Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trombocitele

Articol de Dr. Ileana Andreescu
trombocite2
Trombocitele sunt celule sanguine cu rol esential in procesul complex de hemostaza, participand la formarea cheagului de sange (tromb) si oprirea sangerarii. In mod normal, atunci cand un vas de sange este lezat, apare sangerarea. Trombocitele se vor aduna si vor forma un cheag de sange care astupa gaura din peretele vasului lezat si astfel sangerarea se opreste.

Trombocitele sunt una din cele 3 celule sanguine, alaturi de eritrocite (celule rosii) si leucocite (celule albe). Trombocitele sunt cele mai mici celule sanguine si se formeaza in maduva osoasa (maduva hematogena) din fragmentarea unor celule mai mari denumite megacariocite. Productia de trombocite este stimulata de trombopoietina, o substanta produsa in ficat.

La microscop, trombocitele arata ca niste placi mici atunci cand sunt inactive, de unde si denumirea de plachete sanguine. Cand sunt activate, arata ca o caracatita cu tentacule mici. O treime din trombocite sunt stocate in permanenta in circulatia din splina, iar restul se gasesc in fluxul sanguin. Atunci cand nu sunt folosite la formarea cheagurilor de sange, trombocitele circula in fluxul sanguin pentru aproximativ 5-7 zile, dupa care sunt distruse, in special in splina si ficat.

Numarul normal de trombocite este cuprins intre 150.000-450.000 per microlitru de sange si este determinat in cadrul hemoleucogramei, o analiza uzuala de sange. La femei, numarul de trombocite poate varia in functie de ciclul menstrual. De asemenea, poate scadea aproape de sfarsitul sarcinii (trombocitopenie gestationala).

Afectiunile trombocitare constau dintr-o crestere anormala a numarului de trombocite (trombocitemie esentiala si trombocitoza reactiva), o scadere a numarului de trombocite (trombocitopenie) sau o disfunctie trombocitara (numar normal de trombocite, insa cu alterarea functiei acestora). Oricare dintre aceste tulburari poate cauza probleme cu coagularea sangelui. Un numar mic de trombocite creste riscul de sangerare care nu poate fi oprita cu usurinta, iar un numar mare de trombocite creste riscul de formare de cheaguri de sange care pot bloca circulatia la nivelul vaselelor.

Ce rol au trombocitele?

Trombocitele au un rol esential in formarea cheagurilor de sange (trombi) si oprirea sangerarii.

Dupa formarea din megacariocite in maduva osoasa, trombocitele circula in fluxul sanguin timp de 5-7 zile. Cand un vas de sange este lezat si apare sangerarea, va trimite semnale catre trombocitele care circula libere in fluxul de sange. Acestea vor raspunde si vor calatori la nivelul zonei lezate. In acest scop, trombocitele circula aproape de peretele vaselor, ceea ce permite un raspuns rapid atunci cand apare o leziune vasculara.

Pentru a se forma cheagul de sange, trombocitul se va transforma din forma inactiva, plata, in forma activa. Pentru a intra in contact cu vasul de sange lezat si pentru a adera de celalalte trombocite, trombocitelor le cresc filamente care seamana cu tentacule unei caracatite sau cu un paianjen.

trombocite1

Cum se formeaza cheagul de sange (trombul)? Intelege ce este hemostaza si coagularea sangelui

Hemostaza este modalitatea corpului de a opri sangerarea vaselor de sange lezate si implica activarea, aderarea si agregarea trombocitelor, precum si formarea unei retele de fibrina cu formarea cheagului de sange care opreste sangerarea. Hemostaza este un proces mai amplu care include coagularea sangelui. Coagularea este procesul prin care sangele se transforma din stadiul de lichid intr-un gel, numit cheag de sange (sau tromb).

