Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Indulcitorii de sinteza cu „bune“ si „rele“

Articol de Dr. Mihaela Bilic
IndulcitorAvantajeDezavantaje
Polioli• au jumatate din caloriile zaharului (2-2,5 cal/g)

• absorbtie lenta in sange
• scad riscul aparitiei cariilor dentare

• putere de indulcire scazuta
• sunt liposolubili si trebuie asociati cu grasime
• la doze mari au efect laxativ cu diaree si balonare
Zaharina• nu are calorii
• putere de indulcire – 300 de ori mai mare decat zaharul
• stabila termic
• nu produce carii dentare
• lasa un gust usor amarui
• traverseaza bariera placentara in sarcina
• contraindicata la copii, gravide si femeile care alapteaza
Aspartam• gust identic cu zaharul
• putere de indulcire – 200 de ori mai mare decat zaharul
• nu produce carii dentare
• permis la copii, gravide si femei care alapteaza
• continut caloric identic cu zaharul
• instabil termic
• este o sursa de fenilalanina
Acesulfam K• nu are calorii
• putere de indulcire – 200 de ori mai mare ca a zaharului
• stabil la temperaturi ridicate
• nu produce carii dentare
• lasa un gust neplacut (se asociaza cu aspartamul pentru eliminarea acestui inconvenient)
• nerecomandat in cazul aportului redus de potasiu sau la cei cu alergii
Ciclamat• nu are calorii
• putere de indulcire – 30 de ori mai mare decat zaharul
• stabil termic
• nu produce carii dentare
• contraindicat la copii, gravide si femei care alapteaza
Sucraloza• gust identic cu zaharul
• derivat direct din zahar
• nu contine calorii
• putere de indulcire – 600 de ori mai mare decat zaharul
• stabila termic
• permisa la copii, gravide si femei care alapteaza
• nu produce carii dentare
• nu are, este indulcitorul ideal