Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Scorul Apgar: prima nota a copilului

Scorul Apgar reprezinta un sistem standard de evaluare clinica rapida a nou-nascutului imediat dupa nastere - la 1 minut, respectiv la 5 minute. Acest scor il va ajuta pe medicul neonatolog sa decida daca copilul are nevoie de tratament imediat, in primele lui momente de viata.

Este un test rapid, simplu de efectuat si nedureros pentru copil si nici nu-ti vei da seama cand asistenta sau medicul neonatolog l-a efectuat.

La un minut si apoi la 5 minute dupa nastere, bebelusului tau ii sunt evaluate 5 semne:

 1. culoarea pielii
 2. frecventa cardiaca
 3. reactivitatea la stimuli
 4. tonusul muscular
 5. respiratia

Dr. Virginia Apgar, medic specialist american in anestezie obstetricala, una din femeile-pionier ale neonatologiei, este cea care a propus pentru prima data in anul 1952 o metoda de evaluare a nou-nascutului la 1 minut dupa nastere. Dupa numele ei s-a propus si un acronim pentru memorarea semnelor de evaluat:

A – appearance (coloratie)

P – pulse (frecventa cardiaca)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respiratie)

Ce semnificatie are scorul Apgar?

Fiecare semn este notat cu o valoare intre 0 si 2 (2 = aspect normal; 1 = diminuat, slab; 0 = absent), iar suma acestor valori devine scorul Apgar (0-10). Cand scorul la 5 minute este sub 7, copilul se reevalueaza la fiecare 5 minute, pana la 20 de minute. Scorurile vor fi inregistrate in fisa nou-nascutului.

Un 10 perfect este muzica pe care parintii vor s-o auda, insa si un scor de 8 sau 9 sunt vesti foarte bune. Astfel:

 • daca scorul  este intre 8 si 10, starea copilului este buna sau excelenta si nu va avea nevoie decat de ingrijirea de rutina
 • daca scorul este intre 5 si 7, copilul se afla intr-o stare relativ buna, insa va avea nevoie de suport pentru respiratie. Medicul ii va freca riguros pielea si ii va administra oxigen.
 • daca scorul este sub 5, copilul va fi pus la incubator pentru a i se furniza caldura, lumina si oxigenul de care are nevoie.

Exista anumite conditii care vor face ca acest scor sa fie artificial scazut, cum ar fi:

 • nasterea dificila
 • nasterea prematura
 • utilizarea medicatiei pentru durere in timpul travaliului

Scorul Apgar poate prezice posibilele probleme de sanatate viitoare?

Este posibil, insa nu se cunoaste asta cu exactitate. Exista anumite studii care au evidentiat ca un scor mic la 5 minute ar putea fi asociat cu un risc mai mare pentru anumite probleme medicale, cum ar fi paralizia cerebrala.

Este important sa intelegi ca scorul Apgar nu a fost gandit pentru a prezice starea de sanatate si dezvoltare a copilului pe termen lung. Copilul poate fi perfect sanatos chiar daca la 5 minute dupa nastere a avut un scor mic. Scorul Apgar masoara doar starea de sanatate a nou-nascutului imediat dupa nastere. Exista alte teste si investigatii care se vor face in zilele si saptamanile urmatoare care sa te asigure ca bebelusul este sanatos.