Eşti aici

Neonatologie Spital Baneasa

Echipa de medici neonatologi din cadrul REGINA MARIA are o experienta relevanta si consistenta in gestionarea cazurilor de bebelusi nascuti prematur sau cu afectiuni grave. Departamentul de neonatologie este echipat cu unit-uri speciale, de ultima generatie, pentru reanimare si monitorizare nou nascuti si echipa completa de asistenta medicala: medici si asistenti,  24/24h.
 

Echipa medicala

Sef Sectie Neonatologie Terapie Intensiva
Sef Sectie Neonatologie Normoponderali
Medic primar Neonatologie
Medic primar Neonatologie
Medic primar Neonatologie
Medic specialist Neonatologie
Medic rezident Neonatologie

Ii sfatuim pe viitorii parinti sa aleaga medicul neonatolog inainte de a se interna pentru nastere. O perioada buna pentru luarea acestei decizii este saptamana 30 de de sarcina. Majoritatea doctorilor doresc sa discute cu parintii despre ingrijirea noului nascut inainte de nastere si consultul prenatal este un prilej bun pentru a primi raspunsuri la multe intrebari.

 • Toate asistentele si moasele din maternitatile REGINA MARIA au educatie in sensul incurajarii alaptatului precoce. In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca vei avea nevoi speciale in acest sens.
 • In maternitatile REGINA MARIA avem si sesiuni de educatie de baza pentru alaptat, tocmai pentru a da informatii complete despre hranirea naturala a bebelusului ( la san).
 • Indiferent de modalitatea in care vei alimenta nou-nascutul la san sau biberon, vei fi sfatuita si sprijinita sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau.
 • Incurajam mamele sa stea (pe cat posibil) de la inceput impreuna cu copilul in salon, in special daca o persoana de sprijin va ramane peste noapte cu ea. Aceasta este o cale ideala de a invata cat se poate despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.
 • Oricand este cazul, o asistenta de neonatologie din Terapie intensiva va supraveghea copilul peste noapte, pentru a o lasa pe mama sa se odihneasca.
 • Sfatuim mamele sa anunte personalul din maternitate daca au experienta de la alte nasteri in legatura cu ingrijirea noului nascut.
 • Vrem sa oferim informatii si sprijin individualizat, pentru a avea un punct de plecare bun. Ca parte a ingrijirilor medicale ale noului nascut, el va primi pe perioada spitalizarii: teste de sange, solutii oftalmice, vitamina K, vaccinuri.
 • Important este de retinut ca toate aceste proceduri se vor discuta cu parintii nou nascutului si se vor face  doar cu acordul lor.
 • Ca parte din interventii, circumcizia este optionala si se va face de catre medic, dupa externare.
 • Incurajam parintii sa puna intrebari legate de ingrijirile acordate noului nascut medicului neonatolog.  Asistentele noastre medicale pot si ele sa ajute si sa va raspunda la orice intrebare.
 • In situatia in care un copil este nascut prematur sau are nevoie de ingrijiri speciale, el va sta la departamentul Terapie Intensiva pentru noi nascuti (TINN).
 • Maternitatile noastre au o sectie moderna de terapie specializate in ingrijirea si tratarea noilor nascuti prematur sau cu nevoi special iar medici specialisti neonatologi sunt disponibili 24 de ore pe zi si vor ingriji copilul incepand din Sala de Nasteri.

Iata care sunt testele si interventiile care se fac nou nascutului imediat dupa nastere si pana in momentul in care el este adus langa mama in post-operator sau in rezerva ( in functie de tipul de nastere)
Imediat dupa nastere copilul este curatat de secretii si sange, iar apoi au loc testarile nou nascutului:

Scorul Apgar 

 • Evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele.
 • Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10

Profilaxia oftalmiei 

 • Consta in instilarea unei picaturi sau aplicarea unui unguent antibacterian in fiecare ochi, imediat dupa nastere.
 • Scopul este de a proteja nou nascutul de infectii cauzate de expunerea lui la germeni odata cu trecerea prin canalul de nastere (Gonoreea, Chlamydia) bolli care pot fi asimptomatice pentru mama.

Vitamina K 

 • Este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii.
 • Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.

Screeningul metabolic (optional la cererea parintilor) 

 • Este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti.
 • Una din afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidia congenitala, o conditie in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta.
 • Nou-nascutii cu hipotiroidie pot fi tratati usor, folosind medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni.
 • Astfel, daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.

