Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Expunerea la soare a copiilor – ce trebuie sa stie parintii

Articol de Dr. Carmen Tanasescu
Expunerea la soare a copiilor – ce trebuie sa stie parintii

In anotimpul cald, expunerea la soare este benefica pentru copii, atat din punct de vedere fizic (previne rahitismul, dezvolta sistemul imunitar), cat si psihic. Totusi, in ultimii ani, datorita diminuarii stratului de ozon si a exploziilor solare, expunerea in exces sau la ore nepotrivite poate fi periculoasa.

Copiii, in special sub 2 ani si cei cu ten deschis, au pielea mai sensibila datorita continutului mai scazut de melanina (un pigment continut in piele) ceea ce creste riscul aparitiei arsurilor solare, al aparitiei unor leziuni sau mai grav, al transformarii acestora la virsta adulta.

Sugarii sub 6 luni nu trebuie deloc expusi la soare. In timpul plimbarilor, imbracamintea trebuie sa fie adecvata - sa fie din bumbac si sa acopere cit mai mult bratele si picioarele. Nu se vor folosi creme cu protectie solara pentru sugarii sub 6 luni.

In cazul copiilor mai mari, se va evita expunerea la soare intre orele 10-16, iar in rest se vor folosi creme de protectie cu filtru UV 30 sau chiar 50. Crema va fi aplicata cu 20 de minute inainte de expunere si va fi reimprospatata la fiecare 2 ore (mai ales la plaja) sau imediat ce copilul iese din apa. De asemenea, purtarea ochelarilor de soare este benefica si indicata.