Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trebuie sa consult medicul daca am cazut?

Dr. Anne Fabiny, Chief Editor Harvard Health Publications

Intrebare: Mama mea, in varsta de 83 de ani, mi-a spus de curand ca a cazut in dormitor. Ea spune ca se simte bine si refuza sa vada un medic pentru asta. Ar trebui sa insist sa mearga?

Raspuns: Da, ar trebui sa o convingi s-o vada un doctor. Caderile nu sunt o parte normala a imbatranirii, dar sunt frecvente. Intre 30% si 40% dintre adultii cu varsta peste 65 de ani care nu sunt in azile, cad cel putin o data pe an. Caderile sunt principala cauza a ranirilor in randul adultilor din aceasta grupa de varsta. Orice femeie in varsta care cade trebuie evaluata de catre un medic, deoarece odata ce a cazut, aire mari sanse sa cada din nou. Medicul va obtine un istoric detaliat al circumstantelor caderii, va evalua vederea mamei tale, va verifica tensiunea arteriala in timp ce sta intinsa, sta pe scaun si in picioare, va revedea lista cu medicamente, va examina picioarele, va testa forta la nivelul picioarelor si echilibrul si va evalua modul in care merge.

In functie de ceea ce descopera, medicul ii va recomanda mamei tale sa meraga la o consultative la oftalmolog, sa isi schimbe medicatia sau sa vada un fizioterapeut sau un medic ortoped specializat in diagnosticarea si tratamentul bolilor piciorului. Medicul ar trebui sa discute si despre screeningul pentru osteoporoza, daca mama ta nu l-a facut deja, pentru a evalua densitatea osoasa. Orice adult in varsta care cade trebuie sa ia circa 800 UI de vitamina D in fiecare zi, deoarece s-a demonstrat ca vitamina D reduce riscul caderilor ulterioare.