Testarea glucozei 

 • Se face cand copilul este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
 • A2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului devine galbena, adica icterica. In uter fatul are un numar mare de celule rosii (hematii) pentru a transporta oxigen la tesuturi.
 • Dupa nastere, nou nascutul nu mai are nevoie de atat de multe hematii, deci incepe sa le distruga, pentru a le elimina prin urina.
 • Daca acest proces nu incepe destul de repede, hematiile raman in corp si coloreaza pielea nou nascutului.

Se administreaza 0.5ml intramuscular tuturor copiilor pana la 24 ore de la nastere

 • Este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat in a 4-5 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.
 • Important de stiut pentru parinti este ca ei vor fi informati si consultati in administrarea oricarui tratament asupra noului nascut explicandu-se in detaliu in ce constau si care sunt beneficiile lor.
 • Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
 • Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive.
 • Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective.
 • Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.
 • Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator, unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.

Unitatea de reanimare neonatala 

 • este localizata langa sala de nastere, astfel ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte mic la nastere sa se faca cat mai rapid

Unitatea de terapie intensiva neonatala 

 • este pentru nou-nascutii la termen sau prematurii care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva

Unitatea pentru recuperare prematuri

 • inseamna post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in). Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv, dar au totusi o capacitate foarte redusa de aparare contra infectiilor. Crearea unui ambient protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central. Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.

Salonul de supraveghere normoponderali

 • este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor.

Asigura 24h/24 preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutilor aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming in, consilierea lactatiei, precum si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.

Siguranta nu are pret! Spitalul Baneasa beneficiaza de dotari de ultima generatie pentru aparatura departamentului de neonatologie:

 • aparate de suport respirator pentru toate tipurile de terapie respiratorie, neinvaziva (NeoPuff, CPAP) sau ventilatie mecanica (atat conventionala, cat si cu frecventa inalta)
 • truse de reanimare neonatala, incubatoare (deschise/inchise)
 • aparatura de monitorizare cardio-respiratorie, aparat mobil de radiologie, sisteme de aspiratie, sistem de mixare aer-oxigen, lampi de fototerapie pentru controlul icterului, dispozitive de administrare intravenoasa a solutiilor perfuzabile si consumabile specifice de terapie intensiva neonatala.

Aceste tehnologii sunt esentiale pentru anumite tipuri de patologii ale nou-nascutului si pentru cazurile care nu raspund la tratamentul conventional. 

Ce este?

Ventilatia cu frecventa inalta este tipul de ventilatie care utilizeaza frecvente respiratorii mult mai mari decat respiratia obisnuita a nou-nascutului, dar un volum de aer mult mai mic decat ventilatia conventionala (oscilatii foarte rapide ale coloanei de aer).In felul acesta, riscul de leziune pulmonara ca urmare a ventilatiei mecanice este mult diminuat.

Cand se foloseste?

Tehnica se foloseste in prezent in cazuri selectate: la prematurii foarte mici, in situatiile in care plamanul este deja lezat - asa cum se intampla in emfizemul interstitial, sau ca terapie “de salvare” in sindromul de detresa respiratorie severa care nu raspunde la tratamentul conventional. Beneficii au fost observate si in sindromul de aspiratie de meconiu sau in cazurile de hipoplazie pulmonara (hernie diafragmatica, oligohidramnios sever). Cazurile care necesita terapie inhalatorie cu oxid nitric par sa raspunda mai bine la asocierea NO-HFV.

Ce este?

Oxidul nitric este un vasodilatator eficient. Administrat pe cale inhalatorie in timpul ventilatiei mecanice, are un efect selectiv, limitat la nivelul arborelui respirator, reducandu-se astfel efectele nedorite de vasodilatatie sistemica, generalizata.

Cand se foloseste?

NO este eficient in caz de insuficienta respiratorie hipoxica la noul-nascut la termen (sau aproape de termen) care nu raspunde la tratamentul conventional si in hipertensiune pulmonara. De asemenea, pare sa previna boala cronica pulmonara (displazia bronho-pulmonara), dar studiile sunt inca in desfasurare. Dimpotriva, este contraindicat in hernie diafragmatica.

Fiecare bebelus primeste atentia si grija de care are nevoie pentru a se adapta la viata extrauterina
Sectia de neonatologie a Spitalului Baneasa este o unitate medicala specializata in ingrijirea bebelusilor nascuti prematur. Medicii si asistentele noastre au o vasta experienta in monitorizarea si tratarea intensiva a nou-nascutului, incepand cu cea de-a 24-a saptamana gestationala.

