Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Suportul social

Intocmai precum o barca este protejata de amortizoarele de cauciuc ce o separa de o roca dura, in acelasi fel, oamenii beneficiaza atunci cand tampoanele sociale atenueaza adesea inevitabilele ciocniri si vanatai ale vietii. Studiile arata ca legaturile sociale - cel putin cele care reprezinta relatii pozitive – protejeaza semnificativ sanatatea si starea de bine.

In Suedia, cercetatorii au urmari peste 17.000 de barbati si femei timp de sase ani si au constatat ca grupul care a raportat cea mai mare izolare si singuratate prezenta un risc de aproape patru ori mai mare de deces timpuriu decat cei cu retele sociale bune. Cercetatorii din California care au urmarit aproximativ 7.000 de locuitori din Alameda County timp de noua ani au constatat ca lipsa unor legaturi comunitare si a legaturilor sociale puternice a marit probabilitatea de deces pe perioada studiului de doua pana la trei ori.

Confidentii, prietenii, cunostintele, colegii, rudele si sotii/sotiile noastre sau partenerii tes o retea sociala care ne consolideaza viata. Sprijinul lor poate implica asistenta directa sau poate fi in mare parte emotional. Studiile au demonstrat ca persoanele care se bucura de un suport social mai bun au rezultate mai bune la masurarea functiei imunitare atunci cand sunt confruntati cu factori de stres diversi precum inrgijirea unie persoane, operatii chirurgicale, examene si presiunea de la serviciu. De exemplu, femeile cu cancer la san care au simtit ca au sprijin emotional de inalta calitate dintr-o relatie intima, sprijin social din partea unui doctor si ingrijire din partea altor legaturi au avut mai multe celule ucigase naturale, capabile de a distruge celulele afectate de virus si anumite celule tumorale decat acelea care nu au beneficiat de aceste avantaje.

Nu este suprinzator, calitatea relatiilor conteaza. Cercetarile sugereaza ca relatiile negative - precum o casnicie dificila sau un aranjament de ingrijire epuizant poate fi mai daunator decat este util. Un studiu asupra femeilor cu cancer la san care traiau cu sotul/sotia sau partenerul a examinat efectele stresului din relatie asupra recuperarii. Cercetatorii au constatat ca, dupa cinci ani chiar de la diagnosticul original, acelea care era implicate in relatii stresante si-au revenit mai lent, demonstrand semne mai accentuate de neliniste psihologica, sanatate fizica mai precare si o reducere dramatica a activitatii fizice decat persoanele care erau implicate in relatii stabile.

Intarirea legaturilor tale sociale

Avand in vedere placerile si beneficiile legaturilor sociale, de ce sa nu profiti de ocazii pentru a-ti extinde cercul social si a aprofunda legaturile pe care ti le-ai creat deja? Iata cateva moduri de a face acest lucru:

Daca de obicei astepti ca ceilalti sa te contacteze, pune mana pe telefon si fixeaza o intalnire.

  • Exploreza unele dintre multele oportunitati de voluntariat disponibile, de la manuirea uneltelor pentru a ajuta la construirea unei case economice pana la mentoratul pentru un copil sau o persoana implicata in afaceri. Pentru a gasi oportunitati care se potrivesc talentelor si intereselor tale, verifica la organizatiile VolunteerMatch (www.volunteermatch.org) sau Senior Corps (www.seniorcorps.org) sau suna la departamentul local al United Way.
  • Accepta tehnologia. E-mail, mesaje scrise, tweet si, da, chiar si telefoanele de scoala veche iti extind raza in intreaga lume. Paginile de socializare precum   Facebook, MySpace si LinkedIn te pot ajuta sa intr in legatura cu prieteni vechi sau sa gasesti noi oportunitati de lucru. Bibliotecile si centrele pentru seniori ofera timp online gratuit si, posibil, chiar si sfaturi tehnologice sau poti lucra la extinderea razei tale prin vizinarea unor clipuri video utile de tipul „cum sa faci” (incearca pe YouTube) sau luand lectii scurte.
  • Gaseste persoane cu o gandire similara prin intermediul unor lectii si organizatii ce te intriga sau stapanind motoarele mediilor de socializare care te pot pune in legatura cu aproape orice persoana interesata de aproape orice. 
  • Religia ofera un sprijin enorm multor persoane din intreaga lume. Daca acest lucru este adevarat pentru tine, alatura-te unor servicii care se portivesc credintei tale. Daca este dificil sa ajungi la slujbe religioase, solicita unor membri ai congregatiei sa te conduca. Daca o boala semnificativa te tine la departare, afla daca liderul tau spiritual face vizite la domiciliu.
  • Aminteste-ti ca suportul social este o strada cu doua sensuri. Ofera asistenta prietenilor, familiei si vecinilor. Accepta ajutor sau o mana intinsa in semn de prietenie atunci cand iti sunt oferite.
  • Impartaseste o confidenta. Daca faci acest lucru, o relatie de prietenie se poate transforma intr-una si mai profunda.
  • Ia in considerare adoptarea unui animal de companie. Cercetarile arata ca animalele pot avea efecte benefice asupra sanatatii tale fizice si emotionale. In plus, daca scoti un caine la plimbare, acest lucru te incurajeaza sa fii activ si te pune in legatura cu iubitori de animale cu o mentalitate asemanatoare.
  • In cazul in care depresia, stima de sine scazuta sau fobiile sociale iti afecteaza capacitatea de a face legaturi, solicita ajutor. Incepi prin a discuta cu medicul tau. Multe persoane au fost ajutate de terapie, medicatie sau ambele.