Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Ioana Stoian: ecocardiografie de înaltă performanţă

Suntem onoraţi să v-o prezentăm pe Dna. Dr. Ioana Stoian, Medic Primar Cardiolog, Doctor în Ştiinte Medicale, care face parte din echipa Policlinicii Dorobanţi unde efectuează ecocardiografii.

Dna. Dr. Stoian are o experienţă vastă în aportul deosebit al ecografiei în evaluarea afecţiunilor cardiovasculare. Domeniile de interes medical sunt multiple: de la aspectele ecografice întâlnite la sportivii de performanţă, la rolul ecocardiografiei în evaluarea funcţiei şi structurii inimii după un infarct de miocard acut, precum şi aprecierea ecografică a aterosclerozei, valvulopatiilor, protezelor valvulare, cardiomiopatiilor, cardiopatiilor congenitale sau spectrului de leziuni cardiace asociate cu sindromul Marfan. Un interes aparte este utilizarea de tehnici ecocardiografice noi pentru evaluarea funcţiei ventriculare în cursul tratamentului citostatic.

Expertiza deosebită a Dnei. Dr. Stoian este dublată de folosirea unui ecograf ultraperformant care dispune de o tehnologie avansată de vizualizare a microvascularizărilor superficiale, de analiză a funcţiei miocardice,  de evaluare a funcţiei endoteliale pentru determinarea precoce a aterosclerozei, precum şi de un soft pentru investigaţii cu substanţă de contrast cu aplicaţii în evaluarea perfuziei miocardice.

Dna. Dr. Stoian este Şef de lucrări în cadrul UMF “Carol Davila”, Bucureşti şi în prezent îşi desfaşoară activitatea în Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, fiind Şef Departament Explorări Neinvazive / Spitalizare de Zi.

A obţinut competenţa în Ecocardiografie, respectiv  Ecocardiografie Specială  şi a participat la un curs internaţional despre Telemedicină organizat de Universitatea din Bologna, Italia. Este membră a Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Europene de Cardiologie şi a Fundaţiei pentru Medicină Celulară şi Moleculară.

Dna. Dr. Stoian a participat la numeroase congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale cu peste 95 lucrări stiintifice şi este prim-autor şi co-autor al 23 de articole care au apărut în reviste prestigioase româneşti şi din străinătate.
În octombrie 2010, Dna. Dr. Stoian  a primit Diploma Salonului de Carte Universitară  organizat de UMF “Carol Davila” pentru publicarea, ca singur autor a cărţii  “Ecocardiografia ventriculului drept. Aplicaţii clinice” vol. I si vol. II., Ed. Universitară “Carol Davila”.  A participat în calitate de co-autor, alături de autori renumiţi în cardiologia românească,  la realizarea altor 4 cărţi de specialitate, din care amintim “Electrocardiografie: 110 Exemple”, Eduard Apetrei, Ioana Stoian. Ed InfoMedica, 2002, “Cazuri comentate şi ilustrate de cardiologie”, Ed Apetrei, Vol II, Ed Ştiinţă şi tehnică, 2003, respectiv “Boli congenitale cardiace – O abordare practică”, Carmen Ginghina, Ed Apetrei, C Macarie.

De-a lungul timpului, activitatea publicistică şi de cercetare a Dnei. Dr. Stoian a fost răsplatită cu  distincţii importante:

  • Academia Română, Premiul Iuliu Haţieganu, 2004, pentru cartea “Electrocardiografie: 110 exemple”, Eduard Apetrei, Ioana Stoian. Ed InfoMedica, 2002
  • Premiul al II-lea, Sesiunea Postere, pentru lucrarea “Funcţia ventriculului drept la pacienţii cu stenoză aortică (evaluare eco – cateterism cardiac), Ioana Stoian, Carmen Ginghina, Ileana Arsenescu, E. Apetrei – Al XVIII-lea Simpozion Naţional de Ecocardiografie, 2003, Bucureşti
  • Premiul SANOFI,  pentru cercetare clinică şi de laborator în domeniile ATEROTROMBOZA  şi TROMBOGENEZĂ, pentru lucrarea “ Riscul de embolie sistemică în disfuncţia urechiuşei stângi – evaluare prin ecocardiografie transesofagiană”, coautor Dr. Ioana Stoian, lucrare prezentată la al 37-lea Congres Naţional de Cardiologie, Sinaia, 1998