Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pentru a avea mai multe de sanse de reusita cand tineti o dieta, cereti ajutor!

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Fiinta umana este facuta sa traiasca in grup, iar viata noastra se desfasoara prin interactiunea cu cei din jur. Este important sa fim in contact cu ceilalti si orice tendinta de izolare sau de evitare a societatii trebuie sa ne ridice un semn de intrebare. In cura de slabire, mai mult decat in alte situatii dificile socio-profesionale, avem nevoie de ajutor si nu trebuie sa ezitam sa-l cerem.

Lupta cu kilogramele nu trebuie tratata cu usurinta, iar pentru a avea mai multe sanse de reusita, trebuie sa cautam in jur sustinatori si aliati pe al caror ajutor sa ne putem baza la nevoie.

O cura de slabire presupune organizarea obiceiurilor alimentare, de la cumparaturi la modul de gatit, eliminarea tentatiilor, un program regulat de mese, deci afecteaza intreaga familie, prietenii, colegii de serviciu. La ei putem apela atunci cand vointa noastra da semne de slabiciune, cand obosim sa ne luptam cu ispitele sau doar ne plictisim de mancare, fie ea si sanatoasa. Grupul de sprijin si energia pozitiva a celor apropiati ne pot ajuta sa depasim aceste momente, asa ca nu ezitati sa le marturisiti tuturor schimbarile pe care vreti sa le faceti in alimentatia voastra si sa le cereti sprijinul.

Faceti un aliat din prezenta celorlalti, propuneti-va sa nu mancati niciodata singuri sau pe ascuns, e mai usor sa va controlati atunci cand sunt si altii de fata, iar alimentatia sanatoasa poate deveni dezideratul tuturor. Ca in orice proces de reeducare, este nevoie de masuri ferme si uneori chiar drastice, asa ca impartiti responsabilitatea si dati-le voie celor din jur sa va atraga atentia atunci cand gresiti sau incercati sa va pacaliti singuri.

Acceptati sa fiti sustinuti moral si nu va ganditi ca veti fi judecati sau veti fi considerati slabi si neputinciosi. O sa constatati ca exista solidaritate si ca sunt foarte multi cei care lupta cu kilogramele si care inteleg efortul vostru. Nimic nu ajuta mai mult decat impartasirea unor experiente similare, iar impreuna sunteti mai puternici. In plus, recunoasterea si acceptarea unor slabiciuni este primul pas in incercarea de a le controla cu adevarat. La fel ca in orice dependenta, trebuie mai intai sa identifici dusmanul si abia apoi sa lupti impotriva lui, asa ca aveti curajul sa recunoasteti: am o problema grava pentru ca nu reusesc sa-mi controlez alimentatia.

Sa ceri ajutorul este o atitudine pozitiva prin care admiti ca esti depasit de situatie si este o dovada de curaj sa apelezi la specialisti, adica la cei care stiu mai bine care este solutia eficienta. In cazul excesului de kilograme, acestia pot fi nutritionistii, medicii chirurgi sau psihologii. Cu ajutorul lor puteti diagnostica cu adevarat problema si, in functie de gravitatea ei, sa recurgeti la masurile care se impun, de la o simpla dieta pana la chirurgia bariatrica.

Este esential sa identificati cauzele reale ale surplusului ponderal si pe acelea sa le tratati, pentru ca de multe ori excesul de grasime este doar un simptom al unor probleme mult mai grave, pe care cateodata nu vrem sa le recunoastem. A scapa de cateva kilograme printr-o cura de slabire poate reprezenta o rezolvare temporara a unei situatii, insa problema adevarata, daca nu a fost rezolvata, poate recidiva, iar excesul ponderal este doar varful aisbergului.

Nu va fie teama sa va confruntati cu problemele voastre reale, este usor sa le „ingropati“ in mancare insa ele se vor agrava, iar grasimea nu a facut pe nimeni fericit.