Copiii nascuti prematur au nevoie de ingrijire speciala!

Cu cat un copil se naste mai devreme de termen, cu atat mai mare este riscul posibilelor complicatii asociate prematuritatii. In cazul bebelusilor nascuti inainte de 28 de saptamani, este posibil ca principalele organe si sisteme sa nu functioneze asa cum ar trebui si sa nu-si poata indeplini functiile de baza. De cele mai multe ori, acesti bebelusi au nevoie de tratament de sustinere de lunga durata.
 

Ingrijirea in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala

Sansele de supravietuire ale copilului prematur sunt substantial imbunatatite daca este ingrijit intr-o sectie de terapie intensiva neonatala in care exista echipamente si tehnologii moderne, dar mai ales medici si asistente medicale bine pregatiti in ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor in stare critica.
Povestea Mariei, operata de hernie diafragmatica stanga in a 4-a zi de viata

Maria este o fetita de aproape 3 ani activa, energica si plina de viata. Maria este o luptatoare, inca din burta mamei ei, cand a primit diagnosticul de hernie diafragmatica stanga – o afectiune in care copilul se naste cu o gaura in diafragma, muschiul care separa pieptul de burta. Dupa ce mai multi medici ginecologi nu i-au dat nicio sansa, mama Mariei a ajuns la dr. Hadi Rahimian, care nu i-a oferit numai speranta, ci si ingrijire si monitorizare atenta si care a adus-o pe lume pe bebelusa mult-asteptata. Imediat dupa nastere Maria a fost preluata si ingrijita de medicul neonatolog Dana Zaciu si intreaga echipa de medici neonatologi, iar in a patra zi de viata a fost operata de hernie diafragmatica de echipa de medici condusa de dr. Balanescu Laura.

Povestea lui Rafael, nascut prematur cu 6 transfuzii intrauterine si 2 tranfuzii dupa nastere

Rafael s-a nascut inainte de termen, la 34 de saptamani, dupa o lupta cu sistemul imun al mamei. Inca inainte de a-l concepe pe Rafael, mama sa pierduse o sarcina din cauza incompatibilitatii de Rh - o afectiune care se dezvolta atunci cand o femeie insarcinata are Rh-negativ, iar copilul din pantecele ei are Rh-pozitiv, mostenit de la tata.

Corpul mamei produce anticorpi impotriva celulelor sanguine fetale, care pot trece prin placenta la fat si pot distruge globulele rosii ale acestuia. Dr. Hadi Rahimian a monitorizat sarcina inca de la inceput, iar pana la nastere a efectuat 6 transfuzii intrauterine, astfel incat bebelusul sa poata ajunge pe lume.

Povestea lui Matei, operat de hernie diafragmatica stanga in a 6-a zi de viata

Matei are aproape 2 ani. A fost diagnosticat cu hernie diafragmatica stanga dinainte de a se naste. Medicul ginecolog i l-a recomandat mamicii pe dr. Hadi Rahimian, care a monitorizat sarcina pana in saptamana 39, cand micutul a fost adus pe lume. In primele 6 zile Matei a stat intubat, sub atenta supraveghere,  iar in martie 2018 a fost operat cu succes, monitorizat si ingrijit de echipa de medici chirurgi si neonatologi din Spitalul Baneasa.

Povestea lui Catrinel, una din gemenele diagnosticate cu hidrotorax fetal si operata de 3 ori in uter

Catrinel si sora ei geamana au venit impreuna pe lume, insa “calatoria” lor a fost foarte diferita.  In timpul unei morfologii fetale, medicul ginecolog care urmarea sarcina a observat ca plamanii uneia dintre fetite “inoata in lichid”, ceea ce insemna ca micuta avea hidrotorax.

Mamei i-a fost recomandat un consult la dr. Hadi Rahimian, singurul care o putea ajuta sa aduca pe lume ambele fetite sanatoase. Si asa a fost, dupa 3 interventii intrauterine: una pentru extragerea lichidului pentru a fi analizat si celelalte doua pentru a implanta cate un sunt pentru drenarea lichidului din cutia toracica in lichidul amniotic.

Povestea lui Oscar, operat intrauterin de spina bifida

Pe 1 decembrie 2017 s-a nascut Oscar, un baietel pentru care o echipa multidisciplinara de medici si asistente medicale din Centrul de Chirurgie Fetala din Spitalul Baneasa si Brain Institute au facut tot ce este posibil inca inainte ca el sa se nasca pentru a avea un inceput mai bun in viata. Oscar a fost operat in saptamana 24 de sarcina prin chirurgie fetala deschisa pentru meningocel – o forma de spina bifida. O echipa formata din 9 medici specialisti si asistente medicale specializate au contribuit la ingrijirea lui Oscar si a mamei lui.

