solicita foarte mult inima si creierul si poate duce in final la probleme foarte serioase.

Cauzele sindromului de apnee in somn (SAS) la copii sunt complexe. Sunt implicati factori care tin de structura scheletala a fetei, tonus neuromuscular, tesut limfoid larg si raspuns neuronal diferit. Grupele cu risc crescut includ malformatiile craniofaciale, sindromul Down, boli neuromusculare si spina bifida, acondroplazia si mucopolizaharidoze.

Spre deosebire de adulti, somnolenta diurna – un simptom important pentru apneea in somn - este mai rara la copii!

La copii, somnolenta diurna poate sa nu fie caracterizata prin oboseala si reprize de cascat, ci mai degraba este asociata cu manifestari comportamentale mult mai subtile, chiar "paradoxale". Spectrul acestora poate varia de la iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare sau labilitate emotionala, pana tulburari de memorie, hiperactivitate, agresivitate si impulsivitate crescuta.

Deoarece se suprapune peste un organism in dezvoltare, la copii lipsa unui somn de calitate determina mai degraba:

  • Probleme comportamentale - hiperactivitate, dificultati scolare si de invatare, anxietate crescutã, depresie
  • Efecte asupra cresterii
  • Efecte de deprimare a sistemului imun (de ex., otite recurente)
  • Disfunctie metabolica - dislipidemie, hipertensiune arteriala, cresterea rezistentei la insulina
  • Risc crescut de enurezis primar sau secundar

Semne si simptome frecvente ale SASO la copii

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Cum se stabileste diagnosticul de SASO la copii

Cum se trateaza SASO la copii

Strategiile de tratament sunt adresate mecanismelor care stau la baza SASO la copii.

Tratament chirurgical

Este efectuat in colaborare cu medicii ORL-isti pediatri din Ponderas Academic Hospital.

Ingustarea structurala a nazofaringelui are ca abordare terapeutica cura chirurgicala:

  • Rezectie/repozitie de sept nazal
  • Reductie cornete nazale (laser, radiofrecventa)
  • Criptoliza amigdaliana 
  • Reductie amigdaliana
  • Adenoamigdalectomie (clasica/ radiofrecventa)
  • Reductie velara/baza de limba

Multi copii cu sindrom de apnee in somn raspund la adenotonsilectomie ca prima linie de tratament, atat in ceea ce priveste simptomatologia, cat si parametrii polisomnografiei.

Cu toate acestea, daca anterior operatiei la polisomnografie s-a evidentiat sindrom de apnee in somn, este recomandat ca la 6 luni dupa interventia chirurgicala sa se repete inregistrarea pentru a vedea evolutia si pentru a evalua indicele de apnee-hipopnee rezidual.

Terapia cu nCPAP

La copiii la care nu s-a obtinut o rezolutie completa prin cura chirugicala sau la copiii care au o contraindicatie ferma pentru tratamentul chirurgical, terapia cu nCPAP - presiunea pozitiva continua nazala - reprezinta o optiune. CPAP poate fi de asemenea utilizat temporar in SASO severe asociate cu sindroame genetice, MPZ, paralizie cerebrala, afectiuni neurologice sau musculare.

Dispozitive orale

O alta alternativa terapeutica este confectionarea de dispozitive orale – la copiii cu tulburari respiratorii in somn evaluarea ortodontica este obligatorie.