Formarea cheagului de sange decurge in mai multe etape:

  • Vasul lezat se ingusteaza (vasoconstrictia). Peretele vasului de sange lezat se contracta (se ingusteaza), astfel incat sangele sa curga mai lent si sa poata incepe procesul de coagulare. In acelasi timp, acumularea de sange in afara vasului de sange (hematom) comprima vasul, ajutand la prevenirea sangerarii ulterioare.
  • Trombocitele vin la locul unde vasul este lezat. De indata ce peretele unui vas de sange este lezat, o serie de reactii activeaza trombocitele astfel incat acestea sa adere de zona lezata.Trombocitele isi schimba forma de la plat la spinos si adera de peretele vasului lezat.
  • Formarea dopului de trombocite: in pasul urmator, mai multe trombocite raspund la apel si incep sa se conecteze intre ele pentru a forma un „dop” de trombocite, care incepe sa inchida ferm gaura din peretele vasului, ceea ce duce la oprirea sangerarii in 2-4 minute.
  • Formarea cheagului de sange (coagularea sangelui). Printr-un proces complex care se numeste cascada de coagulare, trombocitele si alte proteine din sange denumite factorii coagularii formeaza cheagul de sange. O proteina structurala cunoscuta sub numele de fibrina este sintetizata si uneste si stabilizeaza cheagul de trombocite, asigurandu-se in acest fel inchiderea de durata a vasului.

Cand coagularea functioneaza asa cum trebuie, este un pas important pentru vindecarea unei rani. Coagularea sangelui defectuoasa poate provoca sangerari excesive chiar si din cauza unei rani minore, in timp ce o coagulare exagerata determina formarea de cheaguri de sange care pot bloca vasele de sange care nu sangereaza. In consecinta, organismul are mecanisme de control pentru a limita coagularea si a dizolva cheagurile care nu mai sunt necesare.

Afectiunile trombocitare

Afectiunile trombocitelor includ:

  • O crestere anormala a numarului de trombocite (trombocitemie esentiala si trombocitoza reactiva)
  • Scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie)
  • Disfunctia trombocitara (numar normal de trombocite, insa cu alterarea functiei acestora)

Oricare dintre aceste tulburari poate cauza probleme cu coagularea sangelui.

Factorii de risc

Afectiunile trombocitare sunt cauzate de factori care afecteaza modul in care maduva osoasa produce trombocite. De asemenea, alti factori pot determina ca sistemul imunitar sa distruga trombocitele. Unii oameni se nasc cu o afectiune trombocitara, in timp ce altii o dezvolta mai tarziu in viata.

Poti avea un risc crescut din cauza varstei, istoricului familial si genetic, obiceiurilor de viata, medicamentelor, altor afectiuni medicale sau sexului.

Varsta

  • Trombocitemia esentiala este mai frecventa la adultii in varsta, dupa varsta de 50 de ani.
  • Purpura trombotica trombocitopenica care poate fi cauzata de o alta afectiune sau de anumite medicamente este mai frecventa la adultii cu varsta intre 18 si 50 de ani. Formele mostenite ale acestei afectiuni afecteaza de obicei nou-nascutii si copiii.

Istoric medical familial si genetic

  • Poti avea un risc crescut daca ai mutatii sau modificari ale genelor care controleaza modul in care maduva osoasa produce trombocite. S-ar putea sa te nasti cu aceste mutatii sau acestea pot sa apara mai tarziu in viata.

Obiceiuri de viata

  • Alcoolul poate afecta maduva osoasa si reduce productia de trombocite.
  • Fumatul poate scadea, de asemenea, numarul de  trombocite.

Medicamente

Multe medicamente obisnuite, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot fi cumparate fara prescriptie medicala sau antibioticele pe care le poti lua pentru o infectie, pot creste riscul ca numarul de trombocite sa se modifice, mai ales daca ai antecedente familiale sau alti factori de risc.

