Biochimie si imunologie

Scurta descriere

Aproape 80% din activitatea laboratorului se desfasoara in departamentul de biochimie si imunologie. Gratie tehnologiei top-notch Roche Diagnostic, prima de acest fel din Romania, eroarea umana este aproape de zero, iar 90% dintre rezultatele de biochimie si imunologie sunt furnizate in aceeasi zi.

Departamentul ofera o gama larga de analize specializate efectuate din sange, urina si alte fluide ale organismului si beneficiaza si de o seroteca in care tuburile pot fi pastrate pentru maximum sapte zile, un real beneficiu pentru pacientii internati.

Linia Roche Diagnostic inseamna cea mai noua generatie pentru diagnosticul in vitro, campionul tacut al medicinei, care influenteaza peste 60% din deciziile specialistilor. Este un sistem complet automatizat, care furnizeaza rezultate de inalta acuratete, cu cea mai mare viteza de lucru. Capacitatea totala de procesare este de 4 milioane de teste/an.

Echipamente performante

Departamentul este dotat cu analizoare de capacitate mai mica, cu metode de lucru diferite, pentru determinari specifice de imunologie, serologie, hormoni, markeri tumorali, screening prenatal trimestru I si II (dublu test se efectueaza dupa metoda Nicolaides acreditata de Federatia Materno-Fetala). Acest lucru permite oferirea unui raspuns in aceeasi zi pentru 90% din analizele de biochimie, dar si siguranta urmaririi probei prin codul de bare.

Linia ROCHE Diagnostic

Cuprinde doua sisteme modulare cobas(r) 8000 in care sunt incluse instrumente pentru biochimie (c702, c502) si imunologie (e602, e801). Seriile sunt conectate prin intermediul unui sistem preanalitic introdus in premiera in Romania: cobas(r) 8100. Analizorul de imunologie e801 este, de asemenea, unic in tara, avand o viteza de lucru de 300 de teste/ora si 48 de canale pentru reactivi.

Platforma Roche introduce si conceptul de reactivi "e pack green", prin care testarea devine mai eficienta prin incarcarea continua a reactivilor pe instrument. In plus, cantitatea de reziduuri medicale este mult diminuata.

Sistemul tine cont si de confortul pacientului pentru ca presupune recoltarea unor volume mai mici de sange, fara a influenta acuratetea rezultatelor. Precizia testarii este garantata de tehnologia unica ECLIA (electrochemiluminiscenta).

ROMA – Risk of Ovarian Malignancy Algorithm:

  • Este un instrument de diagnostic diferential folosit in cazul femeilor diagnosticate cu o masa pelvina
  • Combina rezultatele a doi markeri tumorali: CA125 + HE4
  • Calculeaza posibilitatea de a descoperi o tumora de natura canceroasa
  • Ajuta la stabilirea conduitei terapeutice adecvate

Teste realizate

Cu ajutorul aparaturii si echipamentelor performante, medicii nostri de laborator pot prelucra automat un volum foarte mare de analize de biochimie.

Sistemele utilizeaza consumabile de unica folosinta, ceea ce elimina, in totalitate, posibilitatea contaminarii de la o proba la alta. Fluxul de testare este controlat de sistemul IT Roche, prin care tuburile sunt urmarite in permanenta printr-un cod de bare unic. In plus, valorile sunt inregistrate automat in sistemul informatic al laboratorului (LIS).

Pe langa analizarea probelor uzuale, sistemele Roche Diagnostic permit si testarea unor biomarkeri serologici speciali, esentiali in diagnosticarea unor afectiuni oncologice (prin furnizarea celui mai extins panel de biomarkeri tumorali), endocrinologice si transplant. Acestia au un rol foarte important si in prevenirea sau depistarea precoce a anumitor afectiuni cardiovasculare sau survenite in timpul sarcinii.

  • Teste serologice anticorpi - aceste teste pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgM (ANTICORPI ANTI-SARS-CoV-2 IgM - anti-Nucleocapsida, recomandati dupa boala) sau IgG (ANTICORPI ANTI-SARS-CoV-2 IgG - anti-Nucleocapsida, recomandati dupa trecerea prin boala) impotriva antigenelor virusului SARS-CoV-2
  • Teste serologice de tip calitativ folosind chemiluminiscenta cu microparticule - evidentiaza anticorpii de tip IgG formati impotriva proteinei N (proteina din nucleocapsida) a virusului SARS-CoV-2
  • Teste serologice de tip cantitativ folosind chemiluminiscenta masoara cantitatea anticorpilor SARS-CoV-2 IgG care se formeaza specific antigenului viral; sunt teste de anticorpi neutralizanti, recomandate pentru monitorizarea cantitatii de anticorpi post-vaccinare impotriva COVID-19.

Instrumentele Roche Diagnostic sunt singurele care permit testarea biomarkerilor ososi P1NP, BetacrossLap, si Osteocalcin, care contribuie la diagnosticarea osteoporozei si la evaluarea raspunsului la tratament.

Peste 250 de tipuri de coloratii histopatologice avansate, cel mai extins meniu de aplicatii pentru imunohistochimie si hibridizare "in situ" care nu necesita etape de pregatire manuala inainte de utilizare.

Aplicatiile Roche sunt cele mai utilizate in laboratoarele din intreaga lume ca teste de prognostic pentru cancerul mamar, cum ar fi teste pentru determinarea receptorilor hormonali HER 2, Estrogen si Progesteron.

Testul Roche ALK, clona D5F3, este unicul test IHC aprobat de FDA ca test de diagnostic companion pentru identificarea pacientilor eligibili pentru tratamentul cu crizotinib.

Testele CINtec(r), dezvoltate exclusiv de Roche, sunt singurele teste IVD (certificate pentru utilizare in scop diagnostic) pentru identificarea supraexpresiei proteinei p16 in mostrele de citologie cervicala sau de tesut.

Analiza permite identificarea a 14 tulpini HPV de risc inalt. Acesta este singurul test ADN HPV de screening primar al cancerului de col uterin acreditat de FDA.

Determinam incarcaturilor virale de virus hepatic B si C, precum si genotiparea de virus C printr-o metoda unica automata cu trei tinte.

Identificam ADN-ului bacterian pentru Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, doua dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala, prin metoda automata PCR.

Cu ajutorul acestor teste de ultima generatie determinam mutatiile genetice implicate in bolile trombembolice/trombofilii, precum: mutatia factorului II G20210A, mutatia factorului V Leiden, mutatia genelor MTHFR C677T si A1298C, Gena PAI1 sau FXIII Val 34 Leu.

In cadrul departamentului mai pot fi efectuate si alte teste de diagnostic companion, cum sunt EGFR, KRAS, BRAF, esentiale pentru un pacient cu o afectiune oncologica, de microbiologie (MRSA, Clostridium Difficile) si alte peste 70 de teste pentru afectiuni respiratorii, gastrointestinale, boli tropicale, meningite, rezistenta microbiana.