Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este acupunctura pentru tine?

Ultimele cercetari spun ca aceasta metoda traditionala chineza de vindecare merita încercata în cazul durerilor cronice.

În cazul durerilor musculare si articulare cronice — durerile lombare si artrita sunt printre cele mai obisnuite tulburari la barbati  - abordarea standard de obicei include medicatie cu antiinflamatoare, terapie fizica, exercitii fizice adecvate sau stretching si odihna. Dar cand îngrijirile obisnuite esueaza, acupunctura este o optiune tot mai  atractiva. Barbatii cu dureri cronice pot gasi în acupunctura solutia pe care medicina conventionala nu o asigura — si este sigura. „Cred ca beneficiul acupuncturii este evident, iar complicatiile si posibilele efecte adverse ale acupuncturii sunt mici în comparatie cu cele ale medicamentelor”, spune Dr. Lucy Chen, anestezist autorizat, specialist în medicina paleativa si practician acupuncturist la Massachusetts General Hospital afiliat Harvard.

Cum functioneaza?

Acupuncturistii insereaza ace subtiri cat firul de par în piele în anumite puncte ale corpului. Aceasta procedura este nedureroasa daca este efectuata de un practician cu experienta. Se considera ca inserarea acelor este cea care corecteaza dezechilibrele din fluxul de energie din corp, denumit qi (pronuntat „chee”). În termeni stiintifici occidentali, explica Dr. Chen, „efectul acupuncturii este de a ajusta neurotransmitatorii din corpul nostru, nivelurile de hormoni sau sistemul imunitar.”

Stiinta a pus acupunctura la încercare în cazul multor boli, inclusiv dureri cronice. Rezultatele nu au fost concludente. Însa un studiu recent publicat în Archives of Internal Medicine a completat dovezile existente cu faptul ca acupunctura îndeparteaza într-adevar forme obisnuite de durere. Cercetatorii au adunat rezultatele a 29 de studii anterioare care au implicat aproape 18.000 participanti. În total, acupunctura a îndepartat aproximativ 50% din durere, ceea ce este comparabil cu procentul obtinut in cadrul utilizarii metodelor traditionale, precum medicatia. Aceasta înseamna ca daca un barbat si-a notat initial durerea la 60 pe o scara de la zero la 100, acupunctura a scazut-o la 30, în comparatie cu cei care nu au facut acupunctura.

Studiul nu este cel care are ultimul cuvant în aceasta privinta, dar este unul din studiile de cea mai buna calitate efectuate pana în prezent si care a impresionat. „Problema este daca acupunctura merita încercata sau nu”, spune Dr. Donald Levy, director medical la Osher Clinical Center de la Brigham and Women’s Hospital, afiliat Harvard, unde doctorii combina abordarile medicale conventionale si cele alternative. „Cred ca exista dovezi care sustin aceasta recomandare” .

Pe cine poate ajuta acupunctura?

Multe persoane care apeleaza la acupunctura au încercat deja optiunile conventionale. „Multi din pacientii mei de acupunctura au urmat tratamente medicale, injectii si alte proceduri”,spune Dr. Chen. „Daca nu obtin niciun beneficiu de pe urma acestor abordari, atunci cauta tratament alternativ”.

Dar pentru dureri noi, acupuncturistul local nu trebuie sa fie întotdeauna prima ta oprire. „Recomand calduros pacientilor sa fie diagnosticati clar cu privire la ce anume le cauzeaza durerea pentru a elimina boli grave care trebuie tratate corect, iar abia apoi sa caute terapii alternative”, spune Dr. Chen.

De exemplu, durerile lombare pot fi cauzate de afectarea unui muschi sau de la un disc cu hernie sau „alunecat” al coloanei vertebrale. În faza timpurie si cea mai dureroasa, aceste surse de durere adesea raspund bine la acupunctura, spune Dr. Chen. Chiar daca durerea se datoreaza unei probleme mecanice —precum îngustarea canalului spinal sau osteoartritei la o articulatie —acupunctura ar putea ameliora simptomele dureroase, chiar daca nu elimina cauza ce a determinat aparitia acesteia.

Este o metoda sigura?

Vatamarile de pe urma acupuncturii sunt rare. „Este putin probabil sa fii ranit daca este practicata de un acupuncturist cu experienta”, spune Dr. Chen. Printre riscurile raportate rar se numara infectarea cu ace incorect sterilizate sau contactul cu mainile acupuncturistului. Un acupuncturist incompetent ar putea insera acele prea adanc. „Daca studiezi literatura de specialitate pentru a te informa cu privire la vatamarile date de acupunctura, vei constata ca acestea sunt extrem de rare”, spune Dr. Levy.

Sfaturi pentru utilizatorul de acupunctura

Cat de des ai nevoie de acupunctura?

Dr. Chen recomanda celor care apeleaza la acupunctura pentru prima data sa planifice tratamente saptamanale pana încep sa vada beneficii, apoi sa creasca treptat intervalul dintre sedinte. Multe persoane aleg tratamentul lunar.

Unde?

Înainte de a face o vizita oricarui acupuncturist, cere-i doctorului sa îti recomande un practician de încredere. Online, poti cauta un acupuncturist instruit în cadrul National Certification Commission for Acupuncture and Oriental Medicine(NCCAOM) la adresa www.nccaom.org