Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rectocolita ulcerohemoragica (RCUH)

Rectocolita ulcerohemoragica (RCUH)

Forma de boala inflamatorie care afecteaza colonul (intestinul gros) si rectul. Mucoasa devine inflamata si se ulcereaza - este rosie, tumefiata si cu suprafata fisurata. Cel mai frecvent, inflamatia este localizata la nivelul rectului, dar poate sa evolueze cu afectarea colonului, ajungand in anumite situatii sa cuprinda intregul colon.

Simptome

  • Afectiunea evolueaza de-a lungul intregiii vieti cu perioade active in care simptomatologia este deosebit de suparatoare si perioade de remisiune in care pacientul nu prezinta nici un fel de acuze
  • Multiple scaune diareice cu mucus, puroi si sange insotie de senzatia de scaun incomplet si de nevoia de a ajunge urgent la toaleta, fara a avea insa scaun
  • Durei abdominale
  • Astenie, adinamie
  • Cateodata se adauga simptome atipice cum sunt rosirea ochilor, dureri articulare, leziuni cutanate, iritabilitate sau depresie

Diagnostic

Diagnosticul va consta in evaluarea atenta a medicului cu experienta in chirurgia colorectala sau gastroenterolog cu precizarea istoricului afectiunii si a antecedentelor personale ale pacientului, dieta, medicatie, particularitati ale tranzitului intestinal, urmata de:

  • Examen fizic
  • Analize sangvine pentru a evalua o eventuala infectie
  • Analiza materiilor fecale pentru a evalua eventuale pierderi de sange
  • Colonoscopie – examinarea colonului cu un telescop flexibil si luarea unei biopsii (o mica portiune din peretele colonic) pentru a preciza cu acuratete diagnosticul si a exclude un eventual cancer de colon
  • CT abdominal

Tratament

Vindecarea in cazul rectocolitei ulcerohemoragice se poate obtine doar prin rezectia intregului colon si a rectului.

Tratamentul medicamentos

In marea majoritate a pacientilor, boala poate fi controlata prin tratament medicamentos:

  • Corticosteroizii cum sunt prednisolonul sunt frecvent utilizati in atacurile moderate sau severe de rectocolita ulcerohemoragica pentru a diminua inflamatia. Acestia pot fi administrati in cazurile moderate pe cale orala sau sub forma de supozitoare sau clisme terapeutice, iar in cazurile severe care necesita internarea in spital, pe cale intravenoasa.
  • In situatii severe, pentru a putea controla boala, sunt asociate tratamente mai agresive cum este cel cu ciclosporina.
  • Sulphasalazina, mesalazina sau olsalazina sunt adaugate in tratamentul recaderilor sau pentru a mentine afectiunea in remisiune (tratamentul poate fi administrat pe cale orala sau sub forma de supozitoare sau microclisme terapeutice).
  • Pentru pacientii care necesita doze crescute si repetate de corticoizi datorita unei afectari de lunga durata a bolii se poate adauga in tratamentul afectiunii azatioprina.
  • In anumite cazuri sub indrumarea medicului gastroenterolog cu experienta in tratamentul bolilor inflamatorii colonice se pot administra si medicamente anti-TNF.

Tratamentul chirurgical

Marea majoritate a pacientilor tine sub control boala cu tratament medical sub supravegherea medicului gastroenterolog.

Excizia colonului poate fi insa necesara atunci cand un atac sever de rectocolita nu raspunde la tratamentul intensiv medicamentos sau cand atacuri repetate pun in pericol viata pacientului.

Rectocolita ulcerohemoragica e o afectiune care predispune la aparitia cancerului de colon. Riscul este substantial la pacientii cu afectare de lunga durata a intregului colon. Aparitia leziunilor precanceroase impun de asemenea rezectia colonica.

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale ce pot fi oferite pacientilor. Nici una dintre operatii nu este perfecta. De aceea, decizia interventiei chirurgicale trebuie luata individual de pacient si chiurgul colorectal cu experienta in chirurgia bolilor inflamatorii.

  • Pentru anumiti pacienti solutia este proctocolectomia restaurativa cu rezervor ileal si anastomoza ileoanala. In acest tip de interventie chirurgicala, dupa excizia completa a rectului si colonului se construieste un rezervor din ultima portiune a intestinului subtire si acest rezervor care va inlocui rectul se leaga la canalul anal. Acest tip de operatie se poate executa in etape, in functie de stareaclinica a pacientului. In prima etapa, rezervorul ileal este exclus din tranzitul intestinal printr-o stoma ileala – intestinul subtire este trecut prin perete si continutul ileal se strange intr-o punga speciala de plastic. Dupa vindecarea rezervorului ileal se restabileste tranzitul.
  • Atunci cand pacientii prezinta o transformare canceroasa a rectocolitei ulcerohemoragice la nivelul rectului inferior sau cand muschii care controleaza retentia materiilor fecale (sfincterul anal) sunt afectati, solutia este proctocolectomia totala cu o ileostomie terminala definitiva. Daca este nevoie de efectuarea unei stomii, acest lucru va fi prezentat in amanunt de chirurgul care va efectua interventia chirurgicala, iar echipa de asistente care se ocupa de ingrijirea stomelor va oferi pacientului tot suportul.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.