Tratament si monitorizare

Medicii cardiologi din cadrul centrului stabilesc planul terapeutic adecvat, in functie de tipul afectiunii, factorii de risc individuali ai fiecarui pacient, cauza si tipul afectarii cardiace.

In cadrul centrului se depisteaza factorii de risc pentru bolile cardiovasculare si se realizeaza un plan terapeutic pentru a reduce riscul sau progresia bolilor cardiovasculare.

Tratamentul si managementul pe termen lung al bolilor cardiace congenitale

Dupa diagnosticul bolii cardiace congenitale, unii pacienti necesita urmarire periodica, altii pot necesita interventii de rezolvare a malformatiei cardiace.
Cand malformatia cardiaca este simpla si nu are impact asupra dezvoltarii si functionalitatii inimii, este suficienta urmarirea periodica atat prin consult, cat si prin ecocardiografie.

Indrumarea catre un centru de tratament interventional sau chirurgical

Cand malformatia cardiaca afecteaza functionalitatea inimii este necesara indrumarea pacientului catre un centru de tratament al malformatiilor cardiace.

Tratamentul poate fi:

  • interventional (montarea de dispozitive in inima) sau
  • chirurgical prin chirurgie pe cord deschis.

Medicii din cadrul centrului, dupa ce vor stabili diagnosticul cert de boala cardiaca, vor indruma pacientul spre tratamentul potrivit, fie ca este tratament chirurgical, fie ca este tratament interventional.

Evaluare post interventionala

Dupa realizarea procedurii interventionale sau chirugicale pacientii necesita in continuare urmarire periodica pentru a evita aparitia de complicatii.

Pacientii cu boli cardiace congenitale care nu au necesitat interventii sau cei cu malformatii rezolvate chirurgical sau interventional, au nevoie de supraveghere medicala si in diversele situatii noi de viata care le apar:

  • dorinta de a practica un sport
  • sarcina
  • alte interventii sau operatii, etc.

Este foarte important ca in astfel de situatii pacientii sa aiba un centru unde se pot adresa pentru evaluare si unde patologia lor sa fie cunoscuta.