Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Uleiul de peste nu previne aritmiile cardiace dupa operatie

Ca o alta lovitura la adresa efectului suplimentelor pe baza de ulei de peste pentru sanatatea inimii, administrarea de acizi grasi omega-3 inainte de operatia pe cord nu a ajutat la prevenirea aparitiei fibrilatiei atriale, o tulburare frecventa de ritm cardiac, conform unui studiu publicat in 2013 in Journal of the American Medical Association.

Studiul a inclus pestre 1.500 de persoane din SUA, Italia si Argentina care urmau sa fie operate pe inima. Fibrilatia atriala a aparut la o treime din populatie dupa interventia pe cord si cercetarile anterioare au sugerat ca acizii grasi omega-3 din uleiul de peste ar putea impiedica aparitia acestui ritm neregulat.

Cu doua zile inainte de operatie, participantii la studiu au fost selectati aleator pentru a primi fie o capsula de 1 gram de ulei de peste care contine 840 mg de acizi omega-3, fie o capsula identica fara ulei de peste. Acestia au continuat sa ia cate doua capsule pe zi dupa operatie, pana cand au parasit spitalul.

Suplimentele nu au fost de ajutor. Numarul barbatilor care au avut perioade de fibrilatie atriala cu durata peste 30 de secunde a fost aproape identic: 30% dintre barbatii care au luat tableta placebo cu ulei de peste versus 31% dintre barbatii care au luat substanta adevarata. Aceasta este inca o dovada ca  suplimentele pe baza de ulei de peste s-ar putea sa nu ajute la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.