Investigatii ecografice

Investigatii

Ecocardiografie pentru evaluarea ischemiei miocardice

Atunci cand este efectuata de catre un medic ecografist experimentat, ecografia cardiaca este o investigatie importanta in cardiologie si, in special, in evaluarea ischemiei cardiace. De-a lungul a peste 60 de ani, ecocardiografia si-a dovedit valoarea ca investigatie esentiala si indispensabila in diagnosticul si evaluarea bolii coronariene ischemice.

Ecocardiografia pentru evaluarea ischemiei miocardice permite:

  • Evaluarea chineticii parietale (gradul de miscare al peretilor cardiaci – miscarea este redusa in cazul afectiunilor ischemice)
  • Evaluarea deformarii miocardice (strain) prin imagini 2D (speckle tracking)
  • Evaluarea 3D a volumului ventriculului stang (VS) si a fractiei de ejectie (FE)

Ecocardiografie pentru evaluarea cardiotoxicitatii la pacientii tratati pentru cancer

Ecocardiografia este cea mai accesibila metoda de evaluare a afectarii inimii pentru cei mai multi pacienti care au supravietuit unui cancer si care au fost tratati cu chimio sau radioterapie. Se stie ca anumiti agenti de chimioterapie si radioterapia tintita la nivelul toracelui pot afecta inima, in special datorita cardiotoxicitatii – iar simptomele pot sa apara dupa luni sau ani dupa tratamentul pentru cancer.

De ce este utila evaluarea ecografica periodica a inimii la pacientii tratati pentru cancer:

  • In cazul anumitor citostatice, cardiotoxicitatea este reversibila daca este detectata in stadiile initiale.
  • Cardiotoxicitatea se poate maifesta si dupa 20-25 ani de la efectuarea tratamentului.
  • FE nu este suficient de subtila in diagnosticarea precoce a afectarii miocardice, mai ales la pacientii asimptomatici.

Ecocardiografie strain imaging

Dezvoltarea tehnologiei speckle tracking sau a strain imaging, a permis masuratori ale deformarii (strain) si ale ratei deformarii (strain rate) miocardice folosindu-se evaluarea bidimensionala (2D) pentru a cuantifica functia miocardica globala si regionala.

Ecocardiografia cu tehnologie speckle traking (strain imaging) permite:

  • O mai buna evaluare a afectiunilor cardiace: boala coronariana ischemica, boli valvulare, insuficienta cardiaca.
  • Monitorizarea pacientilor cu cancer: chimioterapia si radioterapia pot afecta miocardul (cardio-toxicitate).
  • Optimizarea terapiei de resincronizare cardiaca.

Ecografie de artere carotide cu substanta de contrast

Este o modalitate imagistica moderna, neinvaziva, neiradianta si sigura, capabila sa evalueze placa de aterom vulnerabila, cu risc crescut de rupere de la nivelul arterelor carotide. Este o metoda de diagnostic importanta deoarece permite stratificarea riscului si a prognosticului si, in consecinta, planificarea abordarilor terapeutice viitoare. Evidentiaza morfologia macrovasculara si, ca urmare, a posibilitatilor de rezolutie superioara spatiala si temporala, este capabila sa identifice reteaua de microvascularizatie, inclusiv sa vizualizeze neovascularizatia din interiorul placii de aterom. Substanta de contrast folosita este aprobata de FDA (U.S. Food and Drug Administration) pentru a fi folosita in ecografia cardiovasculara.

Ecografia arterelor carotide cu substanta de contrast permite:

  • Evaluarea placilor aterosclerotice carotidiene
  • Evaluarea stenozei carotidiene
  • Reevaluarea cand vizualizarea 2D este dificila

Ecocardiografia cu substanta de contrast (CEUS)

Ecocardiografia cu substanta de contrast reprezinta o investigatie ecografica moderna care are o acuratete mai buna decat ecocardiografia clasica, fara substanta de contast. Substanta de contrast injectata intravenos are rolul de a opacifia sangele, astfel incat structurile anatomice cardiace vor fi mai bine evidentiate si observate.

Daca ecografia clasica are limite in ceea ce priveste determinarea clara a limitelor structurilor aflate in miscare, mai ales evaluarea corecta a structurilor ventriculului stang, cu ajutorul acestei investigatii se pot obtine imagini mult mai clare, asemanatoare imaginilor explorarilor cardiace de rezonanta magnetica nucleara (IRM), cu diferenta ca substantele de contrast utilizate pentru ecocardiografie nu au potential de nefrotoxicitate.

Afla mai multe

Ecocardiografie 3D

Obtinerea de imagini tridimensionale (3D) reprezinta o inovatie majora a ecografiei cardiovasculare. Progresul in tehnologia sondelor si a soft-urilor permite achizitii 3D in timp real si evidentierea structurilor cardiace din orice punct spatial.

Utilitatea ecocardiografiei 3D a fost demonstrata in:

  • Evaluarea cu acuratete a volumului si masei camerelor inimii, evitandu-se estimarile geometrice
  • Evaluarea miscarii regionale a peretelui ventricului stang (VS) si cuantificarea dissincroniei sistolice
  • Prezentarea unor imagini reale ale valvelor cardiace
  • Evaluarea volumetrica in cazul regurgitarilor valvulare si a sunturilor prin color Doppler 3D

Ecografia cardiaca transesofagiana

Este o investigatia mai complexa, care presupune inghitirea unei sonde ecografice cu plasarea acesteia in esofag pentru a vizualiza mai bine structurile cardiace. Seamana ca desfasurare a investigatiei cu endoscopia digestiva superioara si se realizeaza preferabil cu pacientul usor sedat, adormit. Este necesara acolo unde ecografia cardiaca transtoracica nu a reusit vizualizarea completa a inimii. Se poate realiza si la copii mai mari, insa numai cu indicatii foarte precise, de exemplu inaintea unei interventii pe cord.  La copii mici se poate face numai sub anestezie impreuna cu medicul anestezist, iar la adult se poate realiza inclusiv in cabinetul medical, cu monitorizarea functiilor vitale si sub sedare usoara.