EDU.REGINAMARIA.RO

Rozaceea

Rozaceea

Rozaceea se caracterizeaza prin episoade de piele inrosita, uneori cu umflaturi, indeosebi pe mijlocul fetei, cateodata pe intreaga fata. In cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectati. Nu se cunoaste exact ce cauzeaza aceasta afectiune, dar se pare ca sunt implicate genele si expunerea la mediu. Rozaceea se mosteneste in familie. Unii experti cred ca expunerea la anumiti acarieni sau bacterii poate declansa rozaceea cauzand inflamatie.

Simptomele rozaceei 

  • Inrosirea fetei si a gatului
  • Cosuri
  • Dilatarea vaselor de sange (telangiectasia)
  • Roseata si inflamarea nasului
  • Iritarea ochilor 

Tratamentul rozaceei

Rozaceea nu are remediu, dar poti controla simptomele prin evitarea oricarui lucru care creste fluxul sanguin la nivelul fatei, inclusiv bauturile fierbinti, alcoolul, alimentele condimentate, baile sau dusurile fierbinti si frecarea fetei. Evita lotiunile si produsele cosmetice care contin alcool si parfumuri. 

Exista mai multe tratamente care pot ajuta la tinerea sub control a rosetei si a cosurilor si la prevenirea  simptomelor mai severe – dilatarea vaselor de sange si umflarea si ingrosarea pielii nasului sau a barbiei. In functie de simptome, medicul iti poate prescrie:

Creme si geluri. Tratamentul de prima linie este antibioticul topic metronidazol (MetroCream, MetroGel). O alta optiune este acidul azelaic (Finacea) pentru cosurile inflamate ale rozaceei usoare si moderate. Cel mai nou preparat, brimonidinum (Mirvaso), ajuta temporar la calmarea rosetei faciale. 

Doze mici de antibiotice orale. Doze foarte mici de doxicilina (disponibile sub diferite nume in functie de marca) sau alte antibiotice pot ajuta la ameliorarea inflamatiei rozaceei. Unii oameni incep tratamentul cu antibiotice orale si topice si apoi continua doar cu folosirea tratamentelor topice. 

Terapia cu laser.  Acest tratament distruge vasele de sange care duc la aparitia liniilor rosii si a petelor. Tratamentele eficiente includ laserul cu lumina pulsata galbena, laserul cu lumina pulsata verde si lumina intens pulsata. De obicei sunt necesare mai multe sesiuni, la interval de sase pana la 12 saptamani.

Text: www.health.harvard.edu