Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Incearca o mini-relaxare

Mini-relaxarile te pot ajuta sa calmezi teama si sa reduce durrarea atunci cand stai pe scaunul dentistului.

Acestea sunt la fel de eficiente in a preintampina stresul inaintea unei intalniri importante atunci cand esti in trafic sau atunci cand esti confruntat cu oameni si situatii care te supara. Iata cateva tehnici rapide de mini-relaxate de incercat.

Portile mini sunt destinate unei durate cuprinse intre cateva secunde si cateva minute, desi le poti face pentru orice durata pe care o doresti. Iti recomandam sa faci trei pana la patru exercitii de mini-relaxare pe zi.

Mini concentrare a respiratiei

Puneti mana chiar sub buric care sa poti simti usoara ridicare si revenire  a abdomentului tai pe masura ce respiri. Respira incet. Pauza pana numeri la trei. Expira. Pauza pana numeri la trei. Continua sa inspiri incet, adanc de cateva ori.

Sau alternativ, in timp ce stai jos in mod comfortabil, inspira de cateva ori lent si repeta-ti singur in liniste „Sunt” pe masura ce inspiri si „impacat” pe masura ce expiri. Repeta incet de doua sau trei ori. Apori simte-ti intregul corp relaxanadu-se in sprijinul scaunului.

Mini-numarare

Numara incet de la 10 catre 0. Cu fiecare numar, respira o data complet, inspirand si expirand. De exemplu, respira incet spunand „10” pentru tine. Respira incet. La urmatoarea respiratie, spune „noua” si asa mai departe.

Daca te simti ametit, numara mai incet pentru a-ti separa si mai mult respiratiile. Atunci cand ajung la zero, ar trebuie sa te simti mai relaxat. Daca nu, treci prin exercitiu din nou.

Mini scanare a corpului

In timp ce stai jos, ia o pauza de la orice face si verifica-ti corpul pentru tensiune. Relaxeaza-ti muschi faciali si permite maxilarului tau sa se deschida usor. Lasa-ti umerii sa se lase in jos. Lasa-ti bratele sa iti cada in laterale. Permite mainilor sa se relaxeze astfel incat sa fie spatii intre degetele tale. Nu mai tin picioarele sau gleznele incrucisate. Simte cum coapsele ti se scufunda in scaun, lasandu-ti picioarele sa se indeparteze in mod confortabil. Simte cum tibiile si gambele devin mai grele si picioarelor le cresc radacini pe podea. Acum inspira incet si expira incet pentru o perioada scurta.

Mini masaj

O combinatie de actiuni pe care le poti face tu insati pentru a elibera tensiunea musculara. Incearca lovituri usoare cu marginea mainilor sau lovirea cu degetele sau cu palmele facute caus. Aplica presiune cu degetele pe nodurile musculare. Maseaza peste muschi si incearca sa aplici miscari lungi, uosara, de alunecare. Poti aplica aceste muscari oricarei parti a corpului tau care este la indemana ta cu usurinta.

Pentru o scurta sesiune ca aceasta, incearca sa te concentrezi asupra gatului si a capului. Incepe prin a masa muschi la ceafa si umeri. Inchide pumnul usor si bate rapid si de-a lungul laterelor gatului si a cefei.  Apoi, foloseste-ti degetele mari pentru a face mici cercuri in jurul bazei craniului. Maseaza incet restul pielii capului cu degetele. Apoi bate cu degetele pe pielea capului, miscandu-te din partea frontala catre cea dinspate si apoi pe partile laterale.

Acum maseaza-ti fata. Fa o serie de cercuri mici cu degetele mari sau celelalte degete. Acorda o atentie deosebita tamplelor, fruntii si muschilor maxilarului. Foloseste degetele mijlocii pentru a masa partea de sus a nasului si a te indrepta peste sprancene catre tample.

In cele din urma, inchide ochii. Prinde-ti mainile usor peste fata si inspira si expira usor pentru o perioada scurta.