Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Refacerea dupa operatia cezariana

La spital

Dupa operatia cezariana, cele mai multe mame vor ramane in spital aproximativ 3 zile. Pentru controlul durerii, pe masura ce efectele anesteziei dispar, poti folosi o pompa care iti va permite sa ajustezi doza de analgezic.

La scurt timp dupe operatie ti se va recomanda sa te dai jos din pat si sa mergi, ceea ce va grabi vindecarea si va preveni aparitia constipatiei si formarea trombilor venosi.

Cat timp vei ramane internata, medicul va evalua aspectul plagii pentru posibile semne de infectie, cat de mult te misti, ce cantitate de lichide bei, cum functioneaza vezica urinara si daca ai scaun.

Disconfortul la nivelul inciziei abdominale va afecta intr-o oarecare masura alaptarea. Cu ajutor, vei purtea incepe sa alaptezi la san la scurt timp dupa operatie. Cere-i asistentei sau consilierei de lactatie sa te invete cum sa stai si cum sa-ti tii copilul, astfel incat sa te simti confortabil. A incerca sa alaptezi atunci cand te doare poate face acest proces dificil. Medicul obstetrician va alege tipul de analgezic tinand cont de faptul ca alaptezi, astfel incat administratrea medicamentului sa nu interfere cu alaptarea.

Acasa

Vindecarea inciziei dupa o operatie cezariana va dura aproximativ 4-6 saptamani, timp in care oboseala si disconfortul sunt frecvente. In timp ce te vei reface, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 • Nu te suprasolicita. Odihneste-te ori de cate ori poti. Pastreaza la indemana tot ce tu sau copilul tau ati putea avea nevoie. In primele saptamani evita sa ridici o greutate mai mare decat cea a copilului tau.
 • Sustine abdomenul. Pastreaza o buna postura atunci cand stai sau mergi. In timpul unor miscari bruste, cum ar fi tusea, stranutul sau rasul, sustine-ti abdomenul in zona inciziei. Foloseste perne sau un prosop rulat pentru a te sprijini atunci cand alaptezi.
 • Bea suficiente lichide.
 • Ia medicamentele asa cum ti-au fost recomandate. Medicul iti poate recomanda acetaminofen (Paracetamol) pentru ameliorarea durerii. Acesta este un medicament sigur pentru femeile care alapteaza.
 • Evita sa faci sex. Nu face sex pana cand medicul obstetrician nu iti da acordul – frecvent dupa 4-6 saptamani dupa interventia chirurgicala. Totusi, asta nu inseamna sa nu fii intima cu partenerul tau. Petreceti un timp impreuna dimineata sau dupa ce copilul a adormit noaptea.

Este foarte important sa stii cand sa iei legatura cu medicul obstetrician:

 • Daca ai orice semn de infectie, cum ar fi febra mare (peste 38oC), durere severa la nivelul abdomenului, roseata, tumefiere si scurgere la nivelul cicatricei
 • Durere la nivelul sanilor insotita de roseata si febra
 • Scurgere vaginala urat mirositoare
 • Urinare dureroasa
 • Sangerare vaginala care umple un tampon intr-o ora sau contine cheaguri
 • Durere sau umflarea picioarelor