Despre centru

Din punct de vedere fiziologic menopauza este un proces perfect normal, care marchează încetarea ciclului menstrual și a perioadei fertile din viața femeii, și este generată de declinul și încetarea funcției ovarelor. Primele semne apar în jurul vârstei de 45 de ani, când femeile sunt în deplinătatea forței lor fizice și psihice și sunt, practic, abia la jumătatea vieții, astfel că este în logica lucrurilor să fie sănătoase, apte pentru rolurile pe care le au în familie și în societate, să fie frumoase și să se bucure de viață. 

Centrul de management al menopauzei oferă femeilor, aflate în această etapă de tranziție hormonală, o abordare multidisciplinară și suportul medical integrat, astfel încât să poată  traversa aceste schimbări cu disconfort minim și cu multă încredere. Menopauza nu este doar un moment, nu se întâmplă de la o zi la alta, ci este o perioadă pe parcursul căreia se produce scăderea treptată, dar semnificativă, a secreției de estrogeni și progesteron, hormoni responsabili de reglarea ciclului menstrual și menținerea fertilității, iar schimbările generate pot avea o intensitate care să varieze mult de la femeie la femeie.

Sunt mai multe etape:

  • Premenopauza (sau perimenopauza) - perioada de tranziție către menopauză, care poate dura luni sau ani, este caracterizată printr-o fluctuație a nivelurilor de hormoni și se poate asocia, sau nu, cu o serie de simptome. Tulburările ritmicității ciclului menstrual este cel mai comun simptom, la care se adaugă, uneori, valurile de căldură (bufeuri) și afectarea calității somnului - insomnii, pierderea libidoului și altele. 
  • Menopauza este perioada de 12 luni consecutive în care ciclul menstrual este absent. Acest interval confirmă încetarea fiziologică a funcției ovulatorii și a sintezei de estrogeni a ovarelor. Etapa poate fi asociată cu o serie de simptome, care sunt percepute diferit de fiecare femeie. 
  • Postmenopauza urmează menopauzei. Simptomele prezente anterior pot rămâne prezente cu aceeași intensitate, se pot diminua sau se pot accentua, dat fiind faptul că fiecare femeie se adaptează și, implicit, reacționează diferit. 

La toate acestea se adaugă situația particulară a menopauzei precoce, atunci când apare și se instalează înainte de 40 de ani, situație care poate fi determinată genetic sau care are diferite cauze patologice. 

În toate aceste situații echipa medicilor specialiști din Centrul de management al menopauzei pot interveni în mod personalizat, oferindu-ți întregul suport de care ai nevoie, pentru a trece prin această perioadă fiziologică în deplină stare de sănătate fizică, psihică și emoțională, fără afectarea calității vieții.