Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copil de 1 an operat pentru chist dermoid orbital in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Articol de Dr. Daniela Dobritoiu Medic primar Chirurgie pediatrica
Copil de 1 an operat pentru chist dermoid orbital in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Echipa de chirurgie pediatrica din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL a operat cu succes, rapiditate si maxima grija pentru aspectul estetic postoperator un copilas de 1 an pentru un chist dermoid congenital care putea sa-i afecteze vederea. Standardul de ingrijire a acestor cazuri este reprezentat de excizia chirurgicala completa a chistului, fara ruptura acestuia.

Chistul – o formatiune tumorala de aproximativ 1 cm lungime, situata in treimea externa a sprancenei stangi a fost descoperit la nastere, dar odata cu cresterea nou-nascutului, a crescut in dimensiuni si chistul. Localizarea particulara a chistului si cresterea in dimensiuni au determinat caderea pleoapei (ptoza palpebrala), ducand la dificultati de vedere. Pe termen lung, exista pericolul afectarii vederii copilului, de aceea decizia a fost de indepartare chirurgicala a chistului.

 

Interventia a necesitat doar cateva ore de spitalizare, abordarea operatorie a respectat principiile sigurantei si principiile de estetica, astfel incat cicatricea postoperatorie sa fie minima si cat mai putin vizibila, iar bebelusul si parintii sai au putut sa plece acasa in aceeasi zi. Examenul anatomo-patologic a confirmat diagnosticul preoperator.

Postoperator evolutia a fost favorabila, nu s-au inregistrat complicatii, zona ocupata de tumora a revenit la aspectul normal.

 

Doamna doctor Daniela Dobritoiu, medic specialist chirurgie pediatrica ne spune ca:

La copil, chistul dermoid este o colecție, o incluziune de celule care in mod normal ar forma suprafata externa a tegumentului, dar care raman captive in profunzime, in timpul contopirii mugurilor de țesuturi din care se formeaza diferitele regiuni ale fetei.

Cel mai frecvent chisturile dermoide ale fetei se manifesta ca formatiuni tumorale nedureroase, relativ dure si putin mobile, de pana la 5 cm in diametru, situate periorbital, dezvoltandu-se cel mai frecvent in treimea externa a sprancenei (adiacent liniei de contopire a mugurilor temporo-zigomatici), dar pot fi localizare oriunde, chiar si pe linia mediana.

Pot sa apara complicatii ale chisturilor dermoide precum infectarea chistului, inflamatia tesuturilor, compresia nervoasa si compresia muschilor extraoculari cu aparitia defectelor de mobilitate ale globului ocular si deficite de vedere. Este important si aspectul estetic, care poate sa fie suparator pentru copil. Cand cresc, copiii se pot simti jenati, inconfortabil.

Tratamentul standard in cazul acestor tumori este excizia chirurgicala completa. Daca se excizeaza complet, prognosticul postoperator este excelent.”

Parintii copilului au spus: “Pentru noi a fost o solutie fericita, chistul crestea si bebelusul nostru nu putea sa deschida bine ochisorul stang, vederea ii era jenata de acest chist. Acum nici nu se mai cunoaste locul. Ii multumim doamnei dr. Dobritoiu pentru profesionalism.”

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.