Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Liposucția

Liposucţia sau liposculptura reprezintă tehnica chirurgicală prin care se extrag depozitele nedorite de grăsime.

Trebuie înţeles faptul că această operaţie nu ţine loc curei de slăbire clasice sau sportului, reprezentând doar un adjuvant în procesul de slăbire. Pacienţii trebuie să aibă un mod de viaţă sănătos care combină o dietă corectă şi exerciţii fizice. Ca urmare a liposucţiei nu se va observa o scădere mare în greutate, ci doar o modificare esenţială a siluetei.  
Rezultatele liposucţiei sunt stabile în timp, însă o importanţă majoră o are calitatea tegumentului, care trebuie să aibă tonicitate pentru o retracţie bună.

Operaţia se efectuază sub anestezie generală sau anestezie epidurală.  Preoperator se marchează zonele de aspirat care sunt injectate intraoperator cu o soluţie de infiltrat care permite o aspirare mai uşoară a grăsimii. Grăsimea se extrage cu ajutorul unor canule de diverse mărimi, cu vârf rotunjit pentru a impiedica sângerarea. Acestea sunt introduse sub tegument prin incizii de 2-3 milimetri care nu necesită suturi. Canula este adaptată la un aspirator chirurgical de mare putere, capabil de presiuni negative de până la o atmosferă (rată de aspiraţie de 50 litri/minut aer). Imediat post operator vei purta un corset-burtieră, în funcţie de zonele aspirate, care trebuie purtat aproximativ 45 zile. Internarea postoperatorie este de 24 ore, iar durerea postoperatorie este suportabilă, echivalentă cu o “febră musculară”.  Vei primi tratament antibiotic, analgezic şi aplicaţii locale cu gheaţă.

Recomandari postoperatorii:

  • Purtarea corsetului-burtierei timp de 45 zile
  • Reluarea activităţilor cât mai rapid, pentru a preveni tromboza profundă şi embolia
  • Evitarea efortului fizic intens timp de 45 zile
  • Evitarea dietei hipersodice (sare, murături, brânza telemea, etc.) pentru o resorbţie mai rapidă a edemelor
  • Tratament medicamentos 7 zile
  • Control şi pansament la 3-7-30 zile, 3 luni şi 6 luni
  • Masaj şi tratamente de endermologie după 30 zile

Riscuri şi complicaţii:

  • Echimozele - pot apărea mai ales la persoanele cu o sensibilitate excesivă, dispar după 5-12 zile
  • Hematomul- acumulare de sânge sub tegument care necesită evacuare prin puncţie;  este extrem de rar şi poate apărea la persoanele care au probleme de coagulare sau în urma traumelor postoperatorii (lovituri)
  • Iregularităţi tegumentare- pot aparea la persoanele care nu respectă indicaţiile postoperatorii, în sensul purtării corsetului; dispar prin masaj şi tonifierea zonei prin metode de endermologie

Cel mai important lucru de reţinut: liposucţia nu este o cură de slăbire, este o metodă de remodelare corporală!