Biologie moleculara si genetica

Scurta descriere

Departamentul de Biologie moleculara si genetica ofera rezultate precise si rapide pentru o gama extinsa de teste genetice, teste de screening, confirmare si genotipare, dar si pentru o serie de teste cantitative, toate realizate cu ajutorul tehnologiei ultraperformante.

In departament sunt utilizate tehnici Real-Time PCR (Polymerase Chain Reaction), hibridizare si blotting pentru analizarea unei game variate de probe: de la ser, sange integral si plasma, pana la probe de tesut in parafina, celule (cervico-vaginale), urina, scaun sau alte lichide.

Sistem Roche cobas 4800

Cu ajutorul acestui echipament performant, medicii din cadrul Departamentul de Biologie moleculara elimina manevrele efectuate manual si diminueaza riscul de contaminare carryover. Platforma permite realizarea unor investigatii unice, acreditate si recunoscute international.

Teste realizate

Utilitatea testarii genetice moleculare este evidenta in multe situatii, cum ar fi diagnosticul prenatal, evaluarea riscului pentru diferite tipuri de cancer ereditar, diagnosticul mai multor tulburari neurologice.

Testare COVID-19

In Laboratorul Central REGINA MARIA, la fel ca in toate laboratoarele din retea s-au efectuat inca de la inceputul pandemiei teste de diagnosticare a infectiei COVID-19, prin tehnica moleculara Real Time PCR.

Testele RT-PCR identifica prezenta virusului SARS-CoV-2 in organism si sunt considerate standardul de aur in diagnosticul infectiei COVID-19. Ele evidentiaza prezenta materialului genetic al virusului SARS-CoV-2 in secretiile infectate recoltate de la pacienti. In ceea ce priveste analiza probelor, secretile recoltate trec prin mai multe etape de secventiere a ARN-ului – acesta se separa, se amplifica, se transcrie in secvente de ADN, care se multiplica apoi pentru a putea fi detectate. Toate aceste etape trebuie realizate de personal specializat, pregatit, intr-un laborator de biologie moleculara care indeplineste conditii inalte de siguranta.

Afla mai multe

Platforme complet automate pentru determinarea:

  • ADN-ului bacterian prin metoda PCR (Polymerase Chain Reaction) pentru Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae
  • Teste genetice state-of-the-art pentru determinarea mutatiilor genetice implicate in bolile trombembolice/trombofilii - mutatie factor II G20210A, factor V Leiden, mutatie gena MTHFR C677T si A1298C, Gena PAI1 sau FXIII Val 34 Leu
  • Incarcaturi virale pentru virusul hepatitic B si C
  • Screening si genotipare HPV cu risc crescut si genotipare HPV 16 si 18 - metoda acreditata de ghidurile americane de screening pentru cancerul de col uterin

Testul COBAS HPV

Adaugarea unui test HPV citologiei PAP permite identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin. ASCCP, ASCP si ACS recomanda cotestarea citologie - HPV ca metoda de screening in cazul femeilor intre 30-65 ani, in locul citologiei simple. Citologia seriata ramane inca o optiune pentru aceste paciente.

Femeile cu genotipurile HPV 16 si HPV 18 prezinta cel mai crescut risc de a dezvolta cancer de col uterin.
In cazul femeilor peste 30 ani cu citologie NILM si pozitive hrHPV+, ASCCP, ASCP si ACS recomanda fie repetarea cotestarii, fie genotipare pentru HPV 16 si HPV 18. Daca testul este pozitiv, se recomanda imediat colposcopia.