Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele online pentru Alzheimer primesc nota 4 din partea expertilor

Multe dintre testele online pentru boala Alzheimer sunt inexacte, nestiintifice si lipsite de etica, conform unui studiu prezentat la ultima Conferinta Internationala a Asociatiei pentru Alzheimer din Boston.

Cercetatorii de la University of British Columbia din Canada au evaluat testele online care pretind ca stabilesc daca o persoana are semnele bolii Alzheimer. Ei au studiat un esantion reprezentativ de 16 site-uri web, pe care cercetatorii nu le-au numit. O serie de experti au clasificat majoritatea site-urilor ca fiind „slabe” sau „foarte slabe” in ceea ce priveste capacitatea lor de a diagnostica boala Alzheimer pe baza cunostintelor stiintifice curente. Testele nu au trecut nici testul masurilor etice, ca de exemplu explicarea politicii de confidentialitate a site-ului sau divulgarea faptului ca companiile foloseau testele pentru a scoate produse pe piata. Cu toate acestea, testele s-au descurcat destul de bine sa prezinte materialul intr-un mod usor de folosit si de inteles pentru persoanele in varsta.

Daca iti faci griji cu privire la memoria ta, discuta cu un medic. Diagnosticarea bolii Alzheimer necesita o serie de teste si de un expert care sa le interpreteze si sa iti explice rezultatele. Testarea online poate fi nociva din foarte multe motive. De exemplu, ea poate declansa angoase privind rezultatele sau poate determina persoanele care observa probleme de memorie sa cumpere suplimente alimentare ineficiente sau sa intarzie in consultarea unui medic.