Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Plansul excesiv la sugar

Articol de Dr. Cristiana Mirica Medic primar Pediatrie

Plansul este o forma de manifestare a bebelusului care doreste sa comunice cu mediul exprimand non-verbal nevoile sale. Senzatia de foame, de durere, de temperatura excesiva, de discomfort digestiv se exprima la sugar prin plans. Uneori, plansul reprezinta simpla dorinta de contact fizic cu mama. La sugarii sub varsta de 3 luni, plansul excesiv se intalneste intr-o proportie de aproximativ 20%, iar dintre acestia, numai 5% plang din cauza unor boli.

Cum poti sa stii daca bebelusul tau plange excesiv?

Cercetarile facute pe loturi mari de sugari au ajuns la concluzia sugarul cu plans excesiv este acel bebelus care are manifestari de agitatie sau iritabilitate si care refuza sa doarma cel putin 3 ore pe zi, cel putin 3 zile pe saptamana, pentru minimum 3 saptamani.

Care sunt cauzele plansului excesiv?

Dintre cauzele organice, cele mai frecvente sunt:

  • febra ca simptom al infectiilor
  • bolile cardiace congenitale care duc la lipsa de oxigenare a organismului
  • oboseala la supt
  • iritabilitatea
  • tulburarile digestive: colicile sugarului, refluxul gastro-esofagian care face ca lichidele sa se reintoarca  din stomac in esofag, herniile sau invaginatia intestinala, care reprezinta o urgenta majora in patologia sugarului.
  • alergia la proteinele laptelui de vaca care poate sa apara atat la sugarii alimentati artificial cu formule de lapte, cat si la cei alimentati natural

Esti o mama care alaptezi si mananci multe lactate, iar bebelusul tau plange excesiv, fara alte cauze? Incearca sa reduci consumul de lapte, pana la excluderea lui si observa eventualele modificari in comportamentul sugarului.

Au fost eliminate toate cauzele organice si medicul te-a asigurat ca bebelusul tau este sanatos, creste bine in greutate si are dezvoltare normala? Este posibil sa te situezi in procentul de 20-35% dintre parintii care afirma ca in primele 6 luni de viata plansul excesiv al bebelusului le-a influentat somnul, activitatea cotidiana si chiar comportamentul.

Cercetarile efectuate au aratat ca propriile reactii comportamentale fata de sugar, statusul emotional al familiei, echilibrul interactiunii parinte-copil, asteptarile parintilor, precum si experientele pozitive sau negative ale lor sunt direct corelate cu dezvoltarea psihologica si socio-emotionala a viitorului adult. O mama suprasolicitata, care dezvolta si o depresie postnatala are nevoie de suportul celorlalti membri ai familiei, care sa se implice activ in ingrijirea bebelusului, oferindu-i mamei pauze de relaxare si odihna.

Text: Dr. Cristiana Mirica, Medic Primar Pediatru