Psoriazis

Psoriazis

Desi incadrat in categoria bolilor de piele, psoriazisul incepe de fapt in interiorul corpului, fiind o boala a sistemului imunitar. In aproximativ o treime din cazuri, problema imunitara este genetica. In familia persoanele cu psoriazis frecvent exista si alti membri cu aceasta boala. Totusi, si alti factori au un rol in aparitia bolii. Psoriazis a fost asociat cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococica, infectiile virale, precum si anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele (folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale) si litiumul (prescris pentru tulburari afective).

Psoriazisul poate aparea in zone variate ale corpului, avand simptome usor diferite; cele patru variante ale bolii sunt cunoscute sub numele de psoriazis in placi, psoriazis gutat, psoriazis inversat si psoriazis pustulos.

Simptome:

  • Piele cu mancarimi, uscata, crapata, care poate sangera
  • Placi clar definite, de culoare roz-somon acoperite cu scuame argintii, cel mai adesea situate la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului sau in apropierea feselor si uneori pe trunchi, brate si picioare (psoriazis in placi)
  • Numeroase pete mici, scuamoase, de culoare rosie, raspandite pe brate si picioare (psoriazis gutat)
  • Zone netede de piele rosie, inflamata, la nivelul pliurilor axilelor, in zona inghinala, fese, zona genitala sau sub sani (psoriazis inversat)
  • Zone de piele pline de cosuri sau pustule (psoriazis pustulos)
  • Unghii îngrosate, crestate sau cu adancituri punctiforme 

Tratament:

Cazurile foarte usoare se pot ameliora cu creme hidratante si expunerea la soare. Dar, majoritatea oamenilor au nevoie de alte tratamente. Exista cateva optiuni: 

Unguente, geluri sau lotiuni. Cel mai frecvent se folosesc corticosteroizii, in diferite concentratii. Acestia reduc rapid inflamatia si controleaza mancarimea, dar utilizarea pe termen lung a steroizilor puternici poate subtia si deteriora pielea. Tratamentele medicale mai noi includ calcipotriol (Dovonex), un derivat din vitamina D, tazaroten (Tazorac), inrudit cu vitamina A si o combinatie a unui corticosteroid cu calcipotriol (Taclonex). 

Fototerapia. Acest tratament este folosit pentru psoriazisul moderat si sever si utilizeaza expunerea controlata la ultraviolete (UV), uneori in combinatie cu un medicament fotosensibilizator numit psoralen care face pielea mai receptiva la UV. Lumina laserului, care permite un nivel de lumina UV mai concentrata si mai intensa, poate fi de asemenea folosita. Lumina UV ajuta la incetinirea cresterii celulelor pielii. 

Terapia sistemica. Cazurile grave pot necesita tratamente sistemice (acestea sunt  tratamente care afecteaza intregul organism), incluzand un medicament asemanator vitaminei A  numit acitretin (Soriatane) sau medicamente utilizate pentru tratarea cancerului si a artritei reumatoide cum ar fi metotrexatul (Rheumatrex, Trexall) si ciclosporina (Gengraf, Neoral si altele), care suprima sistemul imunitar. Terapia biologica, care vizeaza functii specifice ale sistemului imunitar, poate ajuta, de asemenea, la controlul psoriazisului sever; acesta include etanerceptul (Enbrel) si infliximabul (Remicade).

Text: www.health.harvard.edu