Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tehnicile de relaxare si substantele chimice protectoare din corp

Este posibil ca tehnicile pentru reactia de relaxare sa favorizeze producerea anumitor substante care protejeaza corpul de boala si ajuta la calmarea durerii? Unele dovezi sugereaza ca da.

O echipa de cercetatori de la Scoala Medicala Harvard condusi de Dr. Jeffrey A. Dusek a constatat ca reactia de relaxare este asociata cu producerea oxidului nitric, o substanta care asigura o varietate de beneficii de santatate. In acest studiu, consumul de oxigen si expirarea oxidului nitric au fost masurate la participanti la inceperea studiului, apoi din nou dupa opt saptamani de antrenament in declansarea reactiei de relaxare. Desi nu a existat nicio corelatie intre cele doua masuratori la inceputul programului, pana la sfarsit, consumul de oxigen scazuse proportional cu o crestere a productiei de oxid nitric la persoanele care au folosit reactia de relaxare. Un grup de control nu a prezentat nicio astfel de schimbare.

Care sunt beneficiile oxidului nitric? Prezenta in tesuturile umane, aceasta molecula este mai bine cunoscuta pentru dilatarea vaselor de sange, pastrand sub control tensiunea arteriala. Insa cercetarile au aratat ca indeplineste si alte functii vitale. Acesta actioneaza ca o molecula de semnalizare care transmite comunicatiile intre sistemele cheie ale corpului, calmeaza activitatea unor celule imunitare si inhibeaza formarea de cheaguri de sange. Acesta are, de asemenea, proprietati antibacteriale si antivirale.

De fapt, stimuleaza activarea unei enzime care duce la eliberarea de enchelitina, o peptida antibacteriala si chefaline, compusi care accentueaza starea de spirit, reduc perceperea durerii si stimuleaza unele celule ale sistemului imunitar. Pentru cercetatori, acest lucru a sugerat ca faptul de a avea niveluri suficiente de oxid nitric ofera o protectie potentiala impotriva microbilor, a problemelor de sanatate, precum tensiunea arteriala ridicata si activitate suprazeloasa a sistemelor imunitar si vascular.