Test terapie tintita cancer pulmonar - EGFR (29 mutatii in exonii 18-21) realizat din bloc parafinat din tesut

Ce sunt testele genetice pentru terapia tintita impotriva cancerului

  • Testele genetice pentru terapia tintita impotriva cancerului identifica o serie de modificari specifice in ADN-ul tumoral, care permit alegerea unui anumit tratament medicamentos pe care il primeste o persoana in scopul incetinirii inmultirii anarhice a celulelor maligne. Prezenta sau absenta anumitor mutatii poate prezice daca un pacient poate beneficia de anumite medicamente, dar si daca acesta nu este susceptibil sa raspunda la ele.
  • Terapiile tintite sunt medicamentele impotriva cancerului care inhiba sau vizeaza proteine foarte specifice asociate cu anumite mutatii din anumite tipuri de cancer (doua exemple sunt inhibitorii tirozin-kinazici anti EGFR si anticorpii receptorului factorului de crestere epidermic (EGFR)).
  • Pentru a detecta mutatiile specifice actionabile prin medicamente tintite, sunt necesare testele genetice care detecteaza prezenta mutatiilor in tesutul canceros. Ele indica unui medic daca persoana testata ar putea beneficia de o terapie specifica.

Testarea tintita in cancerul pulmonar fara celule mici

Cancerul pulmonar reprezinta o problema majora de sanatate, clasandu-se pe primul loc la nivel mondial ca incidenta si mortalitate. Incidenta sa creste odata cu varsta, este mai frecvent intalnit la barbati (55%) decat la femei (45%) si are ca factor principal de risc fumatul (80%).

Cancerul pulmonar fara celule mici (NSCLC) reprezinta 70% pana la 85% dintre toate diagnosticele de cancer pulmonar. Aproximativ unul din patru cancere pulmonare fara celule mici (adenocarcinom pulmonar si cancer pulmonar scuamos) prezinta mutatii ale genei EGFR (Receptorul factorului de crestere epidermal). Detectia mutatiilor in gena EGFR este o etapa esentiala pentru stabilirea terapiei personalizate, directionata de genotip, cu beneficii clinice evidente.
Majoritatea mutatiilor activatoare EGFR (85%) sunt localizate la nivelul exonilor 19(45%) si 21 (40%) si sunt cunoscute sub denumirea de mutatii comune. Cu o frecventa mai redusa sunt detectate mutatiile de la nivelul exonilor 18(3%) si 20(1%). Conform datelor actuale, mutatiile EGFR sunt asociate cu:

  • statusul de nefumator
  • sexul feminin
  • tipul histopatologic (adenocarcinom)
  • originea etnica (mai frecvent in populatia asiatica comparativ cu cea caucaziana, ~50% vs 15%)

EGFR este un receptor pentru factorul de crestere epidermal care poate fi activat in mod normal prin niste molecule numite liganzi, ceea ce declanseaza un lant de reactii intracelulare in cascada (calea RAS/MAPK), care are ca finalitate proliferarea celulelor. Dereglarea acestei cai, prin mutatiile de tip „activatoare” ale genei EGFR, este un factor cheie in inmultirea necontrolata a tumorilor maligne.

De aceea, cercetatorii au elaborat molecule tintite care inhiba EGFR (gefitinib si erlotinib), care s-au dovedit utile in tratarea pacientilor cu cancer pulmonar fara celule mici, aflati intr-o faza avansata local sau metastatica, si care nu au reusit sa raspunda la chimioterapia traditionala.
Aceste molecule care actioneaza tintit cresc supravietuirea fara progresie a bolii si supravietuirea globala la pacientii care primesc inhibitorii de EGFR ca terapie de prima linie pentru tratamentul NSCLC.
Contrar celor mentionate, prezenta unei mutatii EGFR specifice, numita T790M face ca tumorile canceroase sa nu mai raspunda la acesti inhibitori EGFR (gefitinib si erlotinib).