Povestea lui Tudor, operat de hernie diafragmatica in a 6-a zi de viata

Inca inainte de a se naste, Tudor a fost diagnosticat cu o forma rara si severa de hernie diafragmatica dreapta, in care jumatate din ficat si aproape 90% din intestine erau migrate din abdomen in torace si comprimau plamanii. Mama a inteles diagnosticul, insa nu a acceptat si prognosticul bolii. S-a informat si a ajuns la Spitalul Baneasa, unde o echipa multidisciplinara de medici, condusa de dr. Hadi Rahimian, a confirmat diagnosticul si a inceput monitorizarea atenta a sarcinii. Imediat dupa nastere, Tudor a fost atent ingrijit de medicul neonatolog Alina Ilici, iar in a 6-a zi de viata a fost operat cu succes de dr. Dan Cristea, medic specialist Chirurgie Pediatrica.

Povestea Efremiei, care a venit pe lume dupa ce mama ei a fost operata de cancer de col uterin in timpul sarcinii

Mama Efremiei a aflat in a 13 a saptamana de sarcina ca are cancer de col uterin si nu a acceptat recomandarea medicilor de a renunta la copil. Isi dorise enorm de mult sa ramana insarcinata si reusise dupa 5 ani de incercari. Nu putea renunta atat de usor. Dupa indelungi cautari a ajuns la prof. univ. dr. Petre Bratila, medic primar Obstetrica –Ginecologie cu o vasta experienta in tratamentul conservator pentru cancerul de col uterin. Diana a fost prima femeie din Romania si a doua din lume care a nascut o fetita sanatoasa dupa o operatie complexa prin care tumora a fost eliminata fara ca bebelusul sa aiba de suferit. Imediat dupa nastere, Efremia a fost preluata si ingrijita de dr. Alina Ilici si echipa de medici neonatologi din Spitalul Baneasa.

Povestea lui Denis, primul copil operat in Spitalul Baneasa de hernie diafragmatica congenitala

Denis este un supravietuitor. A fost primul copil operat de hernie diafragmatica congenitala in Spitalul Baneasa, la 2 zile dupa nastere. Interventia a fost realizata de dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru si dr. Monica Trancioveanu, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica.

“Ingrijirea acestor copii cu hernie diafragmatica este una foarte complexa si care se poate desfasura pe durata de saptamani sau luni” explica dr. Dana Zaciu, medicul neonatolog care l-a ingrijit pe Denis cu multa daruire si profesionalism din prima lui clipa de viata.

Povestea baietelului nascut prematur dupa 4 interventii intrauterine pentru ascita fetala

In saptamana 27 de sarcina mama a aflat ca bebelusul are ascita fetala - acumularea de lichid in cavitatea abdominala, fapt care in timp afecteaza dezvoltarea plamanilor si poate conduce la insuficienta respiratorie la nastere. Pentru a oferi o sansa la viata micutului, mama a mers la dr. Hadi Rahimian, unul dintre putinii specialisti in Medicina Materno-Fetala din tara noastra. Dr. Rahimian a efectuat 4 interventii intrauterine, pentru a drena lichidul din abdomen, iar bebelusul s-a nascut in saptamana 33 de sarcina. A fost preluat de medicul neonatolog Alina Ilici si echipa de medici specialisti in terapie intensiva neonatala. Dupa 3 saptamani de ingrijire complexa, copilul a ajuns acasa fara sa prezinte vreo problema medicala semnificativa.

Povestea lui Vlad, primul copil din romania operat intrauterin

In a 29-a saptamana de sarcina, atunci cand a efectuat o ecografie de rutina pentru a se asigura ca totul este in ordine cu bebelusul, viitoarea mamica a aflat ca acesta ar putea fi de fapt foarte bolnav. Medicul ei curant a sfatuit-o sa mearga la Dr. Hadi Rahimian pentru a avea o a doua parere medicala. Intr-adevar, Dr. Rahimian i-a confirmat diagnosticul: in toracele copilasului, la nivelul ambilor plamani, se acumulase lichid: daca acesta ar creste in cantitate prea mare, ar duce la comprimarea plamanilor, iar la nastere, copilul ar putea prezenta insuficienta respiratorie severa si frecvent fatala. Dr. Rahimian a petrecut mult timp explicandu-le parintilor riscurile si beneficiile interventiei intrauterine, experienta in lume cu astfel de cazuri, despre ceea ce dansul crede ca ar fi cea mai buna varianta pentru copilul lor. Fiind convinsi de profesionalismul doctorului Rahimian si simtind grija acestuia, atat pentru siguranta mamei, cat si a bebelusului, parintii au inteles ca pot sa ia cea mai buna decizie si ca ar fi fost sustinuti, indiferent de alegerea lor.

