Endoscopia digestiva superioara (EDS)

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este o procedura care permite medicului sa diagnosticheze anumite afectiuni localizate la nivelul tractului digestiv superior. In timpul unei endoscopii digestive superioare, endoscopul este introdus cu usurinta la nivelul gurii si gatului copilului, prin esofag, permitand medicului sa examineze esofagul, stomacul si duodenul (prima parte a intestinului subtire).

EDS este folosita frecvent pentru a evalua: durerea abdominala, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), dificultatea la inghitire, stricturi esofagiene, achalazia, afectiuni generatoare de malabsorbtie si alte boli gastrointestinale. Se pot realiza endoscopii digestive terapeutice, in anumite situatii, dupa discutia cu medicul gastroenterolog.

De obicei la copii este necesara anestezia generala sau sedarea constienta realizata de catre un medic anestezist, pentru a face procedura suportabila, pentru a elimina riscurile legate de aspiratia continutului digestiv in caile aeriene si pentru a permite o explorare adecvata a tubului digestiv.