Endometriome

  • Endometriome™ este un test de screening care evalueaza microbiomul endometrial, pentru a imbunatati managementul clinic al pacientilor infertili.
  • Folosind tehnicile cele mai avansate de secventiere de generatie urmatoare, testul Endometriome™ este capabil sa identifice si sa calculeze procentul bacteriilor prezente in endometru (stratul intern uterin).
  • Prezenta anumitor bacterii la nivelul cavitatii uterine a fost deja asociata cu dezvoltarea endometritei cronice (CE), pierderea repetata a sarcinilor, esecul de implantare a embrionului sau prezenta bolilor cu transmitere sexuala.

Informatii generale

Uterul este un organ muscular cavitar adaptat perfect pentru nidarea (implantarea) ovulului fecundat si adapostirea produsului de conceptie pe durata celor 9 luni de sarcina. La interior, organul este tapetat de o mucoasa, numita endometru, sensibila la variatiile hormonale estro-progestative.

In conditii normale, in endometru sunt prezente in principal specii bacteriene multiple din genul Lactobacillus. Prezenta bacteriilor disbiotice sau patogene poate altera microbiomul endometrial si poate perturba mediul uterin, provocand esecul implantarii si pierderea sarcinii.

Microbiomul reprezinta totalitatea bacteriilor care se gasesc in interiorul unui organ care comunica cu exteriorul (ex. intestin, vagin). Echilibrul bacteriilor din endometru este un factor cheie pentru implantarea cu succes a embrionului.

O afectiune uterina pe cat de discreta, pe atat de amenintatoare este endometrita cronica, in fapt o inflamatia persistenta a endometrului care scapa, de cele mai multe ori, verificarii ecografice.

Endometrita cronica este incriminata in 39% dintre esecurile reproductive si este responsabila de pierderea repetata a sarcinilor in aproape 60% din cazuri.
In contextul in care tot mai multe cazuri de endometrita cronica sunt depistate in prezent in practica ginecologica, nu mai constituie o exceptie recomandarea acestui test anterior oricarui demers pentru tratamentul infertilitatii sau de reproducere asistata (FIV).

Ce bacterii pot coloniza cavitatea uterina?

Microbiomul optim uterin este reprezentat de prezenta speciilor de Lactobacillus . Un microbiom echilibrat imbunatateste prognosticul reproductiv, ducand la cresterea sanselor de sarcina si de nastere la termen.

Bacteriile patogene sunt specii bacteriene de Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus, Mycoplasma, Ureaplasma, Enterobacteria (Escherichia, Klebsiella), Chlamydia si Neisseria. Aceste bacterii provoaca infectii la nivelul uterului care pot progresa spre etajul superior al aparatului reproducator, determinand diverse complicatii, inclusiv boala inflamatorie pelvina. Prezenta acestor bacteriii este legata de esecul implantarii si avortul spontan recurent.

Bacterii disbiotice sunt reprezentate de Bifidobacterium, Prevotella, Sneathia, Atopobium, Veillonella. Dezechilibrul microbian intrauterin cu predominanta acestor specii este legat de esecul implantarii embrionului.

Despre test (Analiza microbiomului endometrial)

  • Testul poate determina daca mediul microbian uterin este optim pentru implantarea embrionului.
  • Ofera o analiza completa a compozitiei bacteriene endometriale, raportand cele mai reprezentate 10 bacterii din endometru si cei mai frecventi 8 agenti patogeni responsabili de endometrita cronica (CE).
  • In functie de rezultate, recomanda transferul de embrioni sau tratamentul cu antibiotice si probiotice, daca este necesar, pentru a restabili un microbiom optim.
  • Testul Endometriome™ detecteaza, de asemenea, endometrita cronica si ajuta clinicienii sa recomande tratamente adecvate cu antibiotice si probiotice.

Tehnologie utilizata

Endometriom™ utilizeaza cea mai recenta tehnologie de secventiere de generatie urmatoare (NGS) pentru a determina profilul complet al microbiomului endometrial din tesut endometrial. De asemenea, ofera informatii cu privire la detectarea si procentul de bacterii specifice care cauzeaza CE.

Tehnologia se bazeaza pe extractia ADN-ului urmata de amplificarea si secventierea prin coduri de bare a 7 regiuni hipervariabile specifice speciei bacteriene (V2, V3, V4, V6, V7, V8 si V9) ale ARN-ului ribosomal bacterian 16S (ARNr)4-5.Acest lucru permite atribuirea taxonomica si cuantificarea relativa a fiecarei bacterii prezente intr-o proba.

Indicatii pentru testarea Endometriome™:

  1. Paciente cu esec recurent de implantare (RIF);
  2. Paciente cu pierdere recurenta a sarcinii (RPL);
  3. Orice pacienta care doreste sa conceapa un copil (natural sau prin tehnici reproductive asistate) si vrea sa fie sigura de evaluarea mediului microbiologic pe care embrionul il va intalni la implantare.

De ce sa faci testul?

Endometriome™ ofera cateva beneficii majore pentru femeile care isi doresc o sarcina sanatoasa, viabila si la termen.

  1. Endometriome™ poate determina procentul de lactobacili prezenti in endometru, pentru a imbunatati rezultatul reproductiv al pacientului.
  2. Endometriome™ va determina daca mediul microbian uterin este optim sau nu pentru implantarea embrionului.
  3. In cazul in care endometrul contine o predominenta a speciilor non-Lactobacillus, raportul Endometriome™ va sugera un tratament adecvat.
  4. Endometriome™ detecteaza, de asemenea, cele mai frecvente bacterii patogene care cauzeaza endometrita cronica, recomandand un tratament antibiotic si probiotic adecvat.

Mod de recoltare

Pentru efectuarea testului este necesara o proba obtinuta prin biopsie de tesut endometrial, prelevata de medicul ginecolog sau asistenta medicala, folosind un kit de colectare specifica furnizata de laboratorul nostru.

Prelevarea probei de laborator este nedureroasa si nu comporta riscuri.

Rezultate

Raportul de testare Endometriome™ va oferi informatii despre mediul microbian general al cavitatii uterine. Acesta include:

  •  Procentul de lactobacili din proba endometriala.
  •  Procentele celor mai numeroase bacterii detectate in proba endometriala.
  •  Compozitia microbiomului endometrial (normal sau anormal).
  •  Detectarea si procentele de bacterii specifice care cauzeaza endometrita cronica (Enterococcus spp., Enterobacteriaceae, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Mycoplasma spp., si Ureaplasma spp.).
  •  Detectarea si procentele agentilor patogeni asociati cu infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia si Neisseria spp.).
  •  Recomandare de  tratament probiotic/antibiotic, daca este necesar.

REZULTAT POZITIV

Identificarea bacteriilor disbiotice sau patogene, scaderea Lactobacillus sub 90% in microbiota endometriala.

Detectarea bacteriilor specifice care cauzeaza endometrita cronica (Enterococcus spp., Enterobacteriaceae, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Mycoplasma spp., si Ureaplasma spp.) sau agenti patogeni asociati cu infectii cu transmitere sexuala (Chlamydia si Neisseria spp.).

Aceste rezultate ale testelor sunt corelate semnificativ cu rezultatele negative ale reproducerii (rata redusa de implantare si rata crescuta a avortului spontan).

REZULTAT NEGATIV

Microbiomul endometrial este normal (endometru dominat de Lactobacillus, cu procent ridicat de lactobacili, mai mare de 90%).

Unde se recolteaza

In toate locatiile Regina Maria, cu programare.

Eliberare rezultate

Rezultatele ajung in aproximativ 21 de zile calendaristice.