Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Importanta reducerii stresului

„Oamenii au folosit o varietate de tehnici pentru reactia de relaxare de-a lungul multor ani – gandeste-te la yoga, de exemplu. Acum am descoperit un cadru stiintific care sustine unele dintre efectele benefice.” - Dr. Herbert Benson, director emerit al Institutului Benson-Henry pentru Medicina Minte Corp

Scepticii au crezut vreme indelungata ca meditatia si alte tehnici de reducere a stresului sunt practici placute, dar ineficiente care nu te ajuta prea mult. Nimic nu poate fi mai fals si acum avem mijloacele stiintifice pentru a dovedi acest lucru.

Nu exista nicio indoiala ca stresul cronic are efecte negative asupra corpului si ca actioneaza in moduri multiple.

Pentru inceput, efectele in cascada ale stresului afecteaza comportamentul sanatos. Daca vreodata ai avut nevoie de putere pentru a trece de o zi solicitanta cu ajutorul dulciurilor si al tigarilor, intelegi foarte bine care este problema. Dar dincolo de acest impact asupra comportamentului, stresul are efecte directe asupra corpului.

Dovezi multiple au demonstrat faotul ca stresul cronic afecteaza sanatatea fizica, ducand tensiunea arteriala la valori ametitoare si avand efecte nocive asupra inimii. Acesta joaca un rol in tulburarile diabetice, de astm si gastrointestinale. Stresul suprima sistemul imunitar si poate impiedica recuperarea in urma bolilor, de la o raceala obisnuita pana la cancer. Cercetari nou aparute sustin, de asemenea, ideea ca nivelele ridicate de stres pot chiar accelera procesul imbatranirii. 

Prin contrast, persoanele care sunt mai putin supuse stresului tind sa aiba o sanatate mai buna si acum incepem sa intelegem de ce. Descoperiri stiintifice ce intriga sugereaza faptul ca declansarea regulata a reactiei de relaxare – un element natural de contrabalansare a reactiei la stres - poate avea efect asupra genelor noastre in moduri care pot evoca beneficii de santate multiple si pot ajuta la reducerea efectelor nocive ale stresului. Mici studii asupra diverselor tehnici de reducere a stresului, precum si programe cuprinzatoare, ca cel descris in acest raport, sugereaza faptul ca este posibila o imbunatatire semnificativa a sanatatii facand ca  puternica legatura minte-corp sa functioneze in favoarea ta.

Totusi, trebuie sa ai in vedere ca, in timp ce tehnicile de gestionare a stresului te pot ajuta in multiple moduri, afectiunile grave de sanatate necesita, de asemenea, tratament medical. Doctorul tai iti poate recomanda planul de tratament care este cel mai potrivit pentru tine.