Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si activitatea de ingrijire a altor persoane

Ingrijirea altora indeplineste un contract social de baza in moduri care poate aduce generatiile si persoanele mai aproape unele de altele. Cu siguranta, ingrijirea unei rude mai in varsta sau a unui sot/sotie sau partener in suferinta este o actiune care merita efortul, adesea plina de satisfactie.  Dar nu este usoara. Daca esti printre cei 66 de milioane de americani care actioneaza ca ingrijitori pentru prieteni, familie sau vecini, te poti lupta adesea cu stresul, precum si cu epuizarea, mania, vina, suferinta si alte emotii dificile.

Doua treimi dintre aceste persoane care ingrijesc sunt femei. Sarcina este deosebit de dificila pentru femeile din asa-numita generatie sandwich, care inrgijesc simultan copii si rude mai in varsta, foarte posibil in timp ce lucreaza in afara casei, de asemenea.

In timp ce ai grija de nevoile altora, propriul tau sentiment de bine se poate degrada. Studiile privind femei si barbati responsabile pentru ingrijirea pe termen lung a rudelor arata niveluri mai mari de boli, reactie imunitara suprimata, vindecare mai lenta si chiar o mortalitate mai ridicata printre ingrijitori. In plus, cercetarile au dezvaluit faptul ca stresul continuu caruia ii sunt supusi adultii mai in varsta care ingrijesc soti suferind de boala Alzheimer are un impact negativ asupra functionarii mentale proprii a persoanei care ingrijeste.

Pentru a-i ingriji pe altii, ai nevoie de reducerea stresului, suport si de timp pentru tine si pentru familia ta. „Sfaturile pentru reducerea stresului la ingrijitori” de mai jos pot fi de ajutor.

Sfaturi pentru reducerea stresului la ingrijitori:

  • Tehnicile pentru reactia de relaxare si tehnicile de ingrijire  sunt vitale. Practicarea lor deseori iti va permite sa te simti mai calm, mai fericit si mai capabil sa ii ajuti pe altii. Daca este prea dificil sa iti faci timp, ia in considerare un ajutor suplimentar cu unele sarcini in gospodarie.
  • Protejeaza-ti propria sanatate. Cercetarile sugereaza faptul ca functia imunitara a unui ingrijitor este adesea suprimata de stresul de a avea grija de altii. Intareste-ti rezistenta mancand bine, odihnindu-te suficient si facand exercitii si realizand activitati care iti fac placere. Profita de intervalele regulate de repaus in ingrijire oferite de catre profesionisti, familie si prieteni pentru a-ti acorda pauzele foarte necesare.
  • Atunci cand o persoana ofera ajutor, accepta-l. Pastreaza la indemana o lista de mici sarcini pe care persoanele le pot face, precum apelurile regulate, pregatirea ocazionala a unei cine, cumparaturi si unele comisioane. Poti imparti sarcinile sau sa ceri persoanelor sa bifeze ce pot face. 
  • Alatura-te unui grup de spriijin pentru a discuta frustrarile cu alte persoane aflate in situatia ta si obtine idei utile. Unele grupuri de sprijin pentru ingrijitori sunt disponibile online (un astfel de grup national de discutii este gestionat de AARP), in timp ce altele sunt gestionate de spitalele locale, centrele pentru varstnici si grupuri comunitare.
  • Accepta faptul ca circumstantele se modifica rapid. Periodic, considera ce poti oferi si de ce ajutor ai nevoie. Daca devine prea greu sa indeplinesti anumite nevoi, solicita ajutorul membrilor familiei sau ia in considerare alte optiuni, precum angajarea unor ingrijitori platiti pentru preluarea acestor sarcini. Consulta un gestionar de ingrijire geriatrica (www.caremanager.org) sau un angajat social pentru ajutor; consiliul tau local pentru varstnici sau asociatia asistentelor vizitatoare trebuie sa te poata ajuta sa gasesti unul. Daca este necesar, ia in considerare un alt aranjament de locuire care te-ar ajuta sa raspunzi nevoilor tale si celor ale persoanei iubite.
  • O combinatie de asertivitate si abilitati de restructurare cognitiva te pot ajuta sa imparti munca, in loc sa-ti asumi tu totul. Indica altor membri ai familiei ce trebuie sa fie facut si ce fel de ajutor ar fi cel mai bun. Daca nimeni nu ofera ajutor, solicita-l. Legaturile cu cei care iti pot da o mana de ajutor au devenit mult mai usoare cu ajutorul noilor pagini