Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Luna noiembrie este luna diabetului!

Ce este diabetul? 

Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină sau atunci când utilizarea insulinei este ineficientă. Insulina este un hormon produs de pancreas. Ca urmare a acţiunii insulinei, glucoza din alimente ajunge în celule unde este convertită  în energie necesară muşchilor şi ţesuturilor pentru a funcţiona. 

Ca urmare, o persoană cu diabet nu poate folosi adecvat glucoza, astfel încât aceasta se acumulează în sânge (hiperglicemie) cu distrugerea în timp a ţesuturilor şi apariţia unor complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Există trei tipuri principale de diabet: diabet tip I, diabet tip II şi diabet gestaţional (care apare în sarcină):

  • Pacienţii cu diabet tip I vor muri fără insulină
  • Pacienţii cu diabet tip II pot rămâne nediagnosticaţi timp de mulţi ani
  • Diabetul prost controlat poate duce la complicaţii serioase şi la deces prematur
  • Managementul eficient al diabetului presupune un parteneriat între pacienţi, medici şi asistentele medicale

 

Complicaţiile diabetului

Pacienţii cu diabet au un risc mare de a suferi de probleme de sănătate serioase. Persistenţa unui nivel ridicat de glucoză în sânge poate duce la afecţiuni severe la nivelul inimii, vaselor de sânge, rinichilor, nervilor şi ochilor. În plus, persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face infecţii. În multe din ţările cu nivel crescut de viaţă, diabetul este cauza principală de boli cardiovasculare (infarct de miocard, etc.), orbire, boală cronică de rinichi şi amputaţia membrelor.

Menţinerea unui nivel cât mai aproape de normal al glicemiei, colesterolului şi tensiunii arteriale ajută la prevenirea sau întârzierea apariţiei acestor complicaţii. Pacienţii cu diabet necesită urmărirea regulată a acestor parametri.

Cum te putem ajuta noi

Specialiştii noştri folosesc neurometria, un test de mare fineţe, care depistează neuropatia diabetică chiar din stadiile subclinice, când nu ai nici un simptom. Studiile recente au arătat că această complicaţie poate fi reversibilă cu condiţia depistării cât mai devreme, ceea ce va permite tratamentul adecvat. Este un test nedureros, care nu foloseşte ace şi care poate fi repetat ori de câte ori este nevoie.

Experţii noştri folosesc retinofotografia în asociere cu examenul fundului de ochi, ceea ce creşte acurateţea despistării precoce a retinopatiei diabetice. Pentru a se obţine fotografii cu rezoluţie înaltă se foloseşte un sistem computerizat digital care înregistrează imagini detaliate ale retinei. Acestea imagini pot fi transferate pe CD şi reprezintă un punct de referinţă excelent pentru evaluările ulterioare. În plus, examinarea este nedureroasă şi se face fară dilatarea pupilei, deci fără picături de ochi.

 

 

Vorbeşte cu specialistul dietetician pentru un plan sănătos al meselor. Dacă eşti supraponderal, află cum poţi scădea sănătos în greutate. Fă-ţi cel puţin de doua ori pe an hemoglobina glicozilată (HbA1c) pentru a afla care este valoarea medie a glicemiei din ultimele 2-3 luni.Măsoară-ţi tensiunea arterială de fiecare dată cand mergi la medic, iar o dată pe an verifică nivelul grăsimilor din sânge. Urmează  tratamentul exact aşa cum a fost recomandat de medicul tău.

În plus, pentru controlul greutăţii, specialistii noştri folosesc analiza corporală prin InBody, un aparat special care măsoară şi calculează cu precizie greutatea, indicele de masă corporală, procentul de grăsime, aria grăsimii viscerale, procentul de masă musculară şi scorul de fitness.

Luna noiembrie este luna diabetului

Împreună te vom ajuta să obţii cea mai bună îngrijire, la cele mai înalte standarde existente la nivel internaţional, sub supravegherea specialiştilor noştri în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Şi pentru că recunoaştem că această îngrijire trebuie să fie la îndemâna cât mai multor pacienţi, toată luna noiembrie îţi oferim*:

  • 20% discount la consultaţiile de diabet şi de nutriţie
  • 20% discount la investigaţii: analiza corporală prin InBody
  • 20% discount la analize**: hemoglobină glicozilată (HbA1c), glicemie, profil lipidic, creatinină, GPT, hemoleucogramă şi sumar de urină

În plus, oricând poţi beneficia de consultaţii de diabet gratuite*** pe baza trimiterii de la medicul de familie.

Policlinica Primaverii Bucureşti şi Policlinica şi centrul de recuperare şi fizioterapie Pasteur
** discountul la analize este valabil doar în Policlinicile proprii din Bucuresti
*** la medicii diabetologi cu contract cu CAS, mai multe informaţii obtii de la call-center 012 9268