Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre meningita - cand apare, care sunt simptomele, cum se transmite si cum se trateaza

Meningita

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Poate sa apara atat la adulti, cat si la copii, iar in unele cazuri poate pune in pericol viata daca nu este tratata la timp. In schimb, exista si situatii in care meningita nu necesita tratament si se vindeca de la sine. In cazul in care se suspecteaza o meningita este indicat sa te adresezi, fara intarziere, medicului, deoarece tratamentul precoce poate preveni aparitiilor complicatiilor.

In cele ce urmeaza vei afla care sunt cauzele care duc la aparitia meningitei, de cate tipuri este, cum se manifesta la adulti si la copii, dar si care este tratamentul necesar.

Care sunt cauzele aparitiei meningitei in functie de tipul acesteia

Cauzele difera in functie de tipul de meningita. De regula, infectiile virale sunt cauza cea mai comuna pentru aparitia meningitei, insa alte cauze pot fi infectiile bacteriene sau, mai rar, infectiile fungice. 

Meningita bacteriana

Meningita bacteriana este cauzata de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune infectii sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infectia poate sa apara in alta parte a organismului si ulterior sa se raspandeasca la meninge, bacteriile patrunzand in sange si migrand catre maduva spinarii, unde determina meningita bacteriana acuta:

  • Meningita provocata de pneumococ este frecventa in randul copiilor si de cele mai multe ori apare in urma unei infectii a urechii sau a sinusurilor sau o pneumonie cauzata de acest agent patogen.
  • Meningita provocata de meningococ este extrem de contagioasa si provoaca, de obicei, o infectie la nivelul tractului respirator, iar daca ajunge in sange poate duce la aparitia meningitei bacteriene. Afecteaza cu precadere adolescentii si tinerii adulti.
  • Meningita provocata de Listeria monocytogenes apare de regula la nou-nascuti, gravide, batrani sau persoane care au un sistem imunitar slabit. Bacteria poate fi gasita in branzeturi nepasteurizate, iar in cazul femeilor insarcinate aceasta poate trece de placenta si poate afecta fatul.

Este important de retinut ca meningita bacteriana este contagioasa si este cea mai periculoasa. Se poate raspandi prin stranut sau tuse si necesita ingrijiri medicale de urgenta deoarece poate cauza daune permanente creierului sau altor parti ale corpului in numai cateva ore, septicemie si chiar deces.

Meningita virala

Meningita virala apare mai des decat cea bacteriana, insa este mai blanda si poate sa treaca fara tratament. Poate fi cauzata de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determina oreion), HIV, virusul West Nile, dar si de alte tipuri de virusuri.

Chiar daca meningita virala nu este la fel de periculoasa precum meningita bacteriana si persoanele afectate se recupereaza repede, este indicat un control medical la aparitia simptomelor pentru a-ti recomanda tratamentul necesar. Este important de retinut ca meningita virala poate avea complicatii la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la bebelusii mai mici de o luna.

Meningita fungica

Acest tip de meningita nu este la fel de comun ca meningita bacteriana sau virala si nici nu este contagioasa. Apare in urma unei infectii fungice care se dezvolta in alta parte a organismului si care se raspandeste catre creier si maduva osoasa. De regula, cele mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit, care sufera de cancer sau SIDA. Daca nu este tratata cu medicamente antifungice, poate pune viata in pericol.

Alte tipuri de meningita pot avea cauze neinfectioase, precum alergii la medicamente, unele tipuri de cancer sau boli inflamatorii ca sarcoidoza. Nici aceste tipuri de meningite nu sunt contagioase.

Care sunt simptomele meningitei

Simptomele meningitei virale si bacteriere pot fi similare la inceput si sunt asemanatoare cu cele ale gripei, insa, de regula, simptomele meningitei bacteriene sunt mult mai severe. Totodata, simptomele pot sa difere in functie de varsta si se pot dezvolta pe parcursul a catorva ore sau zile.

Simptomele meningitei la copii si adulti

La adulti si la copii cu varsta peste doi ani simptomele meningitei sunt urmatoarele:

  • Febra foarte mare (38 grade Celsius sau mai mult)
  • Durere de cap severa
  • Rigiditate a gatului
  • Respiratie rapida
  • Somnolenta
  • Sensibilitate oculara la lumina (fotofobie)
  • Stari de greata si varsaturi
  • Dureri musculare sau articulare
  • Stari de confuzie
  • Dificultati de concentrare
  • Convulsii
  • Lipsa apetitului si a senzatiei de sete
  • Iritiatii sau eruptii ale pielii

Simptomele meningitei la bebelusi

In cazul bebelusilor, meningita se manifesta astfel:

  • Febra mare
  • Plans excesiv
  • Stari de somn continue
  • Iritabilitate
  • Refuzul mancarii
  • Interactivitate scazuta
  • Rigiditate a gatului si corpului
  • Aparitia unei umflaturi in crestetul capului (in zona fontanelei).

In plus, bebelusii care au meningita sunt greu de calmat si pot incepe sa planga si mai mult atunci cand sunt tinuti in brate.

Factori de risc si posibile complicatii

Asa cum am mentionat mai sus, meningita poate avea mai multe cauze, in functie de tipul acesteia. Unele forme de meningita sunt mai frecvente, in timp ce altele pot pune in pericol viata daca nu sunt tratate la timp. Totusi, unele persoane prezinta un risc crescut de aparitie a meningitei.

Factorii de risc pentru aparitia meningitei sunt urmatorii:

  • Nevaccinarea (mai multi factori infectiosi impotriva carora exista vaccin pot sa determine meningita)i;
  • Varsta - meningita virala apare cu precadere la copiii cu varsta sub cinci ani, in timp ce meningita bacteriana apare mai des la persoanele sub 20 de ani;
  • Traiul in colectivitati - asa cum este cazul scolilor si gradinitelor, unde meningita se poate transmite de la un copil la altul;
  • Sarcina - femeile insarcinate au un risc de aparitie a meningitei fungice crescut, cauzata de bacteria Listeria monocytogenes. De asemenea, creste si riscul de avort sau nastere prematura;
  • Sistemul imunitar slabit - alcoolismul, diabetul, SIDA si alti factori pot slabi sistemul imunitar si pot favoriza aparitia meningitei.

Citeste si Alimente de evitat in sarcina

In plus, persoanele care au trecut printr-o interventie de scoatere a splinei au un risc de aparitie a meningitei crescut si ar trebui sa se vaccineze pentru a reduce acest risc.

Posibile complicatii

Complicatiile meningitei pot fi severe si este esential ca tratamentul sa fie efectuat intr-o etapa incipienta a bolii pentru a le preveni. Cand meningita nu este tratata la timp creste riscul de aparitie a convulsiilor si a leziunilor neurologice permanente. Complicatiile meningitei pot fi:

  • Pierderea auzului
  • Dificultati de memorare
  • Leziuni ale creierului
  • Probleme ale mersului
  • Dizabilitati de invatare
  • Insuficienta renala
  • Deces

In ceea ce priveste varsta, grupele cu risc ridicat de aparitie a meningitei sunt copiii cu varsta mai mica de cinci ani, tinerii si adolescentii care au intre 16 si 25 de ani, dar si adultii cu varsta de peste 55 de ani.

Cum este diagnosticata meningita

Pentru diagnosticarea meningitei, medicul va efectua o serie de investigatii care cuprind anamneza (istoricul medical), dar si o examinare fizica si analize de sange. Medicul va cauta semne care pot indica o infectie la nivelul urechilor, gatului si pielii din zona maduvei spinarii. 

Ulterior, medicul va recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a vedea daca s-au dezvoltat microorganisme, in special bacterii.

Alte investigatii suplimentare pot include:

  • Teste imagistice - tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN) este efectuata la nivelul capului pentru a vedea daca exista inflamatii. La nivelul pieptului sau sinusurilor se poate efectua o radiografie sau o tomografie computerizata pentru a vedea daca exista infectii si in alte zone care ar putea sa fie asociate cu aparitia meningitei.
  • Punctie lombara - pentru ca medicul sa puna diagnosticul final este necesara efectuarea punctiei lombare, mai exact, se va colecta lichid cefalorahidian de la nivelul canalului spinal cu ajutorul unui ac. La persoanele care sufera de meningita, lichidul cefalorahidian va indica un nivel scazut de glucoza si un nivel crescut de leucocite (celule albe) si proteine.

 

Cum se trateaza meningita

Tratamentul difera in functie de tipul de meningita, astfel:

  • Meningita bacteriana - meningita bacteriana acuta trebuie tratata de urgenta prin administrarea intravenoasa de antibiotic pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor. Medicul va recomanda un anumit tip de antibiotic sau o combinatie de antibiotice in functie de bacteria care a cauzat boala. Daca este necesar, se poate efectua si drenarea infectiei de la nivelul sinusurilor sau urechii. Tratamentul meningitei bacteriene presupune internarea pacientului in spital pentru cel putin o saptamana.
  • Meningita virala - in cazul acestui tip de meningita nu trebuie urmat un tratament cu antibiotice, iar de cele mai multe ori persoanele se recupereaza de la sine in cateva saptamani. In general, este recomandata odihna, consumul ridicat de lichide sau medicamente antipiretice (pentru scaderea febrei) sau antiinflamatoare. In cazul in care meningita este cauzata de virusul herpes, sunt recomandate medicamente antivirale. Mai pot fi recomandate si medicamente pe baza de corticosteroizi.

Meningita fungica - aceasta se trateaza cu medicamente antifungice.

Pot sa existe situatii in care cauza care a declansat aparitia meningitei nu este clara, iar medicul poate recomanda un tratament antiviral sau cu antibiotice pana cand este aflata cauza.

In cazul in care este vorba de meningita neinfectioasa cauzata de boli autoimune sau reactii alergice, poate fi necesar un tratament cu corticosteroizi.

Cum se transmite si cum poate fi prevenita aparitia meningitei

Meningita poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau fungi, iar meningita bacteriana, desi nu este intalnita frecvent, este totusi cea mai periculoasa. In ceea ce priveste modul de transmitere, meningita provocata de bacterii sau virusuri se poate raspandi prin stranut, tuse, sarut sau prin folosirea aceleiasi periute de dinti sau aceleasi tacamuri.

Trebuie mentionat ca meningita se transmite, de regula, de la persoanele care transporta aceste bacterii sau virusuri la nivelul gatului sau nasului, dar care nu sufera neaparat de meningita. Boala poate fi transmisa si de la persoanele care sufera de meningita, insa aceste cazuri sunt rare.

In ceea ce priveste metodele de prevenire a meningitei, exista cateva sfaturi utile:

  • Respecta regulile de igiena, spala-te intotdeauna pe maini inainte de masa si dupa folosirea toaletei, dupa ce ai folosit mijloacele de transport in comun sau ai pus mana pe animale.
  • Nu folosi in comun cu alta persoana acelasi pahar, cana, tacamuri, periuta de dinti sau balsam de buze.
  • Protejeaza-ti sistemul imunitar si incearca sa ai un regim alimentar echilibrat si sanatos, odihneste-te suficient si fa miscare in mod regulat.
  • Acopera-ti gura cu un servetel de fiecare data cand tusesti sau stranuti.
  • Daca esti insarcinata, ai grija la ceea ce mananci. Evita branzeturile nepasteurizate si gateste bine carnea.

 

Bineinteles, cea mai eficienta metoda pentru prevenirea meningitei este vaccinarea. Vaccinurile presupun prevenirea infectiilor cu virusul Haemophilus influenzae pneumococ, meningococ, virusul varicelo-zosterian (care determina aparitia varicelei),  virusul rujeolos (care determina aparitia rujeolei), virusul urlian (care determina aparitia oreionului). Acesti agenti patogeni pot determina fie direct, fie indirect, ca si complicatii aparitia meningitei, iar  vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie.

Respectarea regulilor de igiena, intarirea sistemului imunitar si, cel mai important, vaccinarea impotriva virusurilor si bacteriilor implicate in aparitia meningitei pot preveni aparitia acestei boli. Totusi, este important ca de la aparitia primelor semne ale meningitei, sa mergi la un control medical. Astfel, medicul va stabili daca este vorba de meningita sau alte afectiuni si iti va recomanda tratamentul necesar.