Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Jurnalele: gestionarea stresului prin scris

Daca esti ca majoritatea persoanelor, ai invatat sa reprimi emotii „inacceptabile”, precum mania, teama, frustrarea si suferinta. Uneori, desigur, controlul slabeste. Atunci, aceste emotii se revarsa la intensitate ridicata, desi nu neaparat in directia corecta. Un mod sigur de a decanta orice emotii – chiar si pe cele mai daunatoare, terifiante sau triste este sa scrii in jurnal. O foaie alba de hartie goala si un pix sau o pagina goala pe computerul tau pot oferi o eliberare enorma si, posibil unele perspective asupra unor conflicte ascunse. Faptul de a scrie despre evenimente traumatizante poate avea beneficii fizice, de asemenea, conform lui James W. Pennebaker, seful catedrei de psihologie de la University of Texas din Austin, care a lucrat la o serie de studii clasice care necesitau ca un grup de persoane sa isi scrie cele mai profunde ganduri si sentimente cu privire la cel mai traumatizant eveniment pe care si-l aminteau. Un grup de control a scris doar despre evenimente triviale.

Ambele grupuri au scris 15 minute pe zi, timp de patru zile. Intr-un studiu, grupul care a scris despre emotii profunde a declarat ca se simte mai bine si ca a avut si mai putine vizite la doctor si simptome de boala pentru aproape jumatate de an dupa aceea. Dupa un experiment similar, grupul care a dezvaluit  emotii profunde avea agenti de aparare ai sistemului imunitar denumiti celule T mai vioaie pentru urmatoarele sase saptamani.

De ce faptul de a scrie despre problemele emotionale reprezinta o diferenta in sanatatea fizica si mentala? Pennebaker a teoretizat ca impartasirea unor sentimente reprimate reduce stresul, care altfel ar fi cresuct simtitor tensiunea arteriala, ritmul cardiac si tensiunea musculara.

Scrie pentru a te elibera

Medicii clinicieni de la Institutul pentru Medicina Minte si Corp Benson-Henry au constatat ca urmatorul exercitiu cu jurnal ajuta la reducerea surselor continue de stres. Cu toate acestea, o singura incercare nu este suficienta. Atunci cand te asezi prima data pentru a scrie despre o problema, te poti simti mai nelinistit. Odata ce este expusa, rana poate durea mai mult decat atunci cand era ascunsa. Insa daca scrii in continuare despre aceeasi problema pe parcursul mai multor zile iti permite adesea sa treci peste emotiile dificile si sa ajungi la o solutie sau acceptare.

Iata cateva sfaturi inainte de a incepe:

  • Evenimente si situatii ce te tulbura profund - precum violenta domestica, violul sau expunerea directa la acte de terorism sau razboi - sunt cel mai bine exploate cu un terapeut experimentat. Pentru alte situatii, poti incepe singur si sa soliciti ajutor profesionist doar daca simti ca ai nevoie de ajutor.
  • Daca esti fizic sanatos, alege cel mai stresant eveniment sau problema cu care te confrunti. De obicei este unul la care te gandesti adesea. Sau, in cazul in care consideri ca probleme actuale provin din circumstante trecute, scrie despre evenimente care te supara din trecutul tau.
  • Desprinde-te cu adevarat. Scrie ceea ce simti si de ce simti astfel.
  • Scrie pentru tine, nu pentru altii. Nu iti face griji legate de gramatica sau topica. Daca nu mai ai lucruri de spus in timpul alocat, te poti repeta.
  • Fa acest exercitiu timp de 15-20 de minute pe zi timp de trei sau patru zile, sau chiar si o saptamana in cazul in care consideri ca scrisul continua sa fie util.

Adu mai multa bucurie in viata ta

Nu trebuie sa scrii doar despre sursele de stres. O alta abordare este aceea de a scrie despre un eveniment pozitiv pentru a identifica modalitati de a aduce mai multe bucurie si insemnatate in viata ta. Pentru acest exercitiu, rezerva 10 minute pentru a scrie despre orice eveniment pozitiv care a avut loc in viata ta. Poate ca a fost vorba de a avea un copi, a obtine o slujba dorita, a face turul zonei rurale din Franta sau a obtine o diploma de studii avansate. Concentreaza-te pe detaliile evenimentului si pe sentimentele tale din acel moment. Dupa ce termini de scris, rezerva-ti cateva minute pentru a te gandi la sentimentele tale. Ai fost mandru de realizarea ta pentru care ai muncit din greu? Incantat de o noua experienta? Inconjurat de dragoste si acceptare din cauza unei conexiunu cu o persoana iubita? Acum cauta moduri de a experimenta acele sentimente din nou. Poti gasi ocazii in prezent  care ar putea sa iti readuca aceleasi sentimente?