Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

A fost finalizata terapia in cazul copilului roman diagnosticat cu tulburari de spectru autist, tratat cu celule stem provenite de la fratele sau

A fost finalizata terapia in cazul copilului roman diagnosticat cu tulburari de spectru autist, tratat cu celule stem provenite de la fratele sau

 

Proba a fost eliberata de catre REGINA MARIA - Banca Centrala de Celule Stem

 

Bucuresti, 9 aprilie 2019: Reteaua de sanatate REGINA MARIA anunta finalizarea terapiei cu celule stem in cazul unui copil din Romania diagnosticat cu tulburari de spectru autist. Acesta, impreuna cu parintii sai, a revenit in tara, dupa ce a beneficiat de terapie cu celule stem, de aceata data recoltate din sangele cordonului ombilical al fratelui sau. Tratamentul a avut loc la Duke University Medical Center (SUA), centru cu o experienta deosebita in transplant si in medicina regenerativa.

Terapia a fost posibila multumita unei decizii luate de catre parinti: stocarea de celule stem din sangele cordonului ombilical al fratelui cel mic. La un an de la nasterea mezinului, fratele cel mare a fost diagnosticat cu autism si a inceput terapia ABA intr-un centru specializat din Brasov.  Stocarea celulelor le-a permis accesul la terapie in contextul unui studiu clinic aprobat de catre FDA (Food and Drug Administration, autoritate competenta in SUA), dedicat copiilor cu afectiuni neurologice, intitulat „Expanded Access Protocol - Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries”, NCT03327467.

Parintii baietelului diagnosticat cu autism au aflat despre tratamentele si rezultatele obtinute in cadrul studiilor clinice in derulare la Duke University Medical Center (SUA), exprimandu-si dorinta de a beneficia de acest tratament inovativ. Cu sustinerea reprezentantilor Bancii Centrale de Celule Stem, au inscris copilul in prestigiosul program. Au urmat testele de histocompatibilitate HLA, realizate celor doi frati, care au stabilit compatibilitatea acestora si au confirmat eligibilitatea pentru terapie.

„Desi ne pregateam de mult timp, calatoria prorpiu-zisa spre tratament a inceput acum 10 zile, cand, cu un amalgam de emotii si sperante, am urcat in avionul care urma sa ne duca in state. Nu am fost singuri, personalul Bancii Centrale de Celule Stem si cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit incurajari si tot suportul necesar. Atat testele, cat si terapia au decurs foarte bine, iar asta ne bucura foarte mult. Tot ce ne ramane de facut este sa asteptam primele rezultate.”, au declarat parintii copilului la intoarcerea in tara.

Terapia cu celule stem din sangele cordonului ombilical a decurs in conditii optime in cazul pacientului de 6 ani. Tratamentul consta intr-o procedura similara unei transfuzii de sange si in acest caz a durat aproximativ 1 ora. A fost precedata de o evaluare medicala complexa a copilului si de o evaluare specifica a probei de celule stem.

„Impreuna cu echipa de la Duke University Medical Center am realizat toate demersurile necesare, astfel incat procedura in mod particular, dar si intreaga calatorie sa decurga foarte bine. Suntem foarte bucurosi ca am putut fi parte din povestea unui copil minunat si ca aceste terapii devin din ce in ce mai populare, in cazul pacientilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist. Monitorizam indeaproape acest caz si asteptam cu entuziasm, atat noi, cat si familia, aparitia primelor rezultate. Faptul ca au fost inregistrate rezultate favorabile pentru peste doua treimi din copiii tratati la Duke este un argument in plus al acestei asteptari. In majoritatea cazurilor, copiii au progresat intr-un interval de doar sase luni de la terapie.”, a declarat Tudor Panu, Directorul Bancii Centrale ce Celule Stem Regina Maria.

Transplantul de celule stem este o procedura urmata de un amplu proces de monitorizare a starii de sanatate a copilului si de evaluare a progreselor pe care acesta le inregistreaza

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.