Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Obezitatea infantila – o boala incurabila

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Obezitatea infantila – o boala incurabila

Iata un adevar trist si in acelasi timp infricosator: copiii obezi devin ulterior adolescenti si adulti obezi. Pentru ca departe de a fi o afectiune banala, care „trece“ cu varsta, obezitatea ramane in continuare o provocare si o problema la care nu exista deocamdata nicio solutie.

Nu s-a descoperit un tratament eficient pentru obezitate si cu cat surplusul ponderal dureaza mai mult, cu atat cresc sansele ca acesta sa devina definitiv. Deci nu asteptati pubertatea, nu exista o rezolvare miraculoasa a excesului de kilograme al copilului vostru!

Prevenirea obezitatii infantile este responsabilitatea exclusiva a parintilor, iar copiii trebuie sa deprinda din familie obiceiurile alimentare sanatoase.

Abordarea obezitatii infantile trebuie facuta pe mai multe planuri:

  • alimentatie echilibrata
  • activitate fizica regulata
  • suport psihologic
  • schimbari comportamentale.

La copii, ca si la adulti, obezitatea se asociaza frecvent cu alte boli cronice: diabet, cresterea colesterolului in sange, hipertensiune arteriala, scurtarea sperantei de viata. Cei mai multi parinti neglijeaza aceste aspecte grave si se concentreaza doar pe impactul estetic si social pe care il au kilogramele in plus.

Se mosteneste obezitatea?

Desi copiii cu parinti obezi au sanse duble sa sufere si ei de aceeasi afectiune, incarcatura genetica nu are rol determinant pentru excesul ponderal. Mostenirea genetica predispune la aparitia obezitatii, insa factorii de mediu (alimentatia defectuoasa si sedentarismul) joaca rolul decisiv.

Cauzele principale ale kilogramelor in plus la copii:

Consumul de bauturi dulci, bogate in zahar, fructoza sau sirop de porumb - riscul de obezitate creste cu 60% la copiii care beau zilnic suc de fructe si alte bauturi dulci, acestea fiind in prezent declarate raspunzatoare pentru epidemia de obezitate infantila cu care ne confruntam.

Sedentarismul - mai mult de 1-2 ore petrecute zilnic in fata televizorului sau a computerului duc la obezitate, chiar daca aportul caloric al respectivului copil este mai mic decat al unui copil activ. Copiii sedentari au toate sansele sa devina niste adulti sedentari si obezi.

Consumul excesiv de grasime - grasimea are o densitate calorica mare, adica un continut crescut de calorii concentrate intr-un volum mic (9 cal/g spre deosebire de glucide si proteine cu doar 4 cal/g); in plus, lipidele nu dau satietate deci portia corecta de cascaval sau de mezeluri va fi usor de depasit. Un studiu facut in Statele Unite pe 262 copii in varsta de 9-10 ani a aratat ca erau cu atat mai grasi, cu cat alimentatia lor era mai bogata in grasime. Prezenta produselor fainoase si a fibrelor in dieta unui copil nu duce la acumularea de kilograme, ba mai mult, scade riscul de cancer si boli cardiovasculare la maturitate.

Obezitatea infantila – o problema a intregii familii

In cazul obezitatii infantile, implicarea intregii familii este foarte importanta, pentru ca parintii sunt cei care pot impune schimbarea stilului de viata si pot modifica obiceiurile alimentare gresite, dand ei insusi un exemplu demn de urmat.

Portiile de mancare trebuie sa corespunda varstei copilului, iar modul de pregatire sa fie unul dietetic, fara prajeli si grasimi saturate (mezeluri).

Laptele degresat ramane in continuare cea mai buna sursa de calciu din alimentatia copiilor si se spune ca ar imbunatati inclusiv compozitia corporala a organismului in favoarea masei non-grase (oase, muschi).

Uleiurile vegetale, semintele, pestele gras si fructele oleaginoase sunt surse de acizi grasi esentiali (omega-3 si omega-6) necesari cresterii si dezvoltarii sistemului nervos al copiilor. Atentie, de obicei se face exces de ulei vegetal bogat in omega-6, iar pestele gras, bogat in omega-3, este ignorat.

Ritmul regulat al meselor este foarte important pentru echilibrul ponderal, lipsa micului dejun fiind regasita la 50% din copiii obezi. Depozitarea accelerata a grasimilor si cresterea in greutate sunt favorizate de mesele fara consistenta si de „rontaiala“ continua dintre mese.

Odata instalata, obezitatea nu poate fi tratata eficient, prin urmare prevenirea ei este o problema de sanatate publica. Componenta educationala este esentiala, iar adultii nu numai ca hranesc generatia viitoare, dar sunt exemplele pe care cei mici le vor urma.

Obiceiuri sanatoase pentru familiile cu copii obezi

  • Nu folositi mancarea pe post de recompensa sau de pedeapsa
  • Implicati copiii in cumpararea alimentelor, gatirea mancarii si pregatirea mesei
  • Invatati ce inseamna o portie corecta
  • Reduceti consumul de produse cu continut crescut de zahar si grasime
  • Impuneti existenta zilnica a micului dejun
  • Apelati la gustari sanatoase, care sa nu contina zahar
  • Evitati consumul excesiv de suc de fructe
  • Distrugeti mitul conform caruia la sfarsitul mesei trebuie sa existe desert
  • Obisnuiti intreaga familie cu alimente sanatoase, servite in cantitati corespunzatoare fiecarui membru in parte
  • Incurajati statul la masa cu toata familia
  • Incurajati joaca zilnica in aer liber
  • Fiti un exemplu de urmat pentru copiii vostri.