Exemple de medicamente care afecteaza numarul de trombocite sunt:

  • Medicamente care „subtiaza” sangele (anticoagulante), cum ar fi heparina
  • Anumite antibiotice, cum ar fi ampicilina si vancomicina
  • Chimioterapia sau radioterapia pentru tratamentul cancerului
  • Medicatie imunosupresiva, cum ar fi tacrolimus si ciclosporina, care pot fi utilizate dupa un transplant de organ
  • Chinina
  • Medicamente pentru convulsii, cum ar fi carbamazepina si acidul valproic
  • Blocanti ai acidului gastric (H2), cum ar fi cimetidina si ranitidina
  • Vaccinuri, inclusiv rujeola-oreion-rubeola (MMR) si, mai rar, impotriva gripei, COVID-19 si papilomavirus uman (HPV)

Afectiuni

Urmatoarele afectiuni cresc riscul de trombocitoza (numar crescut de trombocite):

  • Boli autoimune, cum ar fi tiroidita autoimuna, lupusul eritematos, sarcoidoza, anemia prin deficit de vitamina B12 si sclerodermia
  • Boli ale sangelui si ale maduvei osoase, cum ar fi anemia aplastica, coagularea intravasculara diseminata si leucemia
  • Hemoliza
  • Inflamatii sau infectii virale
  • Boli de rinichi sau de ficat
  • Sangerare grava
  • Splina marita
  • Anemia prin deficit de vitamina B12, acid folic sau fier

Sex

Cele mai multe afectiuni ale trombocitelor sunt mai frecvente la femei in majoritatea grupelor de varsta.

Trombocite scazute (trombocitopenia)

Trombocitopenia reprezinta un numar scazut de trombocite care circula in sange. Un numar scazut de trombocite inseamna ca nu se poate forma cheagul de sange si in cazul unei raniri ai un risc crescut de sangerare greu de oprit si formare de echimoze (vanatai). Un numar foarte scazut de trombocite poate cauza pierderi excesive de sange sau hemoragie interna, care ar putea pune viata in pericol. Este posibil sa ai nevoie de tratament medical.

Se considera trombocitopenie daca numarul de trombocite este < 150.000/ microL sange. Exista diferite grade de severitate a trombocitopeniei:

  • Usoara: 100.000-150.000/microL sange
  • Moderata: 50.000-100.000/microL sange
  • Serioasa: < 50.000/microL sange
  • Severa: <20.000/microL sange


Cauze

Exista multe cauze ale scaderii numarului de trombocite. Unele cauze implica scaderea productiei de trombocite in maduva osoasa, iar altele determina distrugerea sau pierderea crescuta a trombocitelor.

Urmatorii factori pot contribui la trombocitopenie:

  • Chimioterapia sau radioterapia: aceste tratamente suprima sau distrug celulele producatoare de celule sanguine din maduva osoasa, ceea ce duce inclusiv la o productie scazuta de trombocite.
  • Infectii virale: virusul hepatic C sau virusul imunodeficientei umane (HIV) pot ataca maduva osoasa, interferand cu productia de trombocite.
  • Afectiuni autoimune: trombocitele pot fi afectate de anumite afectiuni autoimune cum sunt:  lupusul eritematos sistemic (o boala autoimuna care afecteaza multe tesuturi si organe diferite) sau trombocitopenia imuna, denumita si purpura trombocitopenica idiopatica (o afectiune in care sistemul imun ataca in mod eronat si distruge trombocitele).
  • Sarcina: Sindromul HELLP este o complicatie obstetricala, care apare mai ales in ultimul trimestru de sarcina. HELLP este un acronim care descrie caracteristicile acestui sindrom: hemoliza (Hemolysis in engleza), niveluri crescute ale enzimelor hepatice (Elevated  Liver Enzymes) si trombocitopenie (Low Platelets). Gravidele cu acest sindrom prezinta risc crescut de hemoragie si nastere prematura.
  • Medicamente: Medicamentele anticoagulantele precum warfarina si heparina pot opri productia de trombocite.
  • Alte exemple de afectiuni care pot provoca trombocitopenie sunt: valvulopatiile, alcoolismul, boli hepatice,  sepsisul sever (o infectie care pune viata in pericol) si expuneri la noxe toxice.


Semne si simptome

Un numar scazut de trombocite provoaca adesea ca prim semn sangerarea la nivelul pielii. Frecvent, pot sa apara multe puncte rosii minuscule (petesii) la nivelul pielii in zona inferioara a membrelor inferioare, iar ranile minore (inclusiv intepaturile de ac) pot provoca vanatai (echimoze). Gingiile pot sangera si poate sa apara sange in scaun sau urina. Sangerarile menstruale sau sangerarile nazale pot fi neobisnuit de abundente.

