Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trebuie sa iau antibiotice pentru o infectie a tractului urinar?

Intrebare: De fiecare data cand fac o infectie a tractului urinar, medicul meu imi prescrie antibiotice. Mai exista vreo modalitate de a-mi trata infectiile?

Raspuns: Infectiile tractului urinar (ITU) sunt o afectiune frecventa in randul femeilor, ce apar in special odata cu inaintarea in varsta. Antibioticele - de regula un tratament pe trei zile - reprezinta tratamentul standard pentru femeile cu varste sub 65 de ani. Odata ce treci de 65 de ani, este posibil ca medicul sa iti prescrie un tratament pe 7-10 zile. Desi exista studii in cadrul carora ITU la femei a disparut de la sine, fara tratament, administrarea de antibioteice impiedica raspandirea infectiei catre rinichi, care poate duce la complicatii de tipul afectiunilor renale pemanente.

Prelevarea unui esantion de urina si cultura acesteia (pentru a se vedea daca din esantionul de urina creste vreo bacterie) pot confirma daca ai ITU, astfel incat sa nu iei antibiotice daca nu este necesar si pentru a se identifica bacteriiile responsanbile si antibioticele la care raspund. Pentru a impiedica in primul rand aceste infectii si pentru a evita administrarea de antibiotice, beti multe lichide. Apa ajuta la spalarea bacteriilor din tractul tau urinar. Mersul la baie imediat dupa actul sexual te va ajuta, de asemenea, sa elimini bacteriile din acea zona.