Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Instrumente pentru rezistenta: Confera-ti putere in fata stresului

De ce oare doua persoane aflate in exact aceeasi situatie – poate faptul de a auzi ca zborul lor este in intarziere – pot reactiona in moduri complet diferite? In timp ce o persoana tipa, injura si bate din picior, prietenul sau se opreste, respira si aduna informatii cu calm cu privire la alte posibile optiuni de transport. Desi niciunul nu are puterea de a face zborul sa plece la timp, ambii pot controla modul in care percep situatia si cat de bine ii fac fata.

In cuvinte simple, sanatatea ta depinde atat de cantitatea totala de stres din viata ta (asupra careia ai putin control sau deloc) si capacitatea ta de a-i face fata. Dar ai un set de instrumente de rezistenta (asupra caror ai control) in care poti adauga diverse instrumente si tehnici pentru gestionarea evenimentelor stresante

Din fericire, ai o putere teribila de a modela instrumentele tale de rezistenta si de a extinde repertoriul tau de instrumente pentru a face fata. Invatand sa declansezi reactia de relaxare, oprind gandurile negative sau fugare care declanseaza reactia de stres, invatarea modului de a comunica calm si eficient si dezvoltarea legaturilor sociale sunt unele dintre principalele instrumente pe care le poti folosi pentru a modifica modul in care percepi si reactionezi la factori de stres. Nu este niciodata prea tarziu pentru a fi atent la semnele tale de avertizare personale cu privire la stres si pentru a invata cum sa gestionezi mai bine evenimentele care te provoaca sau streseaza intr-un mod mai calm, mai sanatos. Facand acest lucru, poti reduce efectele negative ale stresului, precum tensiunea arteriala ridicata asupra sanatatii tale fizice, precum si imbunatatirea sanatatii tale emotionale. Poti constata ca exista beneficii si pentru relatiile tale cu ceilalti.