Cu cat numarul de trombocite este mai mic, cu atat simptomele sunt mai severe. Un numar de trombocite < 20.000 per microlitru este un risc amenintator de viata. S-ar putea sa incepi sa sangerezi spontan si aparent fara motiv. Poti pierde cantitati mari de sange la nivelul tractului digestiv sau poti dezvolta sangerari serioase, ca de exemplu hemoragii cerebrale, care pot sa apara chiar daca nu a existat un traumatism cranian. Odata ce incepe sangerarea, aceasta poate fi greu de oprit.

Daca se intampla acest lucru, medicul iti va recomanda administrarea unei transfuzii de sange sau de concentrat trombocitar.

Tratament

Tratamentul este necesar numai daca trombocitopenia cauzeaza probleme de sanatate. Tratamentul poate include:

  • Transfuzia de sange si de concentrat (masa) trombocitar, care este o solutie temporara
  • Indepartarea splinei
  • Medicamente (steroizi si imunoglobuline)

Trombocite crescute

Un numar crescut de trombocite este definit ca fiind >/= 450.000/microL sange.

Cauze

Exista 2 conditii care definesc un numar crescut de trombocite:

  • Trombocitemia esentiala (primara): apare atunci cand maduva osoasa produce prea multe trombocite. Daca ai trombocitemie esentiala, este posibil sa ai si alte tulburari ale altor celule sanguine.
  • Trombocitoza reactiva sau secundara: o alta afectiune preexistenta stimuleaza maduva osoasa sa produca un numar crescut de trombocite.

Trombocitemia esentiala

  • Trombocitemia esentiala, denumita si trombocitemie primara, este o afectiune in care megacariocitele (celulele care produc trombocite) din maduva osoasa produc prea multe trombocite.
  • In mod surprinzator, numarul crescut de trombocite cauzeaza cel mai adesea sangerare excesiva, mai degraba decat aparitia cheagurilor de sange.
  • Trombocitemia esentiala este un neoplasm mieloproliferativ cronic, cel mai frecvent diagnosticat la varsta de 60 de ani, femeile fiind mai afectate decat barbatii.
  • Cauza nu este cunoscuta cu exactitate, insa se considera ca pacientii cu trombocitemie esentiala au o mutatie la nivelul unei gene responsabile cu sinteza unei proteine care promoveaza cresterea si diviziunea celulelor. Medicul iti poate recomanda efectuarea testului pentru detectia mutatiei V617F in gena JAK2.

Trombocitoza reactiva

O serie de afectiuni sau conditii medicale pot determina cresterea reactiva sau secundara a numarului de trombocite:

  • Inflamatia cronica in organism. Afectiunile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida (o boala autoimuna care ataca articulatiile) si boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn si rectocolita ulcerohemoragica, care afecteaza tractul digestiv) pot duce la un numar mare de trombocite, deoarece maduva osoasa va produce mai multe globule albe si trombocite pentru a combate leziunile celulare cauzate de inflamatie.
  • Infectiiile determina cresterea productiei de globule albe si trombocite la nivelul maduvei hematogene pentru a ajuta la controlul infectiei.
  • Anemia prin deficit de fier (anemia feripriva). Trombocitoza reactiva sau secundara poate aparea atunci cand exista anemie. Celulele maduvei osoase vor produce un numar mai mare de celule rosii, inclusiv de trombocite.
  • Indepartarea splinei (splenectomie). O parte din trombocite circula liber in fluxul sanguin, insa o treime din trombocite sunt stocate in orice moment in splina. Indepartarea acestui organ face ca un numar mai mare de trombocite sa ramana in sange, deoarece acestea nu pot fi stocate in splina. Este de obicei o conditie temporara.
  • Cancer. Un numarul mare de trombocite poate fi observat in cancer, in special in cancerul gastro-intestinal, precum si in limfom, cancerul pulmonar, cancerul ovarian si cancerul de san. Acest lucru poate fi cauzat de inflamatia indusa de cancer.

