Screening

Screening-ul ajuta la depistarea anomaliilor cromozomiale/congenitale si a sarcinilor cu risc crescut de anomalii fetale sau stari patologice materne induse de sarcina (preeclampsie, diabet gestational, nastere prematura, restrictie de crestere fetala intrauterina, sarcini gemelare/ multiple monochorionice etc.). Acest risc este estimat individual pentru fiecare gravida in parte, pe baza unui algoritm stiintific, conform recomandarilor Fetal Medicine Foundation din Londra.

Spitalul Premiere din Timișoara este singurul din România care dispune de cel mai nou și performant ecograf, Volusion Expert 22 de la GE Healthcare. Experiența incontestabilă a echipei noastre medicale este susținută de echipamente de ultimă generație care permit acum diagnisticarea mai precoce și mai precisă a patologiilor fetale. În Medicina Materno-Fetală, timpul este cel mai mare inamic. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, mai clar și mai precis, cu atât se poate acționa mai devreme și mai eficient în favoarea pacientului.

Volusion Expert 22 este cea mai nouă inovație de la GE Healthcare și are următoarele caracteristici:

  • Expune imagini de înaltă claritate și dezvăluie detaliile critice necesare pentru un diagnostic precoce și sigur cu ajutorul opțiunilor: UltraHD, Augment și Radiant.
  • Oferă o calitate extraordinară a imaginii și instrumente unice pentru ca echipa medicală să poată detecta și interveni timpuriu, atunci când este cazul.
  • Volusion Expert 22 este cel mai intuitiv și personalizabil ecograf din această gamă, îmbunătățit cu inteligență artificială și instrumente de automatizare care cresc viteza și acuratețea datelor. 

In mod obisnuit, se recomanda trei morfologii fetale pentru toate gravidele (indiferent de varsta, rasa, patologie asociata):

In primul trimestru (la 11-13 saptamani)

Pentru depistarea anomaliilor fetale severe: anencefalie, defecte de tub neural, anomalii cardiace, anomalii ale peretelui abdominal, anomalii renourinare, anomalii ale membrelor etc.

In trimestrul al doilea (la 20-22 saptamani)

Anomaly scan este cea mai importanta evaluare a anatomiei fetale.

In trimestrul al treilea (la 32-34 saptamani)

Este posibila depistarea unor anomalii cerebrale, cardiovasculare, renale etc. evolutive, care nu au fost evidente in trimestrul 2.

Teste screening pentru anomalii cromozomiale (Sindrom Down, Patau, Edwards etc.):

Nuchal scan: Efectuat in trimestrul 1, intre 11-14 saptamani de sarcina. Are performanta cea mai buna: rata de detectie de 92% si 3% rezultate fals pozitive in cazul sindromului Down.

Genetic scan, impreuna cu triplu test: Efectuat in trimestrul 2, intre 16-20 saptamani de sarcina. Acesta este a doua optiune, in cazul in care nu s-a efectuat screeningul de prim trimestru.

Testul Panorama: Recunoscut ca fiind cel mai cuprinzator si precis test prenatal de screening non-invaziv (NIPT), care analizeaza in mod specific polimorfismele uninucleotidice (SNP) pentru a determina riscul prezentei tulburarilor genetice la fat, incepand cu saptamana a 9-a de sarcina. Testul se adreseaza pacientelor de orice varsta, care au cel putin 9 saptamani de sarcina, pacientelor cu varsta ridicata si pacientelor cu istoric de sarcini oprite din evolutie.

Pentru programari va rugam apelati: 0744 565 646.