Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ciuperca unghiei piciorului

Ciupercile care prospera in mediul intunecat, umed si inchis din interiorul pantofilor sunt responsabile pentru aceasta afectiune inestetica. Ciupercile se hranesc cu cheratina, proteina care alcatuieste suprafata tare a unghiilor de la picioare. Oricine poate lua ciuperca unghiei piciorului, dar este mai frecvent intalnita la persoanele in varsta si la cei care au boli cronice cum ar fi diabetul sau probleme circulatorii care reduc fluxul sangvin catre degetele de la picioare. Ciuperca se poate raspandi la nivelul podelelor dusurilor si vestiarelor, in acelasi mod ca ciuperca raspunzatoare de „piciorul de atlet”. De asemenea, purtarea unor pantofi care strang si aplicarea unor straturi groase de oja (care nu permit unghiei sa respire) cresc riscul de infectie. Degetul mare si degetul mic sunt cele mai predispuse la infectare, poate pentru ca sunt mai expuse la frecarea de pantofi.

Simptomele ciupercii unghiei piciorului 

Unghiile de la picioare pot deveni:

  • de culoare galbena sau maron
  • albe, moi, ca o pudra
  • ingrosate sau crescute in exces
  • friabile, sfaramicioase sau neregulate

Tratarea ciupercii unghiei piciorului 

Exista tratamente variate pentru ciuperca unghiei piciorului, gradul de eficacitate si pretul acestora variind foarte mult. Si din pacate, aceasta infectie recidiveaza frecvent. 

Creme sau solutii antifungice. Produsele eliberate fara prescriptie medicala care pretind sa trateze ciuperca unghiei piciorului functioneaza rareori, cu exceptia poate a cazurilor foarte usoare, care afecteaza un singur deget de la picior. 

Vicks VapoRub. Acest produs cu miros intepator este unul dintre multele remedii la domiciliu propuse in tratarea ciupercii unghiei piciorului. Altele includ otetul, Listerine si uleiul de arbore de ceai. Doua studii de dimensiuni mici au aratat ca Vicks chiar functioneaza – in cazul unui studiu, 38 % din pacienti au scapat de ciuperca dupa ce au aplicat medicamentul pe unghiile afectate intre cinci si 16 luni. 

Lac de unghii medicamentos. Ciclopirox (Penlac) este un lac de unghii eliberat pe baza de prescriptie medicala care se aplica pe unghii o data pe zi timp de 6 pana la 12 luni, indepartand lacul o data pe saptamana cu alcool. Doar aproximativ una din 15 persoane observa rezultate favorabile. Dar exista mai multe tratamente care se aplica pe unghie, aflate  in curs de aprobare de catre Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) si care ar putea deveni disponibile in 2014 . 

Medicamente antifungice orale. Medicamentele antifungice care se elibereaza cu prescriptie medicala cum ar fi terbinafina (Lamisil) si itraconazolul (Sporanox) luate zilnic timp de mai multe luni vindeca majoritatea cazurilor (60% pana la 70%). Aceste medicamente au efecte secundare rare - dar grave - incluzand afectarea hepatica. Totusi, chiar dupa ce unghiile de la picioare cresc, este posibil ca acestea sa nu mai devina niciodata transparente sau sa aiba un aspect normal. 

Laser sau terapia fotodinamica. Exista informatii limitate care sugereaza beneficii ale terapiei cu laser sau fotodinamice pentru unghiile de la picioare infectate. Dar aceste terapii sunt costisitoare (in jur de 1.000 de dolari) si nu sunt disponibile pe scara larga. 

Interventia chirurgicala. Pentru cazurile foarte grave care nu raspund la alte tratamente, uneori medicii indeparteaza chirurgical in intregime unghia sau unghiile afectate. 

Prevenirea problemelor suplimentare 

Urmeaza acesti pasi pentru a preveni ciuperca unghiei piciorului:

  • Poarta pantofi si ciorapi confortabili care permit picioarelor sa respire.
  • Poarta incaltaminte, sandale sau slapi, cand folosesti dusurile comune sau in vestiare.
  • Spala-te pe picioare in fiecare zi. Usuca-le bine si foloseste o pudra pentru picioare antifungica sau cu antibiotic.
  • Poarta sosete sau ciorapi curati in fiecare zi.
  • Taie-ti unghiile de la picioare.
  • Dezinfecteaza instrumentele de pedichiura, inainte de a le utiliza.