Despre specialitatea de neonatologie

Neonatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si monitorizarea afectiunilor nou-nascutului. O mare parte din activitatea medicilor neonatologi este dedicata ingrijirii speciale a nou-nascutilor prematuri.

Medicii neonatologi au cunostinte solide in dezvoltarea fetala normala, procesul de adaptare fiziologica a nou-nascutului de la viata intrauterina la viata extrauterina, precum si dezvoltarea normala in primii ani de viata. Aceasta baza de cunostinte ii ajuta sa inteleaga mai bine anomaliile congenitale si afectiunile care apar la nou-nascut si, astfel, sa stabileasca planuri de tratament adecvate ingrijirii sugarilor in stare critica.
Ingrijirile medicale sunt acordate de neonatologi in general, in prima luna de viata a nou-nascutului sanatos si in primele 6 luni de viata pentru nou-nascutul prematur.

Medicii neonatologi

  • Asista medicul ginecolog la nastere, pentru a prelua si ingriji nou-nascutul
  • Ofera nou-nascutilor primele ingrijiri imediat dupa nastere si realizeaza o prima evaluare a starii lor de sanatate
  • Realizeaza examene de screening pentru despistarea eventualelor probleme de sanatate ale nou-nascutilor
  • Stabilesc diagnosticul si abordarile terapeutice pentru nou-nascutii prematuri cu greutate mica
  • Diagnosticheaza si trateaza nou-nascutii cu tulburari de respiratie, infectii si defecte congenitale
  • Coordoneaza ingrijirea nou-nascutilor nascuti prematur, in stare critica sau care au nevoie de interventii chirurgicale
  • Colaboreaza cu medicii ginecologi, specialistii in terapie intensiva si medicii pediatri pentru gestionarea cazurilor complexe

Medicii neonatologi lucreaza in echipe multidisciplinare, impreuna cu medici de obstetrica-ginecologie, specialist in medicina materno-fetala, medici anestezisti, asistente medicale specializate in ingrijirea nou-nascutilor normoponderali si prematuri, dar si de alte specialitati, in functie de nevoile fiecarui micut pacient.