Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Terapia manuala osteopata ajuta la ameliorarea durerii de spate

STUDII DE CERCETARE CARE NE INTERESEAZA

Terapia manuala osteopata este o modalitate sigura si eficienta de a ameliora durerea lombara, conform unui studiu publicat in numarul din martie /aprilie al Annals of Fam­ily Medicine (Cronica Medicinii de Familie).

In acest studiu, cercetatorii au atribuit aleatoriu unui esantion de 455 de persoane (cu varstele intre 21 si 69 de ani) diverse combinatii de terapie manuala osteopata, terapie cu ultrasunete sau versiuni false ale acestor tratamente.

La finalul celor sase sesiuni de tratament, participantii cu tratament osteopat au raportat durere lombara de intensitate mai mica, decat cei care au fost supusi tratamentelor false. Participantii tratati osteopat au fost mai multumiti de ingrijirea primita si au necesitat mai putine medicamente. Efectele secundare ale terapiei manuale au fost minime. Tratamentul cu ultrasunete nu a fost eficient, a aratat studiul. Cercetatorii nu au evaluat raportul cost-eficienta al tratamentelor osteopate, care poate ajunge la 100$ sau chiar mai mult pe fiecare sesiune.

Este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma eficienta pe termen lung si costul tratamentului osteopat pentru durerile lombare.

Articole pe aceasi tema:

- CE ESTE NOU: Aspirina poate reduce riscul de melanom

- CE ESTE NOU: Legatura intre radiatia utilizata in tratamentul cancerului de san si bolile de inima

- CE ESTE NOU: Mai putina munca in gospodarie ar putea duce la ingrasare?