Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Genele si reactia de relaxare

Unele cercetari incitante realizate de Institutul pentru Medicina Minte-Corp Benson-Henry din cadrul Massachusetts General Hospital sugereaza faptul ca simpla actiune de declansare a reactiei de relaxare (si prin aceasta, de respingere a reactiei la stres) modifica temporar activitatea anumitor gene in moduri care aduc beneficii sanatatii. Pentru inceput, aceasta intrerupe activitatea genelor asociate cu reactiile cronice inflamatorii. Multi experti considera ca aceste reactii inflamatorii produc stres corpului, fiind posibil sa contribuie la o intreaga gama de boli cronice, precum bolile de inima, boli inflamatorii intestinale si diabet. In acelasi timp, aceasta declanseaza activitatea genelor legate de o varietate de functii: utilizarea energiei in corp, eliberarea insulinei (care ajuta la reglarea glicemiei), mentinerea telomerilor (terminatii protectoare ale cromozomilor nostri care se erodeaza odata cu varsta pana cand o celula moare) si functiilor unor centrale celulare mic numite mitocondrii. Cercetatorii speculeaza ca acestea din urma pot crea rezerve de energie care ajuta corpul sa contracareze stresul oxidativ care poate afecta celulele.

Pentru acest studiu, cercetatorii au recrutat doua grupuri mici de subiecti sanatosi: persoane care practicau de mult timp tehnici precum yoga, meditatia si rugaciunile repetititve care declanseaza reactia de relaxare si novici care nu au folosit aceste tehnici. Novicii au fost testati initial dupa ce au ascultat o caseta privind educatia in domeniul sanatatii – acest lucru le-a permis sa serveasca drept grup de control. Apoi acestia au invatat o secventa de tehnici pentru reactia de relaxare, pe care au practicat-o timp de 20 de minute pe zi, ghidati de un CD, pe durata a opt saptamani. Aceasta secventa a inclus respiratia diafragmatica (cunoscuta, de asmenea, drept concentrarea respiratiei), scanarea corpului, repetitia mantrelor si meditatie constienta 

Pentru a masura modificarile din activitatea genelor, cercetatorii au obtinut probe de sange de la grupuri imediat inainte de o sesiune de reactie de relaxare, imediat dupa aceea si la 15 minute dupa terminarea acesteia. In timp ce practicantii de lunga durata manifestau cele mai profunde modificari ale activitatii genelor, grupul cu opt saptamani de antrenament a manifestat, de asemenea, modificari semnificative ale activitatii genelor in comparatie cu rezultatele pe care le-au avut cand erau complet novici.

Aceste rezultate se adauga descoperirilor de la Centru Medical Beth Israel Deaconness si Institutul de Medicina Minte Corp Benson-Henry care a constatat rezultate similare, cu modificari ale activitatii genelor care controleaza modul in care corpul gestioneaza radicalii liberi, procesele inflamatorii si moartea celulelor. Din nou, modificari mai mari au fost observate la practicantii de lunga durata fata de novici.

Obtinerea beneficiilor de durata

Activitatea genelor nu este modificata pentru totdeauna de yoga sau rugaciuni repetitive. O lectie care trebuie sa fie invatata din aceste studii este ca reactia de relaxarea trebuie sa fie declansata in mod regulat pentru a face sa persiste modificarile benefice. Cercetari suplimentare trebuie sa fie realizate pentru a afla daca modificari similare se produc si la persoanele care folosesc tehnicile pentru reactia de relaxare pentru a ajuta la tratarea bolilor legate de stres. Deja, studiile care examineaza efectele tehnicilor de relaxare asupra hipertensiunii, sindromului intestinal inflamatoriu si mielom multiplu sunt in desfasurare.