Probleme de somn

Parintii se plang adesea prietenilor, rudelor sau pe Facebook: “Copilul meu nu poate dormi!”. Insa doar rar ajung sa ceara ajutor unui medic specializat in probleme de somn. Detectarea la timp si tratamentul adecvat al tulburarilor de somn va imbunatati nu numai starea de sanatate a copilului, dar va contribui si la starea de bine a parintilor si a intregii familii. 

Tulburarile de somn afecteaza 10-40% dintre copii si adolescenti. Nediagnosticate sau diagnosticate tardiv, aceste afectiuni pot avea consecinte imediate, “acute”, precum si complicatii pe termen lung. In plus, vor produce probleme intregii familii, care va fi de asemenea afectata, avand un somn redus cantitativ si de calitate proasta.

Din cele peste 90 de tulburari de somn incluse in Clasificarea Internationala a Tulburarilor de Somn, multe dintre acestae sunt, de asemenea, importante pentru copii si adolescenti. Pentru a fi adecvat incadrate, este nevoie de medici specialisti pediatri cu pregatire si experienta in patologia de somn, care cunosc atat mecanismele fiziologice si caracteristicile patologice, dar si specificul acestor afectiuni la copii, precum si optiunile particulare de tratament.

Specialistii din cadrul Centrului de Somnologie Pediatrica au expertiza in diagnosticul, tratament si urmarirea copiilor cu tulburari de somn de tipul:

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Cum recunoastem ca exista o problema de somn la copil?

Parintele spune despre copilul lui:

"E atat de imbufnat dimineata!"

"De ce adoarme in timpul orelor la scoala?"

"Uneori am senzatia ca nu mai respira in somn."

"Se zvarcoleste in tot patul!"

"Copilul meu sforaie ca un tractor!"

“A inceput sa faca din nou in pat”

Din discutia cu mama aflam ca:

Mama petrece prea mult timp cu adormitul copilului

Copilul se trezeste frecvent in timpul noptii

Copilul sforaie foarte tare si se “lupta” sa respire in timpul somnului

Comportamentul copilului, dispozitia sau performanta lui scolara se altereaza

Jurnalul de somn

In momentul in care banuiesti ca micutul tau ar putea avea o tulburare de somn, este recomandat sa tii un jurnal de somn timp de 1- 2 saptamani. Noteaza in jurnal:

  • Ora la care copilul merge la culcare
  • Ora la care se trezeste
  • Perioadele in care doarme dupa-amiaza
  • Cat de puternic sforaie in timpul noptii
  • Cate ore doarme in fiecare noapte 
  • Cat de energic si alert este dimineata
  • Daca este somnoros sau agitat in timpul zilei

Arata acest jurnal medicului pediatru la urmatoarea vizita. De asemenea, este important sa anunti medicul daca cineva din familie a fost diagnosticat cu apnee in somn sau o alta tulburare de somn.

Transpiratia in timpul somnului este un fenomen normal

Copiii transpira des in somn. Este un lucru obisnuit, perfect normal. La fel si faptul ca transpira mai mult decat adultii in timpul noptii.

"Organismul dispune de mecanisme de autoreglare si este programat sa functioneze la o temperatura mai joasa in starea de somn decat atunci cand suntem treji. In plus, in timpul somnului profund, organismul reduce si mai mult temperatura corpului. Acest proces presupune o pierdere de caldura, care are loc prin transpiratie. Prin urmare, transpiratia in timpul somnului este un fenomen normal", explica Dr. Mihaela Oros.