Prin urmare, datele actuale sugereaza ca eficacitatea terapiilor tintite anti-EGFR in NSCLC este limitata la pacientii cu tumori care demonstreaza prezenta unor mutatii activatoare ale EGFR, cum ar fi L858R, L861Q, G719A / S / C, S768I sau deletii mici in exonul 19 si la care este absenta mutatia rezistenta la medicamente, T790M.

In concluzie, statusul mutational EGFR poate fi un marker util prin care pacientii sunt selectati pentru terapia tintita EGFR.

Descriere test

  • Acest test foloseste ADN extras dintr-un material biologic reprezentat de tesut inclus si fixat in parafina, obtinut prin rezectie chirurgicala sau biopsie pulmonara, si celule incluse si fixate in parafina, obtinute prin aspirat bronsic (citobloc)
  • Evalueaza  prezenta mutatiilor la nivelul exonilor 18, 19, 20 si 21 ai genei EGFR si identifica genotipurile de cancer pulmonar fara celule mici care pot raspunde la terapiile inhibitorii tirozin kinazici a EGFR.
  • Se realizeaza prin metoda Real-Time PCR, care permite detectia a 29 de mutatii (inclusiv a mutatiei T790M) asociate cu raspunsul sau rezistenta la terapia TKI. Metoda prezinta o limita de detectie a mutatiilor de 1% si necesita un procent de celule tumorale de minim 2%.
  • Este un test performant care ofera informatii utile pentru ghidarea tratamentului oncologic.
  • Valoarea predictiva a testarii receptorului factorului de crestere epidermal (EGFR) se aplica terapiilor EGFR – inhibitorilor tirozin kinazici (TKI), nu altor agenti terapeutici.
  • In acest moment, acest test este aprobat special pentru pacientii cu cancer pulmonar si poate fi indicat si pacientilor cu cancer pancreatic eligibili pentru terapia cu EGFR-TKI.

Cui se recomanda testul?

Testarea se adreseaza pacientilor cu diagnostic de cancer pulmonar fara celule mici si cancer pancreatic:

  • cancer pulmonar mixt cu componenta de adenocarcinom (toate categoriile de pacienti)
  • cancer pulmonar scuamos (pacienti tineri, nefumatori)
  • neoplasm pulmonar fara celule mici (NSCLC) in stadiul avansat de boala
  • pacienti cu cancer pancreatic avansat

De ce sa faci testul?

  • Importanta detectiei unei mutatii EGFR (sensibila sau de rezistenta) consta in orientarea strategiei terapeutice si in preconizarea raspunsului la terapia personalizata. Astfel, s-a observat ca pacientii cu cancer pulmonar sau cancer pancreatic in stadii avansate, cu mutatii activatoare EGFR, prezinta un grad crescut de raspuns la tratamentul cu inhibitori tirozin kinazici (TKI).
  • Testul poate fi utilizat pentru identificarea tumorilor care raspund la terapia tintita cu inhibitori EGFR si care cresc sansele de supravietuire ale pacientilor.
  • Testul ajuta si la identificarea mutatiilor EGFR care confera rezistenta la tratament, fie de novo, fie aparute dupa initierea tratamentului, ceea ce determina reorientarea strategiei de abordare terapeutica pentru pacient.

Cum se recolteaza ?

Medicul va preleva material biologic de la nivelul tesutului tumoral, fie in cursul interventiei chirurgicale, fie printr-o bronhoscopie urmand sa fie analizate:

  • tesut tumoral inclus si fixat in parafina, obtinut prin rezectie chirurgicala sau biopsie pulmonara
  • celule canceroase incluse si fixate in parafina, obtinute prin aspirat bronsic (citobloc)

Manevra se efectueaza intr-o unitate spitaliceasca, de regula, si implica efectuarea unei anestezii locale sau generale.

Unde se recolteaza?

In orice punct de recoltare din retea.

Durata de timp pana la comunicarea rezultatului

Maxim 14 zile lucratoare.