TrucheckTM Intelli, testul screening neinvaziv pentru peste 70 de tipuri de tumori solide

TrucheckTM este apogeul multor ani de cercetare si inovatie internationala colaborativa si a fost dezvoltat, testat si validat in peste 57.000 de cazuri de pacienti. Acest test genetic promite sa fie raspunsul pe care medicii il asteptau de mult in privinta posibilitatilor de detectare precoce a cancerului, intr-un stadiu pre-simptomatic.

TrucheckTM detecteaza celule tumorale circulante (CTC) si ansamblurile circulante (clustere) de celule tumorale care sunt eliberate in sange exclusiv din tumorile maligne, si nu din tesuturile necanceroase (tumori benigne/ procese inflamatorii/ tesuturi normale). 

Prin urmare, CTC-urile sunt observate omniprezent in sangele pacientilor cu cancer, dar absente in sangele persoanelor sanatoase.

TrucheckTM poate distinge si detecta peste 70 de tipuri de tumori solide care reprezinta aproximativ 81% dintre cazurile de cancer si 84% din totalul deceselor de cauza maligna din Europa.

Testul Trucheck se remarca printr-o sensibilitate de 92.1% in depistarea cancerelor in toate stadiile si de toate tipurile, in timp ce precizia sa este de  93.1% in determinarea tesutului sau organului de origine a tumorii, in cazurile pozitive.

Testul are, de asemenea, o specificitate de aproape 100% (99,9%). 

Metoda testului

TrucheckTM detecteaza cancerele indiferent de amploarea bolii, insa cancerele aflate in stadiu incipient, mai ales, dificil de detectat cu testele obisnuite, sunt identificate de acest test in mod fiabil.

Rezumand, testul reprezinta un nou instrument de o mare valoare pentru medicii care reusesc printr-o singura prelevare de sange sa diagnosticheze o gama extrem de extinsa de tipuri de celule maligne, deci de tumori.

TrucheckTM abordează o tehnica multiplex de imunocitochimie cu fluorescență (ICC) pentru a evalua într-un singur test markeri multiplii cu ajutorul anticorpilor conjugați cu fluorofori unici.
 

Îmbogățirea CTC

Mijloacele convenționale pentru îmbogățirea CTC (celule circulate tumorale) s-au bazat fie pe captarea imuno-afinității (magnetice) fie pe dimensiune celulelor sau pe separarea bazată pe sarcină (dispozitive microfluidice). Primul tip de abordare se confruntă cu limitări cauzate de CTC care exprimă la un nivel scăzut cantitatea de epitop sau CTC sunt sechestrate în clustere de celule care nu exprimă epitop. Pe langa sensibilitatea scăzută, aceasta abordare duce de asemenea si la o specificitate scăzută prin îmbogățirea incidentala a celulelor nemaligne care exprimă epitopul tinta. A doua abordare are o rată scăzută de captare a CTC-urilor care se situeaza in afara dimensiunii operaționale / intervalul stabilit de sarcina al dispozitivul și poate de asemenea detecta eronat (fals pozitiv) celulele nemaligne situate in parametrii de detectie.

În schimb, TrucheckTM folosește un mediu de activare epigenetic (EAM) care îmbogățește negativ CTC prin propietatea distinctiv a celulelor neoplazice de a evita apoptoza. Când celulele izolate sunt tratate cu EAM, toate celulele non-maligne sunt ucise prin mecanismul de apoptoză, în timp ce toate celulele maligne derivate din cancer (CTC) supraviețuiesc.
 

Markeri specifici pentru țesuturi și organe de origine

Tehnologiile conventionale bazate pe CTC deduc prezenta CTC pe baza detectarii EpCAM+, PanCK+ si celule CD45. Aceste tehnologii nu pot detecta cancerele in care s-a demonstrat ca celulele au alte caracteristici. TrucheckTM include markeri care acopera diferite subtipuri de carcinoame, precum și markeri specifici pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi glioamele, sarcoamele si tumorile neuroendocrine.

Indicatii   

Trucheck™ este recomandat in special pentru:

 • Persoane asimptomatice care au antecedente familiale de cancer.
 • Persoane asimptomatice care au un risc crescut de cancer - de exemplu pacientii cu o mutatie in genele BRCA1/2 , PALB, ChECK2, etc.
 • Persoane care au fost diagnosticate cu cancer dar sunt in remisie completa de cel putin 5 sau 10 ani (in functie de tipul de cancer).
 • Persoanele care doresc sa includa acest test in controlul lor anual.

Avantajele testului

 • Spre deosebire de screening-ul standard, TrucheckTM poate identifica mai multe tipuri de cancer printr-o simpla recoltare de sange, acesta putand sa surprinda o tumora intr-un stadiu incipient, uneori nedetectabil de catre tehnologiile standard. 
 • Detectarea in stadiile incipiente este asociata cu rate mai mari de succes la tratament si supravietuire imbunatatita.
 • TrucheckTM intelli interogheaza CTC-urile ( celulele tumorale circulante din sange) si dezvaluie informatii relevante despre tesutul/organul de origine al tumorii, cu mare acuratete. 
 • Acest lucru ghideaza investigatiile ulterioare si reduce incercarile si erorile de diagnosticare.
 • TrucheckTM este o metoda de detectie complexa a cancerului, care ofera o combinatie de neegalat de sensibilitate si specificitate pentru depistarea precoce a cancerelor la persoanele asimptomatice.

De ce sa faci testul?

 • Testul este o analiza de ultima generatie, deosebit de precisa, dar in acelasi timp neinvaziva si nedureroasa care poate identifica intr-o simpla proba de sange prezenta  celulelor tumorale maligne circulante (CTC) si originea tisulara a acestora. 
 • Poate fi asimilat controlului anual de sanatate. Se recomanda ca acest test sa fie efectuat la 12 luni. Un rezultat negativ reprezinta un indiciu rezonabil ca nu se dezvolta la acel moment o tumora canceroasa solida apartinand unuia dintre cele 70  de tipuri de cancer, acoperite de acest test (81% din toate formele de cancer).
 • Fara risc de radiatii sau asociat cu procedurile invazive.
 • In cazul in care provii dintr-o familie cu risc crescut de cancer, ti-ai facut analize genetice care au aratat ca ai mostenit o predispozitie ereditara pentru afectiuni maligne, esti expus unor factori de risc ( ex fumat, HPV, expunere la radiatii ultraviolete sau X, samd), testul iti poate fi deosebit de util.

Unde se recolteaza testul?

In orice punct de recoltare din retea.