Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fiti isteti si trisati cat mai des

Articol de Dr. Mihaela Bilic

In orice lupta, inclusiv cea cu kilogramele, orice mijloace sunt permise, asa ca apelati cat mai des la trucuri si „pacaleli“ care va pot aduce satisfacerea gustului fara aportul unui numar mare de calorii.

Economia de calorii

  • Nu zambiti malitios daca vedeti pe cineva folosind indulcitori la cafea dupa ce a mancat o prajitura, sunt 20 calorii mai putin pentru fiecare lingurita de zahar; in mod similar consumul de bauturi „light“ face o economie majora de calorii, fiecare pahar de bautura racoritoare clasica continand 7 cuburi de zahar.
  • Alegeti intotdeauna produsele degresate si cumparati variantele cu continut minim de grasime pentru iaurt, smantana si unt; in salata puneti cu mana voastra o singura lingura de ulei de masline, nu veti pierde din satisfactia gustativa iar impactul asupra aportului de grasime va fi semnificativ.
  • Indepartati orice urme albe de grasime din carne, folositi pulpa ca baza pentru tocaturi, eliminati pielea la pui si la peste (100% grasime); nu mai puneti unt pe paine daca o mancati cu branza sau cascaval (e un pleonasm nutritional), alegeti covrigii in defavoarea croissantului si prajiturile cu fructe in defavoarea tortului cu ciocolata.

Orice economie de calorii se aduna in timp, iar daca respectivul gest devine un obicei poate duce la imbunatatiri vizibile ale siluetei. Diferentele de continut caloric dintre produse sunt substantiale, daca vom compara variantele clasice cu cele „LIGHT“ sau „DIET“; indiferent daca se refera la cantitatea de zahar sau de grasime, oricare din aceste ingrediente favorizeaza acumularea kilogramelor in plus.

Daca economisiti zilnic 100 calorii, asta inseamna 3000 calorii mai putin intr-o luna, adica o scadere in greutate de aproximativ 400 g. Doar cu acest obicei pot fi „topite“ fara niciun efort 5 kg intr-un an.