Eşti aici

Neonatologie Spital Baneasa

Echipa de medici neonatologi din cadrul REGINA MARIA are o experienta relevanta si consistenta in gestionarea cazurilor de bebelusi nascuti prematur sau cu afectiuni grave. Departamentul de neonatologie este echipat cu unit-uri speciale, de ultima generatie, pentru reanimare si monitorizare nou nascuti si echipa completa de asistenta medicala: medici si asistenti,  24/24h.
 

Echipa medicala

Sef Sectie Neonatologie Terapie Intensiva
Sef Sectie Neonatologie Normoponderali
Medic primar Neonatologie
Medic primar Neonatologie
Medic primar Neonatologie
Medic specialist Neonatologie
Medic rezident Neonatologie

Ii sfatuim pe viitorii parinti sa aleaga medicul neonatolog inainte de a se interna pentru nastere. O perioada buna pentru luarea acestei decizii este saptamana 30 de de sarcina. Majoritatea doctorilor doresc sa discute cu parintii despre ingrijirea noului nascut inainte de nastere si consultul prenatal este un prilej bun pentru a primi raspunsuri la multe intrebari.

 • Toate asistentele si moasele din maternitatile REGINA MARIA au educatie in sensul incurajarii alaptatului precoce. In plus, exista un consultant de lactatie disponibil, daca vei avea nevoi speciale in acest sens.
 • In maternitatile REGINA MARIA avem si sesiuni de educatie de baza pentru alaptat, tocmai pentru a da informatii complete despre hranirea naturala a bebelusului ( la san).
 • Indiferent de modalitatea in care vei alimenta nou-nascutul la san sau biberon, vei fi sfatuita si sprijinita sa iei cele mai bune decizii pentru tine si copilul tau.
 • Incurajam mamele sa stea (pe cat posibil) de la inceput impreuna cu copilul in salon, in special daca o persoana de sprijin va ramane peste noapte cu ea. Aceasta este o cale ideala de a invata cat se poate despre bebelus, inainte de a ajunge cu el acasa.
 • Oricand este cazul, o asistenta de neonatologie din Terapie intensiva va supraveghea copilul peste noapte, pentru a o lasa pe mama sa se odihneasca.
 • Sfatuim mamele sa anunte personalul din maternitate daca au experienta de la alte nasteri in legatura cu ingrijirea noului nascut.
 • Vrem sa oferim informatii si sprijin individualizat, pentru a avea un punct de plecare bun. Ca parte a ingrijirilor medicale ale noului nascut, el va primi pe perioada spitalizarii: teste de sange, solutii oftalmice, vitamina K, vaccinuri.
 • Important este de retinut ca toate aceste proceduri se vor discuta cu parintii nou nascutului si se vor face  doar cu acordul lor.
 • Ca parte din interventii, circumcizia este optionala si se va face de catre medic, dupa externare.
 • Incurajam parintii sa puna intrebari legate de ingrijirile acordate noului nascut medicului neonatolog.  Asistentele noastre medicale pot si ele sa ajute si sa va raspunda la orice intrebare.
 • In situatia in care un copil este nascut prematur sau are nevoie de ingrijiri speciale, el va sta la departamentul Terapie Intensiva pentru noi nascuti (TINN).
 • Maternitatile noastre au o sectie moderna de terapie specializate in ingrijirea si tratarea noilor nascuti prematur sau cu nevoi special iar medici specialisti neonatologi sunt disponibili 24 de ore pe zi si vor ingriji copilul incepand din Sala de Nasteri.

Iata care sunt testele si interventiile care se fac nou nascutului imediat dupa nastere si pana in momentul in care el este adus langa mama in post-operator sau in rezerva ( in functie de tipul de nastere)
Imediat dupa nastere copilul este curatat de secretii si sange, iar apoi au loc testarile nou nascutului:

Scorul Apgar 

 • Evalueaza bataile cordului fetal, efortul de respiratie, tonusul muscular, coloratia pielii si reflexele.
 • Se noteaza fiecare parametru cu 0, 1, 2 totalizand pentru un nou nascut sanatos 10

Profilaxia oftalmiei 

 • Consta in instilarea unei picaturi sau aplicarea unui unguent antibacterian in fiecare ochi, imediat dupa nastere.
 • Scopul este de a proteja nou nascutul de infectii cauzate de expunerea lui la germeni odata cu trecerea prin canalul de nastere (Gonoreea, Chlamydia) bolli care pot fi asimptomatice pentru mama.