In plus, poate sa apara o crestere temporara a numarului de trombocite dupa o interventie chirurgicala sau dupa un traumatism major.

Semne si simptome

Pacientii cu un numar crescut de trombocite pot avea aceleasi semne de sangerare ca si pacientii cu un numar scazut de trombocite, deoarece un numar foarte mare de trombocite poate absorbi suficient de mult dintr-un anumit factor de coagulare important (o proteina din sange care actioneaza impreuna cu trombocitele pentru a ajuta la coagularea sangelui) pentru a provoca sangerare.
 
Alti pacienti au simptome cauzate de formarea anormala de cheaguri de sange. De exemplu, pot prezenta umflarea gambei si durere din cauza formarii unui tromb intr-o vena a piciorului (tromboza venoasa profunda) sau pot avea amorteala si slabiciune musculara din cauza unui cheag de sange care blocheaza un vas din creier si provoaca un accident vascular cerebral (AVC).

Tratament

Multi pacienti cu un numar crescut de trombocite nu necesita tratament, dar trebuie sa fie monitorizati in mod regulat de catre medicul lor curant.

Daca simptomele sunt problematice, tratamentul poate include aspirina zilnica in doze mici pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, medicamente care reduc productia de trombocite si tratarea cauzei care sta la baza numarului crescut de trombocite.

Diagnostic

  • Hemoleucograma
  • Frotiu de sange periferic
  • Alte teste si proceduri

Medicul de familie poate constata un numar scazut sau crescut de trombocite cand efectuezi un test de sange de rutina denumit hemoleucograma. Hemoleucograma este efectuata in cadrul analizelor controlului medical periodic sau medicul poate recomanda aceasta analiza daca ai factori de risc pentru afectiuni trombocitare.

Daca se suspicioneaza o afectiune trombocitara, medicul curant iti va recomanda sa fii consultat de un medic hematolog, care este un medic specializat in diagnosticul si tratamentul afectiunilor hematologice. Medicul te va intreba despre istoricul tau medical si al familiei tale, iti va face un  examen fizic si va recomanda o serie de alte analize si investigatii pentru a vedea daca o alta afectiune este cauza modificarii anormale a numarului de trombocite.

Hemoleucograma

Hemoleucograma furnizeaza informatii specifice cu privire la trombocite:

  • Numarul de trombocite
  • Volumul trombocitar mediu (VTM)
  • Largimea distributiei trombocitare (PDW)

Numarul de trombocite

Numarul de trombocite, asa cu ii spune numele, reprezinta numaratoarea de trombocite intr-un microlitru de sange. Intervalul poate varia de la un numar scazut la un numar crescut:

  • Scazut: < 150.000/microL
  • Normal: 150.000-450.000/microL
  • Crescut: 500.000-1 milion/microL

Un numar prea scazut de trombocite poate provoca sangerari necontrolate, in timp ce un numar prea mare creste riscul de aparitie a cheagurilor de sange.

Este important ca medicul sa cunoasca numarul de trombocite inainte si dupa operatie. Aceste numere sunt folosite pentru a prezice riscul de sangerare si de afectare a coagularii. De asemenea, este important ca numarul de trombocite sa fie montorizat daca faci chimioterapie sau radioterapie, deoarece aceste tratamente pentru cancer pot interfera cu productia de trombocite la nivelul maduvei osoase.

Volumul trombocitar mediu (VTM)

Volumul trombocitar mediu (VTM) este o masura a dimensiunii medii a trombocitelor. Trombocitele mai tinere sunt mai mari decat cele mai mature, astfel incat un volum trombocitar mediu crescut inseamna ca trombocitele sunt produse si eliberate rapid din maduva hematogena. Invers, un VTM scazut inseamna ca exista o incetinire a productiei trombocitelor in maduva osoasa.

Largimea distributiei trombocitare (PDW)

Largimea distributiei trombocitare (PDW) masoara variatiile de dimensiune a trombocitelor. Aceasta masuratoare poate indica anumite conditii care afecteaza trombocitele.