Povestea gemenilor tratati intrauterin de sindromul transfuzor-transfuzat

Filip si Tudor au venit pe lume impreuna, dupa ce au fost operati intrauterin de dr.Hadi Rahimian. Bebelusii sufereau de o afectiune rara, sindromul transfuzor-transfuzat, prin care se produce anormal transferul de sange de la un fat la celalalt, prin intermediul placentei comune.

Interventia intrauterina a fost efectuata in premiera pentru Romania si a constat in deconectarea vaselor de snage dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sange dintre ei. Micutii s-au nascut la 34 de saptamani si sunt perfect sanatosi.

Povestea Anastasiei, operata intrauterin pentru indepartarea bridelor amniotice

Pentru parintii ei este cel mai frumos copil din lume, insa Anastasia ar fi putut fi diferita. In luna a treia, ecografia a evidentiat o brida amniotica, o banda fibroasa care ar fi putut sa se infasoare strans in jurul mainii copilului. “Spre intristarea noastra Dr. Hadi Rahimian a confirmat diagnosticul. Impreuna cu sotul meu am hotarat sa nu ne asumam nici un risc pentru copil. Doua saptamani mai tarziu, in saptamana 26 de sarcina, interventia a avut loc in Centru de Chirurgie Fetala Baneasa. Dupa operatie, Dr. Rahimian mi-a spus ca totul a decurs normal, ca fetita este bine si mi-a confirmat ca decizia de a face interventia a fost cea corecta, intrucat una din bride era deja inconjurata in jurul mainii copilului.” – ne-a spus mama. 11 saptamani mai tarziu, la 37 de saptamani de sarcina, pe 22 octombrie, Anastasia s-a nascut perfect sanatoasa.

Povestea Mariei, nascuta prematur dupa 6 transfuzii de sange intrauterine si alte 3 dupa nastere

Nu aveti nicio sansa sa aveti acest copil” – i s-a spus mamei atunci cand rezultatul la dozarea anticorpilor anti-Rh a aratat un titru foarte mare. Vestea a fost primita de parinti dupa alte doua sarcini pierdute ca urmare a izoimunizarii prin incompatibilitate Rh. "Medicul meu curant imi spusese ca fatul ar putea fi salvat printr-o transfuzie de sange, dar in alta tara. Eram convinsa insa ca solutia era mai aproape” – ne-a marturisit mama. Aveau nevoie de raspunsuri si asa au gasit pe internet informatii despre Dr. Hadi Rahimian, un medic ginecolog din Bucuresti cu experienta deosebita in medicina materno-fetala care a mai efectuat in trecut transfuzii intrauterine fetale. Maria a invins. Dupa 6 transfuzii de sange intrauterine si alte 3 dupa nastere, fetita “s-a facut domnisoara”. Cand a implinit o luna a fost gata sa plece acasa.

Povestea lui Victor, nascut prematur dupa o infuzie de ser, pentru cresterea cantitatii de lichid amniotic

„Imi aduc aminte si acum. A intrat pe usa un domn zambitor si calm. Dupa cateva minute de examinare, ne-a zis: „Parerea mea este ca nu trebuie sa faceti deocamdata avort, va recomand sa faceti infuzie de lichid si sa asteptati rezultatele de la amniocenteza”. Ne-a cerut, mie si sotului meu, sa ne sfatuim. Hotararea am luat-o instantaneu. „Facem ce a spus doctorul. La o ora dupa aceasta decizie, in cadrul Spitalului Baneasa, cu acel doctor zambitor si calm, am facut amnioinfuzia. Era procedeul invers al amniocentezei. Nu mi-a fost frica deloc, eram pe maini bune. Atunci am inceput sa sper!” Pe 14 aprilie 2014 la 12:21’, dupa 14 saptamani de la amnioinfuzie, intr-una din salile de nastere din Spitalul Baneasa, s-au auzit primele tipete ale unui copil victorios. Dupa multe provocari, Victor avea sa se nasca sanatos! Mica minunatie a intrat in viata noastra sub forma unui baietel de 1900 grame.”