Vitamina K 

 • Este esentiala pentru coagulare si este produsa in intestin de bacterii.
 • Nou nascutul are un nivel scazut la nastere, de aceea este standard sa i se administreze o doza de vitamina K la nastere pentru a preveni hemoragii.

Screeningul metabolic (optional la cererea parintilor) 

 • Este un test simplu care se face la nou-nascut pentru a identifica afectiuni amenintatoare de viata sau debilitante care sunt prezente la nastere, dar care nu sunt evidente din primele clipe de viata. Incidenta bolilor innascute de metabolism variaza de la o afectiune la alta, cele mai frecvente intalnindu-se la unul din 2000 nou-nascuti.
 • Una din afectiunile importante diagnosticate prin aceasta metoda este hipotiroidia congenitala, o conditie in care hormonii tiroidieni sunt in cantitate insuficienta.
 • Nou-nascutii cu hipotiroidie pot fi tratati usor, folosind medicamente de substitutie cu hormoni tiroidieni.
 • Astfel, daca tratamentul incepe din prima luna de la nastere, copilul se va dezvolta normal, evitandu-se intarzierile de crestere, afectarea dezvoltarii creierului si retardul mental.

Testarea glucozei 

 • Se face cand copilul este prea mare sau subponderal, cand mama este diabetica sau cand copilul prezinta simptome de hipoglicemie (tremuraturi).
 • A2-a zi dupa nastere, pielea bebelusului devine galbena, adica icterica. In uter fatul are un numar mare de celule rosii (hematii) pentru a transporta oxigen la tesuturi.
 • Dupa nastere, nou nascutul nu mai are nevoie de atat de multe hematii, deci incepe sa le distruga, pentru a le elimina prin urina.
 • Daca acest proces nu incepe destul de repede, hematiile raman in corp si coloreaza pielea nou nascutului.

Se administreaza 0.5ml intramuscular tuturor copiilor pana la 24 ore de la nastere

 • Este un vaccin viu (Calmette Guerrin), care protejeaza nou nascutul impotriva tuberculozei, administrat in a 4-5 a zi de viata, printr-o injectie intradermica, in bratul stang.
 • Important de stiut pentru parinti este ca ei vor fi informati si consultati in administrarea oricarui tratament asupra noului nascut explicandu-se in detaliu in ce constau si care sunt beneficiile lor.
 • Displazia evolutiva de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept rezultat incapacitatea acetabulului de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatie.
 • Incidenta crescuta, multitudinea factorilor favorizanti si gravitatea complicatiilor asociate au impus cautarea unei tehnici de diagnostic precoce, reproductibile si neinvazive.
 • Utilizarea ecografiei de sold in programe de screening a scazut dramatic incidenta complicatiilor ulterioare (anomalii de bazin, osteonecroza de cap femural), ca si a interventiilor chirurgicale corective.
 • Diagnosticul ecografic precoce permite tratamentul cu metode de abductie, foarte eficient, fara disfunctii ulterioare si fara a necesita interventii mai agresive pentru copil.
 • Tinand cont de faptul ca peste varsta de 2 ani nu mai este posibil tratamentul conservator, unicul mod de tratament tardiv fiind cel chirurgical, cu riscurile si complicatiile asociate (redislocare, rigiditatea soldului, infectii, sangerare, necroza de cap femural cu protezare ulterioara), utilitatea ecografiei precoce si repetate (in cazurile cu risc) este indiscutabila.

Unitatea de reanimare neonatala 

 • este localizata langa sala de nastere, astfel ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte mic la nastere sa se faca cat mai rapid

Unitatea de terapie intensiva neonatala 

 • este pentru nou-nascutii la termen sau prematurii care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale sau monitorizare invaziva

Unitatea pentru recuperare prematuri

 • inseamna post-terapie (etapa intermediara intre terapie intensiva si rooming in). Spatiul este rezervat nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesita tratament intensiv, dar au totusi o capacitate foarte redusa de aparare contra infectiilor. Crearea unui ambient protector, cat mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de crestere si maturare a sistemului nervos central. Acest lucru presupune conditii speciale de ingrijire si reducere a stresului, precum: incalzire suplimentara a bebelusului prin incubator sau masa radiana cu servocontrol, izolare fata de lumina si zgomote puternice, alimentatie pe sonda nazo-gastrica pana la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invaziva a respiratiei prin pulsoximetrie etc.

Salonul de supraveghere normoponderali

 • este un spatiu special in care nou-nascutii normoponderali raman temporar in perioadele in care nu stau in salon alaturi de mamele lor.

Asigura 24h/24 preluarea nou-nascutului de la sala de nastere, urgentele neonatale, monitorizarea si tratamentul nou-nascutilor aflati la terapie intensiva, consilierea mamei si suportul pentru ingrijirea nou-nascutului sanatos aflat la rooming in, consilierea lactatiei, precum si ingrijirea si supravegherea evolutiei prematurilor in perioada de recuperare sau crestere.

Siguranta nu are pret! Spitalul Baneasa beneficiaza de dotari de ultima generatie pentru aparatura departamentului de neonatologie:

 • aparate de suport respirator pentru toate tipurile de terapie respiratorie, neinvaziva (NeoPuff, CPAP) sau ventilatie mecanica (atat conventionala, cat si cu frecventa inalta)
 • truse de reanimare neonatala, incubatoare (deschise/inchise)
 • aparatura de monitorizare cardio-respiratorie, aparat mobil de radiologie, sisteme de aspiratie, sistem de mixare aer-oxigen, lampi de fototerapie pentru controlul icterului, dispozitive de administrare intravenoasa a solutiilor perfuzabile si consumabile specifice de terapie intensiva neonatala.

Aceste tehnologii sunt esentiale pentru anumite tipuri de patologii ale nou-nascutului si pentru cazurile care nu raspund la tratamentul conventional. 

Ce este?

Ventilatia cu frecventa inalta este tipul de ventilatie care utilizeaza frecvente respiratorii mult mai mari decat respiratia obisnuita a nou-nascutului, dar un volum de aer mult mai mic decat ventilatia conventionala (oscilatii foarte rapide ale coloanei de aer).In felul acesta, riscul de leziune pulmonara ca urmare a ventilatiei mecanice este mult diminuat.

Cand se foloseste?

Tehnica se foloseste in prezent in cazuri selectate: la prematurii foarte mici, in situatiile in care plamanul este deja lezat - asa cum se intampla in emfizemul interstitial, sau ca terapie “de salvare” in sindromul de detresa respiratorie severa care nu raspunde la tratamentul conventional. Beneficii au fost observate si in sindromul de aspiratie de meconiu sau in cazurile de hipoplazie pulmonara (hernie diafragmatica, oligohidramnios sever). Cazurile care necesita terapie inhalatorie cu oxid nitric par sa raspunda mai bine la asocierea NO-HFV.

Ce este?

Oxidul nitric este un vasodilatator eficient. Administrat pe cale inhalatorie in timpul ventilatiei mecanice, are un efect selectiv, limitat la nivelul arborelui respirator, reducandu-se astfel efectele nedorite de vasodilatatie sistemica, generalizata.

Cand se foloseste?

NO este eficient in caz de insuficienta respiratorie hipoxica la noul-nascut la termen (sau aproape de termen) care nu raspunde la tratamentul conventional si in hipertensiune pulmonara. De asemenea, pare sa previna boala cronica pulmonara (displazia bronho-pulmonara), dar studiile sunt inca in desfasurare. Dimpotriva, este contraindicat in hernie diafragmatica.