Frotiul de sange periferic

Examenul citologic al frotiului sanguin este un test in care o cantitate mica de sange este examinata la microscop. Arata numarul, dimensiunea si forma trombocitelor si a celorlalte celule sanguine. Rezultatele acestui test il poate ajuta pe medic sa identifice cauza afectiunilor trombocitare.

Alte teste si proceduri

Medicul poate recomanda efectuarea altor investigatii pentru a identifica tipul de afectiune trombocitara si pentru a afla cauza acesteia:  

  • Ecografia abdominala este utilizata pentru a evalua daca exista modificari la nivelul ficatului, splinei si a ganglionilor limfatici din abdomen.
  • Analizele de coagulare a sangelui verifica cat de bine se coaguleaza sangele.
  • Biopsia osteomedulara este o investigatie care consta in obtinerea unui fragment de maduva hematogena care este apoi analizat si pe baza caruia se poate face un diagnostic de boala hematologica.
  • Testele genetice verifica daca exista mutatii sau modificari ale genelor care controleaza modul in care sunt produse trombocitele sau cat de bine functioneaza acestea.

Preventie

In prezent, nu exista o modalitate de a preveni o afectiune a trombocitelor transmisa genetic. Daca intentionezi sa ai copii si vrei sa stii care este este riscul ca bebelusul tau sa aiba acea afectiune, este important sa mergi la un consult la un medic specializat in genetica medicala. Medicul iti poate raspunde la intrebarile despre risc si iti poate explica ce optiuni sunt disponibile.

Multe afectiuni trombocitare sunt cauzate de alte afectiuni medicale sau de anumite medicamente. Acestea nu pot fi prevenite sau evitate complet.

Urmatoarele recomandari sunt utile pentru a avea o stare de sanatate buna si pentru a reduce riscul de aparitie a unei afectiuni trombocitare:

  • Adopta obiceiuri de viata sanatoase, cum ar fi renunta la fumat si consuma moderat alcool.
  • Evita anumite medicamente. Daca ai antecedente de afectiuni trombocitare cauzate de un medicament, medicul iti va cere sa eviti acest medicament.

Intrebari frecvente ale pacientilor

Pot sa donez trombocite?

Exista doua modalitati de a dona: donarea de sange total din care apoi se obtin produse sanguine si donarea de trombocite care presupune a dona direct aceste celule saunguine.

Procesul de donare de trombocite este asemanator cu cel de donare de sange, insa dureaza mai mult si presupune recoltarea de sange dintr-un brat. Sangele ajunge intr-o masina de centrifugare care se roteste rapid si separa componentele sangelui. Aparatul elimina trombocitele din sange, iar componentele sanguine ramase revin in corp printr-o vena de la nivelul bratului opus. Donarea de trombocite poate ajuta persoanele care au boli cronice, cancer sau traumatisme grave.

Ce este plasma imbogatita cu trombocite?

Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP) reprezinta o metoda moderna de tratament a leziunilor musculoscheletale.

Cu toate ca trombocitele sunt cunoscute in special pentru rolul lor in coagularea sangelui, acestea contin sute de proteine denumite factori de crestere care au proprietati regenerative si sunt esentiale in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Plasma imbogatita cu trombocite (PRP - din engleza, Platelet-Rich Plasma) este sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentratie de pana la 5-10 ori mai mare de trombocite, si astfel de factori de crestere, comparativ cu cea a sangelui.

Procedeul de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului se realizeaza simplu, are o durata de aproximativ 15 minute si se efectueaza in conditii stricte de asepsie in cabinetul medicului ortoped.

Odata recoltata, plasma imbogatita cu trombocite este injectata in regiunea afectata, la nivelul articulatiei sau tendonului afectat.

Concentratia crescuta de factori de crestere din PRP recruteaza si accelereaza proliferarea celulelor reparatorii. Procedura este eficienta in special la adultii tineri, cu varsta pana in 45 de ani.

Surse de informatie:

www.verywellhealth.com
www.msdmanuals.com
www.nhlbi.nih.gov/
www.my.clevelandclinic.org
www.hopkinsmedicine.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor