Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nastere prematura

Nastere prematura

Daca esti sanatoasa si sarcina a decurs bine, este foarte probabil ca vei naste la termen – intre saptamanile 37 si 42 de sarcina. Doar 2% din femeile cu sarcina sanatoasa vor intra in travaliu prematur.

Copilul tau este considerat prematur daca se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. Cei mai multi copii se nasc dupa saptamana 32 si au o sansa mare de a supravietui si de a creste sanatosi.

In general, cu cat sarcina este mai avansata, cu atat exista o probabilitate mai mare ca bebelusul sa fie mai bine. Organele lui vor fi mai mature, plamanii lui vor fi mai pregatiti pentru a respira si copilul va avea o forta mai buna pentru a suge si a se hrani.

Sectiile de terapie intensiva pentru nou-nascuti s-au imbunatatit considerabil si ratele de supravietuire in cazul copiilor care s-au nascut la varste foarte mici sunt mult mai bune decat obisnuiau sa fie in urma cu 20 ani. Totusi, uneori, acesti copii pot suferi consecintele nasterii premature, cum ar fi paralizia cerebrala sau dificultatile de invatare.

Gemeni nascuti prematur cantarind peste 500 de grame traiesc datorita medicilor neonatologi din Spitalul Baneasa

Citeste povestea a doi frati gemeni care s-au nascut prematur la 23 de saptamani si 6 zile, cantarind un pic peste 500 de grame. Sarcina a fost urmarita intr-o alta maternitate privata, dar, dupa ruperea prematura a membranelor la o varsta de sarcina atat de mica, practic la limita de viabilitate a fatului, a fost necesar transferul mamei intr-un spital cu Sectie de Terapie Intensiva Neonatala (sectie specializata in sustinerea functiilor vitale si ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor bolnavi, aflati in stare critica). Parintii au ales ca nasterea sa aiba loc in Spitalul Baneasa, dedicat mamei si copilului. Spitalul Baneasa este singurul spital privat din tara care detine o sectie de terapie intensiva specializata in ingrijirea prematurilor atat de mici.  

Dr. Madalina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a ingrijit cu multa daruire si profesionalism pe cei doi frati a fost prezenta inca din sala de  nastere, deoarece acesti copii au necesitat stabilizare imediata si suport ventilator specializat. Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati pot pleca acum acasa. Au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.  

Afla mai multe informatii despre nasterea si travaliul prematur: